Recept

Rosé Spritz till minilangos med saltgurka, smetana och honung

Över 60 min
6

Tilltugg till rosévin är alltid trevligt – särskilt när vinet blir till en spritsig sommardrink där vinets friska, rödbäriga toner får sällskap av fläder och citron. Servera med frasiga langos i lagom greppvänlig storlek, gärna på små fat ovanpå glasen, så blir det extra festligt. Toppa med en populär smaktrio eller lyxa med löjrom. Perfekt att välkomna gäster med!

Ingredienser

  • Minilangos
  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 kokt, kall potatis
  • 6 ½ dl vetemjöl (ca 390 g)
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 liter frityrolja
  • rapsolja till plåten
  • Topping
  • 4 dl smetana
  • 350 g finhackad saltgurka
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk finskuren ramslök eller gräslök
  • Rosé Spritz
  • isbitar
  • 1 ¼ dl koncentrerad flädersaft
  • 1 ¼ dl färskpressad citronjuice
  • hyvlat skal av 1 citron
  • 6 dl rosévin (t ex Puy Chéri Syrah Rosé, nr 2209, 95 kr)
  • 3 dl naturellt mineralvatten

Gör så här

  1. Börja med minilangosen. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Skala och finriv potatisen. Tillsätt riven potatis, mjöl, bakpulver och salt i bunken och arbeta ihop till en lös deg. Låt jäsa övertäckt ca 45 minuter.

  2. Forma degen till ovala minilangos (à cirka 30 g) och lägg på oljade plåtar. Låt jäsa övertäckt ytterligare ca 30 minuter. Hit kan förberedas samma dag. Ska de serveras dagen efter, förvara de formade degbitarna på plåtar under plastfilm. Ta ut och låt jäsa ca 1 timme före fritering.

  3. Hetta upp frityroljan till 170 grader i en rymlig kastrull. Fritera 3–4 langos i taget 3–4 minuter, ös över den varma oljan. Ta upp och lägg på en plåt med hushållspapper.

  4. Topping: Fyll en spritspåse med smetana. Spritsa på varje minilangos. Toppa med saltgurka. Ringla över lite honung. Garnera med ramslök eller gräslök.

  5. Rosé Spritz: Fyll 6 stora vinglas till hälften med is. Häll på flädersaft, citronjuice och rosévin. Blanda runt. Toppa med mineralvatten och lägg i hyvlat citronskal.

  6. Servera rosédrinken med minilangos, gärna på små fat/assietter ovanpå glasen.


    Tips!
    Degen räcker till ungefär 24 minilangos. Lägg upp dem som blir över på ett fat och bjud runt. Vill du variera toppingen från ”budget” med saltgurka, smetana och honung – kombinera exempelvis smaksatt färskost med kallrökt lax, färska örter och citron för ett mellandyrt alternativ till att gå all in lyx med vispad crème fraiche, löjrom, picklad rödlök och dill.

Andra goda tilltugg – och drinkar