<< Tillbaka
Antal ingredienser: 14

Romrussinglass med flarn och jordgubbssås

Antal portioner: st

Ingredienser

  • Glass
  • 1 dl Sun-Maid russin
  • 1 dl Rom
  • 5 äggulor
  • 100 g socker
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde
  • Flarn
  • 50 g äggvita
  • 50 g smör, smält
  • 50 g florsocker
  • 50 g vetemjöl
  • Te efter smak
  • Jordgubbssås
  • 2,5 dl jordgubbar
  • 100 g florsocker

Tillagning

Marinera russin över natten i rommen. Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och häll den över äggblandningen. Häll sedan allt tillbaka i kastrullen och värm under ständig vispning tills blandningen blir tjock och krämig. (Har man en termometer ska krämen bli 85 grader.)

Kyl ner krämen i kallt vattenbad. Tillsätt de marinerade russinen och eventuellt mer rom. Kyl glassen i frysen i några timmar, rör om emellanåt så att inte russinen hamnar på botten. Frys glassen allra bäst med hjälp av en glassmaskin.

Blanda samman ingredienserna till flarnen. Låt stå i kylen i ca en halvtimme. Värm ugnen till 200 grader. Skär ut en mall i form av en trekant på hård papp. Lägg bakplåtspapper på en plåt, därefter mallen.

Smeta ut ett tunt lager flarnsmet i mallen. Tag bort mallen och upprepa proceduren 6-8 gånger, beroende på hur många gäster du skall ha. Strö över lite teblad, gärna med smak av kanel eller liknande. Grädda i ca 5 minuter tills de får lite färg. Lägg de varma flarnen på en kavel för att ge dem en välvd form.

Lägg jordgubbar och socker i en kastrull och koka upp. Mixa sedan till en slät sås. Låt kallna.

Lägg upp en kula glass på tallriken, rippla över såsen och lägg det krispiga flarnet vid sidan om.