Skillnad på te och te

Teplantan och framställningsmetoder

Skillnad på te och te

Visste du att allt te kommer från samma teplanta? Smakskillnaderna beror istället på växtplats samt framställningsmetod. Här beskriver vi de olika metoderna för framställning av svart och grönt te, örtte samt rooibos.

Svart Te

Till de flesta svarta kvalitetsteer plockar man endast knoppen och de två översta bladen på ett nyutväxt skott. De nyskördade bladen torkas i 8 till 14 timmar. Bladen tappar då cirka 60 % av sin vätska vilket ger en passande konsistens för den följande rullningsprocessen. Rullningen är det som sätter fart på oxideringen. Tebladen får under oxideringen en mer kraftfull smak och en mörkare kopparfärg. Bladen pressas varsamt så att cellerna öppnas och utsätts för syre. Bladen placeras därefter ut på plana ytor så att de får riklig kontakt med syre. Där slutförs oxideringsprocessen på ett kontrollerat sätt. Till sist behandlas tebladen med värme för att avsluta oxideringsprocessen och för att de ska bli av med resterande vätska. Temakaren bestämmer när detta ska ske.

Grönt te

För att undvika oxidering (reaktion med syra) så utsätts tebladen så snart som möjligt efter skörd för upphettning. Grönt te upphettas vanligtvis genom ångning (japanska metoden) eller rostning (kinesiska metoden). Under upphettningen dödas de enzymer som annars startar oxideringen. Att grönt te inte oxideras gör att det behåller mycket av bladens naturliga smak. Jorden som plantan växer i och tar näring ifrån, vattnet det sugit i sig, höjden, vinden och solen är alla delar som påverkar smaken och doften på teet. Grönt te är den näst minst bearbetade tesorten och innehåller därför mycket antioxidanter. Tebladens upphettning är vad som får det gröna teet att bli grönt.

Örtte

Örtte är egentligen inget te i den benämningen att det inte innehåller teblad. Det består istället utav olika örter och blad från andra växter som torkats.

Rooibos

Rooibos kommer från Rooibos-busken i Sydafrika. Teet har en karaktäristisk röd färg (till resultat av oxidering) och är koffeinfritt. Rooibos är afrikaans och betyder "röd buske". Drycken har en söt och fruktig smak liknande röda bär eller frukter. Smaken är ganska mild och teet blir inte beskt även om det får dra länge.