UNDRAR DU OCKSÅ..

Frågor & svar

Varför inte 100% växtbaserad plastförpackning?

En kaffeförpackning består av flera lager, varav en är barriär mot syre som är kaffets värsta fiende. Hittills finns det ingen leverantör som kan framställa en 100% växtbaserat plast som stänger ute syret. Vi tvingas fortfarande att ha fossilbaserad plast i vår förpackning (EVOH-lagret dvs barriären är fossilbaserat plastgranulat). Vår förhoppning är att utvecklingen går framåt så vi inom en snar framtid kan gå över till 100% växtbaserad plast.

 

Varför växtbaserad plast i förpackningen istället för Återvunnen plast?

Ur ett cirkulärt tänk är det alltid bra att använda material som redan finns i omlopp, såsom återvunnen plast är. Plaster har olika elasticitet och barriäregenskaper och vissa plaster är giftiga och numera förbjudna. I återvunnen plast vet man inte vilka plaster som ingår, och därför får återvunnen plast inte komma i direkt kontakt med livsmedel.

 

Vad består den växtbaserade plasten av?

Den växtbaserade plasten framställs av vegetabiliska oljorna Raps och Solros, samt till största del av GMO fritt sockerrör där man utvinner maximalt av socker och etanol. Spillet från sockerrören blir restprodukten Bagasse som används som naturlig energikälla att ersätta gas eller fossila energikällor med. Bagasse används även som naturlig gödsel på åkrar, och vid överskottsproduktion säljs det vidare.

 

Hur sorterar jag min kaffeförpackning på bästa sätt?

Förpackningsmaterialet skall fortfarande sorteras som mjukplast. Även om laminatet till >70 % är framställt av växtbaserat material så har man efterliknat plastens molekyler vilket gör att det inte är biologiskt nedbrytbart. Därtill saknas idag struktur i samhället för att ta hand om biologiskt nedbrytbara plastmaterial på rätt sätt.