Kaffets smaker
Kaffets smaker

Kaffets smaker

När du är sugen på en kopp kaffe, vad är det då du längtar efter? Kaffebönan innehåller mer är 800 smakämnen, men ändå är vi dåliga på att sätta ord på dem.

Att provsmaka sina viner är inget nytt, men att provsmaka kaffe är inte lika vanligt. En bidragande anledning till varför kan vara att kaffe saknar ett etablerat språk som beskriver dess egenskaper. Det är helt enkelt svårare att benämna och sätta ord på vad man gillar när man inte har en terminologi som passar. Det kan vara svårt att verbalisera intrycken man får av kaffet och beskriva vilka smaker man fångar upp. Om det är gräsigt, nötigt eller bär toner av tobak. För att hjälpa till med det försöker vi beskriva våra olika kaffesorters karaktärer så gott det går.

Kaffesmakens tre grundpelare

För att beskriva kaffets smaker vid våra olika provningar använder vi tre olika grundpelare – kropp, arom och syrlighet. Även om smakskalan är omfattande så behövs det inga stora medel för att locka fram mer särskiljande karaktärsdrag. Kaffe är i grunden en sur dryck, att ha mjölk i kaffet är ett sätt att dämpa den syrliga upplevelsen. Socker har samma effekt, men lockar dessutom fram ännu bättre smakegenskaper om man parar sin kaffekopp med till exempel en chokladbit. Då blir kaffets smak kraftigare och rundare eftersom syran neutraliseras av det söta, när aromen och styrkan får ta mer plats. Söta tillbehör lockar alltså fram söta smaker och syrliga tillbehör lockar fram syrliga smaker.

Porslinet påverkar smaken

Och precis som glasen på en vinprovning, så påverkar valet av kaffekopp också smakupplevelsen. Ju tunnare porslin, desto bättre smak och allra helst ska du se till att sörpla ordentligt. Att dricka kaffe på fat anses vara lite ofint idag, men är egentligen det ultimata sättet att få fram kaffets rätta smak. När du andas in luft samtidigt som du dricker kaffet samverkar ditt smaksinne och luktsinne på ett helt annat sätt än de gör annars.

Vid en provning är det viktigt att kaffet prepareras på rätt sätt. Som konsument har du ett stort ansvar för att preparera ditt kaffe på rätt sätt och en dålig bryggare kan förstöra världens bästa kaffe.

När du ska prova olika sorters kaffe är det viktigt att upprepa samma förberedelser, se till att alla kaffesorter håller samma temperatur och bryggs på samma sätt. Smaka av de olika kaffesorterna i rätt ordning, börja med det ljusaste och avsluta med det mörkaste. Gå inte fram och tillbaka mellan de olika, en smakrik mellanrost kommer att framstå som blaskig efter ett par klunkar mörkrost.

Prova gärna kaffet när det har svalnat, ett bra kaffe smakar fortfarande bra kallt medan ett sämre kaffe smakar riktigt illa.

Kaffeprovning

Kaffeprovning

Kaffe har ungefär 800 smakaromer i sig (jämfört med vin som har ungefär 400 aromer) och även om du inte är en van kaffeprovare, så kan du med enkla knep lära dig att känna lite mer av kaffets karaktär med hjälp av våra kaffeprovningar.

Gör en kaffeprovning