<< Tillbaka
Antal ingredienser: 18

Halstrad gravad lax med nektarin och limesalsa

Antal portioner: st

Ingredienser

  • 1,5 kg laxfilé
  • Olivolja till stekning
  • 0,75 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vitpepparkorn, mortlad
  • 1 liten knippe timjan
  • 1 knippe persilja
  • Salsa
  • 300 g salladslök, skivad
  • 5 nektariner, tärnade
  • 1,5 ask cocktailtomater, delade
  • 4 msk limesaft
  • 1 dl BFC Kalamata Olivolja
  • 5 tsk Tabasco röd
  • 0,5 tsk salt
  • 2 kg färsk potatis
  • Vattenkrasse
  • Havssalt

Tillagning

Putsa laxen. Blanda ihop socker, salt och kryddor till gravningen. Strö över laxen och låt den stå i rumstemperatur i 45 minuter så att socker och salt börjar smälta in. Ställ i kylen och låt grava över natten.

Dela laxen i portions bitar. Värm en panna med olja och stek dem först på skinn sidan i ca 3-4 minuter och på kött sidan i 1 minut lägg på en plåt.

Blanda ihop ingredienserna till salsan.

Sätt ugnen på 175 grader. 

Servering
Stek klart fisken i ugnen i ca 5-8 minuter. Servera med salsa och nykokt färsk potatis serverad med lite vattenkrasse och havssalt.