Teets Historia

Teets Historia

Teet har genom tiderna haft olika ställningen. Från medicinalväxt till hyllnings- och välfärdsdryck till den utbredda njutningsdryck det är idag. Från Kina till Japan till övriga världen. Här är historien om te.

Teets upptäckt – Två legender

Den kinesiska legenden gör gällande att teet uppfanns på kejsar Shen Nungs tid för cirka 5000 år sedan. Kejsaren och hans följe stannade under en långresa till en avlägsen provins på en lägerplats. Tjänaren förberedde där vatten, som kejsaren av hälsoskäl alltid ville ha kokat. Men innan servering så blåste några löv från den vilda tebusken ner i vattnet och färgade det brunt. Kejsaren, som ändå drack av vattnet, blev positivt överraskad då han fann det både gott och stärkande. Därmed var cha, eller te som vi säger, enligt den kinesiska legenden uppfunnet.

Den andra legenden härstammar från Japan och år 495 f Kr. Bodhidharma, den indiske kungen Kaisawos tredje son, var den första buddhistiske missionären i Kina. Under en av sina meditationer kunde han inte hålla ögonen öppna utan föll i sömn. I frustration över sin egen svaghet skar han av sig sina ögonlock och slängde dem på marken. Ögonlocken slog rot och växte upp till två tebuskar med gröna blad. När Bodhidharma smakade på bladen försvann tröttheten och han kände sig stärkt. Det japanska skrivtecknet cha betyder inte bara te, utan även ögonlock.

Teets historia – från år 0

0-300-talet Från början betraktades te som en medicinalväxt. På 0-300-talet slår tekniken att pressa teet till tekakor igenom. Te börjar användas i matlagning och den ökande efterfrågan leder till att den kommersiella odlingen börjar. Det dröjer ännu 100-200 år innan teet sprider sig utanför Kinas gränser, ut i Centralasien.

År 618-907 – teets gyllene ålder Med Tangdynastin utvecklades teet till en kinesisk kulturell yttring och spreds till fler folkgrupper. Nu var teet inte längre endast en hälsodryck utan dracks även för ren njutning. Fenomenet hyllningste föddes även här vilket innebar att de finaste teerna skickades till Kejsaren som en hyllning. Idag pratar vi om denna tid som teets gyllene ålder.

År 960-1279 Under Songdynastin fortsätter utvecklingen av teet med nya beredningsformer och ceremonier. Redskap och porslin blev finare och kraftiga kryddor byttes ut mot elegantare som jasmin och lotusblommor.

1100-talet Den japanske munken Eisai tar under 1100-talet tefrön till Japan och de första teodlingarna påbörjas. Tedrickandet kommer att bli en viktig del för den nya samurajklassen.

År 1368-1644 – Lösteet introduceras Under mingdynastin ville man sprida teet till folket och förbjöd därmed tekakorna till förmån för en ny förädlad produkt – lösteet. Det är de gröna teerna som vi är vana vid idag. Samtidigt utvecklas nya redskap, däribland tekannor för bryggning. Tillgängligheten gjorde att teet snabbt sprids i samhället.

År 1606 – Teet når Europa År 1606 landar den första telasten i Amsterdam och därmed börjar tehandeln mellan Kina och Europa. Det första teet nådde England på 1650-talet och kallades tcha, tay eller kinadricka och betraktades som medicin. Ett halvt kilo te kostade motsvarande nio månadslöner för en vanlig arbetare.

1800-talet – Teproduktion utanför Kina expanderar Teodling utanför Kina blir stort på 1800-talet då britterna börjar anlägga plantager i bland annat Indien och Sri Lanka. Under denna tid sker även utbredningen av svarta teer.

1900-talet – Teets modernisering Under 1900-talet moderniseras teproduktionen och maskiner införs för att effektivisera de massproducerade tesorterna. Tepåsen och finfördelade tesorter utvecklas.

Te i Sverige 1753 publiceras Carl von Linnés första upplaga av Species Plantarum där han döpt teplantan till Thea Sinensis. Ett namn han senare byter till Camellia sinensis. Han försöker även att starta en teodling med importerade frön i sin botaniska trädgård men misslyckas. Men på den svenska hundralappen finns idag Linné avbildad med sina tebuskar i bakgrunden.

De första teerna kom till Sverige under 1600-talet men en mer omfattande tehandel inleddes under 1730-talet. Te konsumerades dock inte i särskilt stor utsträckning i Sverige utan var en handelsvara mot andra länder. Te var dyrt och långt in på 1900-talet var det endast de välbärgade som kunde njuta av drycken.