INSPIRERA

MED KAFFE

Från norra till södra Italien slingrar sig doften av nybryggd espresso genom smala gränder och över livliga piazzor. Här är espresso inte bara en dryck, utan ett viktigt inslag i vardagen. Även hos oss svenskar har espresson blivit en omtyckt dryck det senaste årtiondet som vi gärna dricker i olika former.

Doften av kaffe är välkänd för oss svenskar och vi är ett kaffeälskande folk. Cafétrenden har vuxit sig starkt sedan 90-talet. Framför allt uppskattas ett välgjort hantverk av en god espresso. Vi tar oss gärna tid att njuta av en kopp kaffe hemma, i farten likväl som på favoritcaféet. Espresso är det mest koncentrerade och intensiva kaffet som går att utvinna ur en kaffeböna. Det är just det som är det speciella med espressometoden. För att få fram smakerna utnyttjas ett högt tryck för att hetta upp vattnet. Genom att använda trycket tas smaker fram som annars förblir dolda.

Det finns ingen speciell kaffeböna för espresso utan oftast väljer man mindre syrliga kaffebönor till espressoblends då espressobryggningen lyfter fram mycket av syrligheten. Det väljs också bönor med mycket fyllighet för att få ett starkt kaffe. Malningen, dosering och packning av kaffet tillsammans med hur långsamt eller snabbt vattnet rinner genom kaffet påverkar vilka smaker och aromer som skapas i koppen.

Det perfekta hantverket

I espressomaskinen ska vattnet rinna igenom på 20–30 sekunder. Med hjälp av rätt malning, dosering och packning får man till rätt antal sekunder. Små steg på kvarnen gör skillnad. Espressomaskinen ska vara på 9 bar och vattnet ska hålla sig runt 90 grader. Dosering, malning och packning avgör bryggningstid.

Välj en god espresso från Arvid Nordquist

Vi har 100 % arabicabönor av hög kvalitet i våra espressoblends. Bönorna växer på hög höjd och får mogna långsamt. Det resulterar i ett brett spektra av smaknyanser, rik arom och fruktig karaktär. För oss är en god och smakrik espresso viktigt. Lika viktigt är det med fokus på människa och miljö och att arbeta kontinuerligt för en bättre värld genom:

  • 100% ARABICABÖNOR
  • 100% HÅLLBARHETSCERTIFIERADE BÖNOR
  • FOSSILFRITT ROSTERI
  • 90% BIOPLAST I FÖRPACKNINGAR BASERAT PÅ TALLOLJA*
  • 100% CO2 -KOMPENSERAT FRÅN ODLING TILL BUTIK

* genom ISCC-certifierad massbalansstrategi

Kaffe Spritz

5 cl grapejuice
4 cl cold brew
10 cl San Pellegrino
2 cl svartvinbär saft
12 cl kolsyrat rosmarinvatten

Divino espresso

IRISH COFFEE

10 cl bryggkaffe
Irish syrup
Grädde
Muskotnöt 

Blanda bryggkaffe och syrup. Toppa med lättvispad/skakad grädde och riv muskot på toppen efter smak. 

Chef´s Blend

SALTED CARAMEL LATTE

2 cl salted caramel syrup
(Eller gör egen syrup av socker och salt.) 

10 cl mjölk, Espresso, Salt, Rosmarinkvist

Börja med att smaksätta din syrup med en rosmarinkvist. Gör sedan en cappuccino med espresso och syrup som bas. Toppa med flingsalt och en rosmarinkvist. 

Sincero Espresso

ICED COFFEE

SALTED MAPLE FOAM

1 tsk vaniljextrakt
2 cl maple syrup 
10 cl mjölk 
4 cl cold brew

Skumma vanilj, syrup, mjölk och salt och häll på is. Avsluta med att hälla på cold brew efter önskad kaffesmak.

Midnight Grown

MOCHA ICED COFFEE

Cold Brew, Is , 10 cl mjölk
4 cl Chocolate Cookie Syrup (Eller egen chokladsås) 
Choklad 

Blanda ihop is, cold brew, syrup med skummad kall mjölk och toppa med riven choklad.

Chef´s Blend

ESPRESSO LIMON

2 cl kyld espresso
Mynta, Lime 
2 cl sockerlag

Kyld espresso Mortla mynta, pressa i en halv lime och blanda ihop med limoncello. Sila av över krossad is. Toppa med lime och mynta och avsluta med att hälla på kyld espresso. En dubbel eller enkel espresso efter smak.

Sincero espresso

CRÈME BRÛLÉE” LATTE

Espresso
2 cl crème brûlée syrup (Eller vanilj) 
10 cl mjölk 
Socker

Blanda espresso och syrup. Gör en cappuccino med skummad mjölk. Strö socker på toppen och bränn sockret med en brännare. 

Sincero espresso

COFFEE RUM OLD FASHION

2 cl Amaretto 
10 cl bryggkaffe
Grädde
Florsocker 
Kardemumma

Blanda Amaretto och bryggkaffe, toppa med lättvispad/skakad grädde. Avsluta med att strö på florsocker och nymalen kardemumma.

Ethic Harvest

Señoras coffee

1,5 cl kanelinfuserad lönnsirap
Kaffe Señoras
Vispad grädde
Kanel

Bygg direkt i ett Irish coffee glas, rör runt så du blandar ingredienserna innan du sätter på locket av grädde. Garnera med riven kanel. För dig med alkohol­tillstånd går det även att servera med 5 cl Brandy.

Señoras

ON THE ROCKS Espresso

2 st dubbel espresso
Välj mellan Divino, Oro eller Sincero
Isbitar

Tillred espresso och kyl ner glaset med espresson direkt i en ishink. Fyll ett glas med is, häll över espresson.

Till vårt espresso sortiment

Espresso Mojito

4 cl kyld espresso
Välj mellan Divino, Oro eller Sincero
2 cl limejuice (ca en halv limefrukt)
2 tsk socker (eller ett par msk sockerlag)
Färsk mynta

Häll limejuicen i glaset, tillsätt sockret och rör om tills det löser sig. Lägg därefter i den färska myntan och krossa alltsammans med en muddler. Tillsätt iskuber och fyll upp med kylt kaffe. Rör slutligen om och garnera med en myntakvist. För dig med alkoholtillstånd går det även att servera med 4 cl rom.

Sincero espresso

Caramel Frappe

2 dl krossad is
4 cl kyld espresso
Välj mellan Divino, Oro eller Sincero
2 msk kolasås
2 dl mjölk

Vispad grädde och kolasås till servering Mixa is, kaffe, kolasås och mjölk
i en mixer eller matberedare. Skeda upp i glas, toppa med vispad grädde och kolasås.

Divino espresso

Affogato Espresso

Espresso med vaniljglass

2 st dubbel espresso
Välj mellan Divino, Oro eller Sincero
1 st kulor vaniljglass

Brygg kaffet och fördela i Glas. Skopa genast i varsin kula glass. För dig med alkoholtillstånd, droppa eventuellt över lite sprit, t.ex 1 tsk Amaretto eller Strega. Den som vill pudrar över kakao.

Till vårat espresso sortiment

APPLE PIE COFFEE

2 cl Apple Pie syrup 
(Använd Syrup från Monin eller gör en egen syrup.)
10 cl mjölk , Grädde, Is , Espresso , Kanel

Häll i glas i ditt glas följt av valfri mjölk och Apple Pie Syrup. Blanda och tillsätt sedan den kalla bryggningen. Toppa med den den söta kallskummade grädd/mjölken.  Strö över kanel på toppen.

Oro espresso