Vill du ha hjälp
med din kaffelösning?
Klicka här
X

Intresserad av nytt kaffe till din arbetsplats? Fyll i formuläret, så kontaktar vi dig inom kort.


Nyheter AWF Kahawa Tembo

Nyheter från AWF och Arvid Nordquist

Manyara Ranch är hem åt uppskattningsvis 4 200 elefanter (enligt 2014 års statistik över vilda djur). Viltobservatörerna vid Manyara Ranch är en mycket professionell och välutbildad grupp, med demonstrerad förmåga att identifiera, spåra och gripa tjuvskyttar. De anställs lokalt och får utbildning, utrustning och lön, vilket gör det till ett eftersökt jobb. Tillsammans med spårhundsenheterna och observatörer från de närliggande nationalparkerna Tarangire och Lake Manyara, har Manyara Ranch-observatörerna lyckats minska hotet från tjuvskyttar i och runt området avsevärt. Ingen elefant har dödats på Manyara Ranch sedan maj 2015.

Syftet med den nyligen utförda räkningen i Tsavo-Mkomazi-ekosystemet var att fastställa antalet elefanter, bufflar och giraffer i landskapet. Man räknade då till totalt 12 866 elefanter: 12 843 i i Tsavo-ekosystemet (Kenya) och 23 i Mkomazi nationalpark (Tanzania). På det hela taget har elefantbeståndet i Tsavo-Mkomazis ekosystem ökat med 14,7 % under de senaste tre åren.

Som ett resultat av AWF:s arbete med att stödja såväl parkvakter som Tanzanias polismyndigheter med hjälp av brottsbekämpande utbildningsprogram, kunde åtta tjuvskyttsläger och ett elefantkadaver lokaliseras i Ruaha nationalpark. I det här fallet greps elva personer och förbrytarna behandlas just nu i rättssystemet.

Hundar och hundförare i AWF:s program Canines for Conservation, utplacerade vid Julius Nyerere internationella flygplats i Dar es Salaam i Tanzania samt vid olika kritiska smuggelhamnar i landet, har gjort totalt 33 fynd av elefantelfenben och andra smuggelprodukter från vildmarken mellan januari 2016 och juni 2018. Antalet fynd per kvartal har minskat drastiskt över tid – en bra indikation på Canines for Conservationprogrammets effektivitet i fråga om att stödja prioriterade elefantbestånd.