Kooperativet Asocasel
Kooperativet Asocasel

Kooperativet Asocasel

Kaffet I AMIGAS kommer bland annat från det peruanska kooperativet ASOCASEL. VD för kooperativet är Angelica Zuniga Pariona. Även Vice VD, Kassör och generalsekreterare i kooperativet är kvinnor.

Odlarna som ingår i Asocasel har sina farmer kring samhället La Merced, i Chanchamayodalen, 22 mil nordöst om Lima, mitt i den centrala jungeln av Peru. I ett bedårande vackert landskap med forsar, vattenfall och tät skog, har det odlats kaffe i mer än 140 år. Peru var hjärtat av Incariket men kolonialiserades av Spanien under nästan 300 år. Just hit till Chanchamayodalen kom dock Italienska bosättare. Här i detta bergiga område, på idealisk höjd ovanför havet, och med ett perfekt anpassat mikroklimat odlas några av världens bästa kaffen. Peru är dessutom världsledande när det gäller export av ekologiskt odlat kaffe.

Kooperativet Asocasel består av små och mellanstora odlare av både kaffe och kakao som ”samarbetar solidariskt, respekterar naturen och den omgivande miljön, och arbetar för att kollektivt skapa bättre levnadsvillkor för de medlemmar, deras familjer och deras samhälle; som producerar enligt den internationella standarden Fairtrade, ekologiskt enligt National Organic program (NOP) och enligt EU-certifieringar.” (fritt översatt från http://asocasel.com/en/).

Odlingarna ligger från 1300 till 1900 m.ö.h vilket ger ett tropiskt fuktigt klimat. Huvudsakligen kaffe av typen Caturra ingår i Amigas men även inslag av Bourbon. Det är få kooperativ av småjordbrukare som har så välutvecklad syn på och målsättning med sin verksamhet som Asocasel.  Dessutom producerar de ett fantastiskt kaffe.

Kooperativet har som målsättning att:

  • Främja och uppmuntra jämställdhet mellan könen

  • Skapa jobb, försörjning och rättvis tillväxt

  • Främja ett hållbart användande av mänskliga resurser

  • Garantera kvaliteten på det man producerar genom fortlöpande utbildning

  • Uppmuntra delaktighet och lojalitet bland medlemmarna i kooperativet

  • Främja stabila och fredliga samhällen

  • Skapa engagemang med omgivande samhälle

  • Utveckla värdekedjan för kaffe och kakao

"Thanks to the innovative coffee women’s project, my income has increased everyday and that makes me very happy I can now provide a better quality of life for my children. With the continued support from Asocasel, I can continue to produce great quality coffee.”  

Angelica Zuniga, VD för kooperativet
Amigas - Kaffet som stöttar kvinnliga kaffeodlare

Amigas - Kaffet som stöttar kvinnliga kaffeodlare

Lär mer här