Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Lily Bollinger Award

Eller Årets Lily Bollinger som den kommit att kallas.

För 20 år sedan instiftade Champagne Bollinger och Arvid Nordquist tävlingen Lily Bollinger Award för att uppmuntra kvinnligt tävlingssommellerie. Namnet hedrar givetvis den legendariska champagneänkan Lily Bollinger som under många decennier inte bara var en lysande ambassadör för Bollinger utan också för hela distriktet. Efter 20 år har tävlingen fått en hög nationell status och den välrenommerade titeln ”Årets Lily Bollinger ” har inneburit en skjuts i karriären för många av våra svenska kvinnliga sommelierer.

Bland tidigare deltagare finns exempelvis Béatrice Becher, Maya Samuelsson, Emma Ziemann, Tina Johansson och Frida Winters. I finalen 2023 kammade Ida Kilåker från Lenoteket i Lund hem titeln Sveriges bästa kvinnliga sommelier.

En vinst i tävlingen innebär inte endast den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger”, förutom äran vinner förstapristagaren en cykel, som en historisk anknytning till Lily själv som ofta sågs cykla mellan sina vingårdar samt en utbildningsresa till Champagne Bollinger.

Uttagningstävling

Är det du som är Sveriges bästa kvinnliga sommelier? Anmälan till semifinalen i Stockholm den 19 maj är nu öppen.

Anmäl dig här
Bild på ölglas

Informationsträff

Har du funderat på att tävla i Lily Bollinger Award? Då kanske frågor som vad bör jag kunna och vad är korrekt tävlingsklädsel dykt upp. Under vår informationsträff berättar tävlingsledare Tina mer om vad det innebär att tävla i Lily Bollinger Award, ger tips framåt och svarar på frågor. Tina kommer också berätta om hur deltagandet i Lily Bollinger Award påverkat hennes yrkeskarriär. 

Anmälan till årets informationsträff den 21 april är nu öppen.

Anmäl dig här

Tävlingsmoment

Uttagning och final är uppbyggda i tre delar - ett teoriavsnitt, en blindprovning och ett praktiskt moment. Svårighetsgraden är i nivå med nationella och internationella sommeliertävlingar.

Uttagstävlingen sker bakom stängda dörrar. Under finalen sker de teoretiska delarna dag ett och de praktiska momenten sker inför publik dag två.

I ALL ÄRA

Förutom den ärofyllda titeln ”Årets Lily Bollinger ” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen-cykel. Cykeln symboliserar Lily Bollinger, kvinnan bakom champagnehuset Bollinger, som ständigt bevakade sin vingård på två hjul.

Världsberömt Citat

«I drink it when I’m happy and when I’m sad.
Sometimes I drink it when I’m alone.
When I have company I consider it obligatory.
I trifle with it if I’m not hungry and I drink it when I am.
Otherwise I never touch it, unless I’m thirsty.»

Madame Jacques Bollinger
London Daily Mail, October 17th 1961

Historien om Madame Bollinger

Redan när Elisabeth gifte sig med Jacques Bollinger omfamnade hon både champagnen och vingården med vördnad och passion. När hennes man oväntat gick bort 1941 stod hon ensam kvar och tog utan tvekan över vinhuset. Idag benämns hon som en av Champagnes stora kvinnor och lyckades på en mansdominerad arena att både driva och utveckla vinhuset.

Det här är hennes historia