Kaffehandel
Kaffehandelns olika vägar

Kaffehandelns olika vägar

Kaffe är världens mest omsatta jordbruksprodukt och den näst största handelsråvaran i världen.

Kaffe handlas på två sätt

1. Handel med framtida ännu inte skördat kaffe som handlas på råvarubörserna i New York (The ICE, tidigare kallad NYBOT) eller i London (NYSE Euronext, tidigare LIFFE). Det finns också mindre börser i Brasilien, Indien och Japan.
2. Fysisk handel med skördat kaffe mellan säljare och köpare.

Anledningen till denna uppdelning av handeln är att priset på kaffe kan variera mycket dramatiskt sett över månader, veckor och ibland även över en och samma dag. Det är stor skillnad i pris mellan den bästa och den sämsta sorten. Torka, frost och eventuella skadeangrepp påverkar priset mellan skördarna.

Riskerna med kaffehandel styrs av terminskontrakt

Fluktuationen innebär en risk för köpare och säljare. Och precis som på alla marknader med hög omsättning, så finns det på kaffemarknaden finansiella instrument, s.k. terminer, för att reducera riskerna. Terminer handlas på råvarubörsen och är ett kontrakt som omfattar en speciell mängd, 17 010 kg, för en standardkvalitet. Kontraktet omfattar också vilken tidpunkt i framtiden som köpet ska genomföras. Ofta handlar man med kaffe som ännu inte har skördats. En handlare måste sedan fullfölja köpet men köparen har rätt att kontrollera kvaliteten innan skeppningen sker. Kvalitetskontrollen sker alltid genom koppning.

Från upphandling till kaffekopp

Den fysiska handeln med kaffe sker i säckar och transporten sker med stora containerfartyg. Det tar cirka tre veckor för ett containerfartyg att ta sig från Sydamerika till Sverige. Alla världens kaffeproducenter har olika sorters representanter som hjälper dem att sälja kaffet på världsmarknaden. Dessa representanter håller inköpare på kafferosterier informerade om kvaliteter, priser och vad som finns att köpa. De lämnar också prover så att kaffeinköparna kan bedöma kvaliteten på kaffet.

LÄR DIG MER OM KAFFE

Från böna till kopp
Från böna till kopp →

Kaffebären plockas, tvättas, torkas, rostas, mals och dricks. Enkelt att säga, men inte lika enkelt att genomföra. Förvandlingen av de saftiga bären från en vacker buske till en av världens favoritdrycker sker i en rad olika känsliga steg.

Rostningen avgör smaken
Rostningen avgör smaken →

Det är när bönorna hettas upp som deras öde bestäms. Rostningen är över på åtta till femton minuter och är helt avgörande för hur det färdiga kaffet kommer att smaka.

Kaffets ursprung
Kaffets ursprung →

En getaherdes upptäckt höll munkarna vakna och gav upphov till ny medicin. Fördjupa dig i historien om det svarta guldet.

Världens kaffekulturer
Världens kaffekulturer →

Om det är någon dryck som får dagarna att gå och jorden att snurra, så är det väl kaffe. I Sverige regerar bryggkaffet, men hur ser det ut i resten av världen?