<< Tillbaka
Antal ingredienser: 8

Katalansk vaniljcrème med ananas under frasig

Antal portioner: st

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 4 äggulor
  • 6 msk strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 3 msk brunt råsocker
  • 1 burk Del Monte krossad ananas 227 g
  • 6 ugnssäkra formar 8-10 cm i diameter (ca 1,5 dl)

Tillagning

Häll grädde och mjölk i en kastrull. Klyv halva vaniljstången på längden. Skrapa ner fröna och lite socker i en kopp. Rör om så att de inte klumpar sig. Häll fröna i gräddmjölken. Lägg i vaniljbarken. Koka upp. Rör samman 5 msk strösocker och äggulorna. Häll på den kokande gräddmjölken litet i taget.

Rör hela tiden med en visp. Ställ åt sidan att dra en stund. Häll innehållet i ananasburken i en kastrull. Rör ner 1 msk strösocker. Koka upp och koka tills all juice har kokat in. Fördela purén i de sex formarna. Sätt ugnen på 100º. Låt den bli varm. Tag upp vaniljbarken.

Fördela gräddcrèmen i formarna. Grädda crèmen 50-55 minuter. Ställ formarna att kallna. Ställ sedan in dem i kylskåp. Låt dem stå där tills crèmen är riktigt kall. Sätt ugnen på grillvärme, när ni skall servera crèmen. Strö ett lager av råsocker, ½ msk, på crèmen i varje form.

Sätt in formarna i ugnen någon minut, så att sockret smälter och blir till ett lätt knäcktäcke. Akta så att det inte svartnar. Har ni ingen ugn kan ni göra knäcktäcket med en gasolbrännare. Servera genast.