Recept

Broccolipestopasta med tomatfräs

Ca 40 min
4

Pastasallad tänker du – broccolipestopasta tänker vi. Men funktionen är densamma för det här är en suverän rätt att äta både varm och kall. Till lunch, middag, på picknick eller som ett matigt komplement till olika sorters kallskuret kött på en större festbuffé.

Ingredienser

  • 1 broccoli (stammen)
  • 400 g cocktailtomater (gärna i olika färger)
  • 300 g pasta (t ex lumaconi)
  • 1 påse mangold (à 65 g)
  • olivolja
  • flingsalt, nymalen svartpeppar
  • hyvlad pecorino till servering
  • Broccolipesto
  • 1 broccoli (buketterna)
  • ½ skalad vitlöksklyfta
  • 1 dl rostade pinjenötter eller solroskärnor
  • finrivet skal av ½ citron
  • ½ msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk TABASCO® Grön pepparsås
  • 1 dl riven pecorino
  • ½–¾ dl olivolja

Gör så här

  1. Börja med broccolipeston. Skär loss broccolibuketterna och lägg i en matberedare. Tillsätt vitlök, pinjenötter eller solroskärnor, citronskal, citronjuice, TABASCO® Grön pepparsås, pecorino och den mindre mängden olivolja. Mixa ihop till en grov pesto. Tillsätt mer olja för en lösare konsistens. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.

  2. Skär broccolistammen i ca 3 mm tjocka slantar.

  3. Fräs broccolislantar och tomater i olja i en stekpanna ca 3 minuter. Krydda med havssalt.

  4. Koka pastan ca 1 minut kortare än enligt anvisningen på förpackningen. Häll av i ett durkslag, men spara ca 1 dl av pastavattnet.

  5. Häll tillbaka pastan i kastrullen. Blanda med broccolipeston och pastavattnet. Tillsätt broccoli- och tomatfräset. Värm under omrörning en kort stund tills det är krämigt.

  6. Lägg upp pastan på ett stort fat. Strö över hyvlad pecorino, havssalt och peppar.


    Tips!
    Självklart kan du byta ut pecorino mot parmesan eller så provar du med en svensk vällagrad hårdost som exempelvis svecia, präst- eller västerbottensost.

När det är grönsakerna som gör rätten