Recept

Biff Stroganoff med svamp

Ca 30 min
4

Förgyll vardagsmaten genom att byta falukorv mot biff och laga denna mycket omtyckta och lättlagade gryta. Vi föredrar att göra den med hälften biff, hälften svamp, för att det blir billigare, mer klimatsmart och inte minst godare. Glöm inte dijonsenapen bara!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 300 g svamp efter säsong
  • 300 g lövbiff
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1–2 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 1 msk Kikkoman Ekologisk sojasås
  • smör och rapsolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Skala, dela och finhacka löken. Ansa och dela/riv svampen i mindre bitar. Strimla köttet.

  2. Stek lök och svamp i 2 msk smör i en gryta tills löken har mjuknat och all vätska i svampen har kokat in och den har fått lite färg. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt fräsa ytterligare någon minut under omrörning. Rör ner gräddfil, grädde, fond, dijonsenap och soja. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter under lock.

  3. Gnid in köttet med lite olja. Stek det i omgångar i en torr, het stekpanna tills köttet har fått fin färg. Krydda med salt och peppar.

  4. Lägg över köttet i grytan och sjud ytterligare 1–2 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  5. Servera biff stroganoffen med långkornigt ris, potatispuré, pasta och/eller en grönsallad. Saltgurka eller cornichoner är också gott till!


    Tips – lyxvarianten!
    Byt 1 dl gräddfil mot 1 dl torrt, oekat vitt vin (t ex Aquarella Sauvignon Blanc, nr 2159, 79 kr) eller torr sherry (särskilt gott till svamp!). Tillsätt vin/sherry efter att lök, svamp, tomatpuré och paprikapulver har fräst klart. Låt koka in en liten stund. Följ receptet i övrigt.

4 andra grytor med mycket smak