Arabicabönan
Arabicabönan

GAMMAL BÖNA ÄR ÄLDST - OCH GODAST

Arabicabönan

Arvid Nordquist kaffe består uteslutande av 100 procent arabicabönor. Det går helt enkelt inte att smakmässigt slå den här bönan på fingrarna. De krav den ställer på väder och vind ger den mångfaldigt tillbaka genom en god kopp kaffe med en oöverträffad smakpalett.

Kaffeplantans rika flora består av runt 6 000 arter, varav de flesta växer vilt som träd och buskar i tropiska skogar runt ekvatorn. Genom åren har flera hybrider uppstått, både naturligt och som ett resultat av mänskliga experiment i jakten på det perfekta kaffet. Men i denna – bildligt talat – kaffedjungel, finns det en böna som skiljer sig från mängden. Arabicabönan, som av kaffeälskare världen över anses vara den absolut smakrikaste, står i dag för runt två tredjedelar av allt odlat kaffe. Tongivande italienska tillverkare av espresso, som länge hållit hårt på sin tradition att istället använda robustabönan, har även de börjat svikta och ser nu sina arabicablandningar som de mest högkvalitativa. 

Namngiven av Carl von Linné

Idag odlas arabicabönan på bergssluttningar i Syd- och Centralamerika, Östafrika och Asien. Men den upptäcktes redan för över tusen år sedan högt uppe på vulkaniska bergsplatåer i Etiopien. Det sägs att bönan även hittades tidigt på den arabiska halvön, något som ledde vår egen Carl von Linné till att ge bönan dess namn. Själva arabicabusken blir 2,5–4,5 meter hög, jämfört med robustabusken som kan bli runt 6,5 meter och vilda kaffeträd som ibland sträcker sig uppåt tio meter. Arabica är en självpollinerande planta, vilket innebär att den genom sin livscykel genomgår färre variationer och mutationer än andra kaffesorter.

En kinkig växt

Trots att arabica är så älskad, är den också en ganska svårflörtad liten växt. Att odla den är inte helt enkelt eftersom plantan växer på så hög höjd, mellan 700 och 2 000 meter över havet. Arabicabusken ställer höga krav på sin omgivning, både på människor som odlar den och på vädergudarna. Jämfört med till exempel robustabönan är arabica mer känslig för värme och hög luftfuktighet. Arabicaplantan har en koffeinhalt på runt en procent medan robusta innehåller nästan dubbelt så mycket. Koffein fungerar som ett starkt insekts- och antimikrobiellt medel vilket innebär att arabica har svårare att skydda sig mot sjukdomar och de skadedjur som kan angripa kaffeplantan.

Arabica - för smakens skull

På Arvid Nordquist har vi valt att uteslutande använda oss av 100 procent högkvalitativa arabicabönor i våra kaffeblandningar. Ingen annan böna kan erbjuda samma fina arom och mångfasetterade smakbild. Medan robusta har en linjär smakbild erbjuder arabica en mjukare smak med toner av sötma, frukt och bär. I Sverige blir dessutom steget stort mellan arabica och den mer sträva robusta tack vare vårt rena, friska vatten som låter bönans arom komma till sin fulla rätt. I många europeiska länder har man till exempel klorerat vatten, vilket gör att kaffebönans egenskaper delvis går förlorade under bryggningen och en kopp arabica kan smaka förvillande likt robusta.

Art och miljö påverkar smaken

Arabicans fina smaker kommer bland annat från att plantan, likt en vinranka, har en fantastisk förmåga att plocka upp egenskaper från jordmånen den växer i. Plantan behöver flera år på sig mellan skördarna för att ladda om, men genom att bida sin tid och suga åt sig av sin omgivning ger den i gengäld en nyansrik böna. Smaktonerna varierar beroende på plantans art och miljön där den växer. Arabica som växt i Etiopien kan till exempel ha nyanser av bär, indiska och indonesiska bönor brukar ha jordiga toner och centralamerikanska bönor får toner av citrus eller choklad. De rika smaktonerna kommer delvis av arabicabönans höga grad av syrlighet, vilket ger en smakprofil som närmast kan liknas med vinets. Detta kommer sig av bönans höga sockerhalt, som är nästan dubbelt så stor som robustabönans. När socker bryts ner under rostningsprocessen ökar kaffets syrlighet, och ju mer socker desto fler syrliga toner framträder.

LÄR DIG MER OM KAFFE

Från böna till kopp
Från böna till kopp →

Kaffebären plockas, tvättas, torkas, rostas, mals och dricks. Enkelt att säga, men inte lika enkelt att genomföra. Förvandlingen av de saftiga bären från en vacker buske till en av världens favoritdrycker sker i en rad olika känsliga steg.

Rostningen avgör smaken
Rostningen avgör smaken →

Det är när bönorna hettas upp som deras öde bestäms. Rostningen är över på åtta till femton minuter och är helt avgörande för hur det färdiga kaffet kommer att smaka.

Espresso - Baristans bästa kaffe
Espresso - Baristans bästa kaffe →

Definitionen av en enkel kopp kaffe blir allt mer komplex och svenska kaffedrickare blir allt mer intresserade av att lära sig baristakonstens hemligheter. Barista Kaveh Azizian ger dig espressotrenden.

Världens kaffekulturer
Världens kaffekulturer →

Om det är någon dryck som får dagarna att gå och jorden att snurra, så är det väl kaffe. I Sverige regerar bryggkaffet, men hur ser det ut i resten av världen?