Recept

Vegansk okonomiyaki

Ca 40 min
2

Gustav ”Jävligt Gott” Johansson är matprofilen som gjort sig känd för att veganisera alla rätter du kan tänka dig. Här ger han sig på den japanska kålpannkakan okonomiyaki, som vanligtvis görs med ägg, bacon och bonitoflingor (torkad fisk). Han menar att nyckeln till att verkligen få till rätten på bästa sätt är den japanska sojasåsen från Kikkoman.

Ingredienser

  • 400 g vitkål
  • 2 salladslökar
  • 100 g rökt tofu
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 ½ msk Kikkoman Original sojasås ½ dl kikärtsspad (från konserverade kikärter)
  • 2 ½ dl havredryck
  • 2 msk strimlad gari (inlagd ingefära)
  • 2 noriark
  • ½ dl vegansk majonnäs
  • rapsolja till stekning
  • Maldon® havssalt
  • Okonomiyakisås á la Jävligt Gott
  • 1 dl ketchup
  • 1 ½ msk Kikkoman Original sojasås
  • 1 msk strösocker
  • några stänk TABASCO® Original pepparsås
  • Övriga toppings
  • 1 msk strimlad gari (inlagd ingefära)
  • 1 strimlad salladslök
  • 1–2 tsk furikake eller rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Strimla vitkålen. Skiva salladslöken fint. Grovriv tofun.

  2. Krossa eller smula noriarken i små bitar. Rosta dem i en torr, het stekpanna tills algerna har ljusnat lite och doftar gott. Ta upp och lägg åt sidan.

  3. Fräs vitkål, salladslök och tofu i olja i stekpannan ca 5 minuter på hög värme tills kålen har mjuknat och fått lite färg. Krydda med havssalt. Gör pannkakssmeten under tiden.

  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Häll i soja, kikärtsspad och havredryck. Rör till en jämn och klumpfri smet. Tillsätt hälften av norialgerna, den strimlade garin. Låt stå tills kålen stekt klart. Rör sedan ner den i pannkakssmeten och blanda väl.

  5. Hetta upp lite mer olja i stekpannan. Häll i smeten och platta till så den fördelas jämnt. Stek på låg- till medelvärme 5–7 minuter under lock.

  6. Lossa pannkakan utmed kanterna. Vänd den med hjälp av en tallrik. Stek 5 minuter på andra sidan på medelvärme i lite mer olja. Vänd ev ytterligare en gång och stek ett par minuter på första sidan igen om den inte fick tillräckligt med färg. Låt vila ca 5 minuter.

  7. Blanda ihop ingredienserna till okonomiyakisåsen. Smaka ev av med mer soja, socker och TABASCO® Original pepparsås, såsen ska vara het och sötsyrlig.

  8. Fyll en plast- eller spritspåse med okonomiyakisåsen och en annan med majonnäs.

  9. Stjälp upp pannkakan på ett serveringsfat. Spritsa först med okonomiyakisås, sedan majonnäs. Toppa med strimlad gari, salladslök, resterande norialger och sist furikake eller sesamfrön. Servera okonomiyakin ljummen skuren i kvartar.


    Tips!
    Pannkakan räcker gott och väl till 2 portioner, kanske 3. Eller så serverar du den som lättare lunch till 4 med en fräsch grönsallad.

Mer okonomiyaki – och tre andra kålrätter