Recept

Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes

Över 60 min
6

Nej, det är ingen större risk att få proteinbrist av att äta växtbaserat. Du behöver heller inte oroa dig för att inte bli tillräckligt mätt. I alla fall inte om du lagar Gustav ”Jävligt gott” Johanssons grymma bönburgare med betydligt läckrare tillbehör än bara sallad och tomat.

Ingredienser

  • Burgare
  • 1 burk kikärter (à 380 g eller 230 g kokta gula ärter)
  • 1 burk svarta bönor (à 380 g)
  • 2 msk kikärtsspad eller spad från de gula ärterna
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 ½ msk koncentrerad grönsaksfond
  • salt och svartpeppar
  • rapsolja till stekning
  • Grönärtsguacamole
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 250 g frysta, tinade gröna ärter
  • 1 tsk malen spiskummin
  • färskpressad juice av ½ citron
  • 1 liten rödlök
  • 1 tomat
  • en näve färsk koriander
  • Umamidressing
  • 1 burk stora vita bönor (à 380 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk japansk soja
  • ½ tsk gurkmeja
  • färskpressad juice av ½ citron
  • 2 msk näringsjäst
  • ca ½ dl vatten
  • Grönkålschips
  • 100 g färsk grönkål
  • ½ msk rapsolja
  • Picklad rödlök
  • 1 rödlök
  • färskpressad juice av 1 citron
  • Sötpotatispommes
  • 2 stora sötpotatisar
  • 1 krm cayennepeppar
  • Till servering
  • 6 hamburgerbröd

Gör så här

  1. Grönärtsguacamole: Skala och grovhacka vitlöken. Mixa vitlök, ärter och spiskummin med en stavmixer i en skål. Smaka av med citronjuice, salt och peppar. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka tomat och koriander. Rör ner i guacamolen.

  2. Umamiböndressing: Spola bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala och grovhacka vitlöken. Mixa bönor, vitlök, senap, soja, gurkmeja, citronjuice och näringsjäst. Späd med vatten till en slät sås. Smaka av med salt, peppar samt eventuellt mer citron och näringsjäst.

  3. Grönkålschips: Sätt ugnen på 200 grader. Skölj grönkålen och riv stora bitar av bladen från den grova bladnerven. Blanda grönkålen med olja, salt och peppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter. Var försiktig så att det inte bränns. När grönkålen känns krispig, men fortfarande är grön, är chipsen klara.

  4. Picklad rödlök: Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål och pressa över citronjuice. Låt stå 20 minuter före servering.

  5. Sötpotatispommes: Sätt ugnen på 235 grader. Skölj potatisen. Skär den i ca 8 × 8 mm tjocka stavar och sprid ut jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 20 minuter. Ta ut plåten och vänd runt pommesen när ca 5 minuter återstår, så att de blir jämnt gräddade. Strö över cayennepeppar och salt när pommesen är klar.

  6. Burgare: Häll av spadet från bönorna och ärterna, men spara 2 msk kikärts- eller gulärtsspad. Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av. Blanda bönor, ärtor, spad, havregryn, potatismjöl, paprikapulver, rosmarin, spiskummin, soja och grönsaksfond i en skål och mosa ihop för hand (mixa inte med stavmixer eller i blender, du vill ha en grov smet). Låt dra 2–3 minuter så att havregrynen absorberar vätskan. Då blir smeten lättare att arbeta med. Om smeten är för blöt för att forma bra biffar av, ha i lite mer havre. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt också mer kryddor tills du är nöjd. Forma smeten till 6 biffar och stek i lite olja på medelhög värme tills de fått fin färg på båda sidor och är genomstekta, ca 4 minuter per sida.

  7. Vid servering: Stek bröden med snittytan nedåt i samma panna där du nyss stekte burgarna, så att de får lite yta. Lägg grönkål på bottendelen av bröden, sedan guacamole, burgare, dressing och sist lök. Lägg på brödlocken och servera med sötpotatispommes och grönärtsguacamole att dippa i.

     

    Visste du att…
    Om du skulle göra burgaren på nötfärs i stället för kikärter och bönor hade klimatpåverkan blivit mer än tio gånger så stor.

Fler recept av Gustav Johansson