<< Tillbaka
Antal ingredienser: 19

Pikant gravad lax serveras med en örtsallad och päronsås

Antal portioner: st

Ingredienser

  • 1 kg laxfilé
  • 2 msk Tabasco Chipotle
  • 0,5 dl timjan, hackad
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 10 enbär, mortlade
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl socker
  • Päronsås
  • 4 päron
  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 2 msk pepparrot, riven
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • Sallad
  • 250 g ruccola sallad
  • 100 g blandade örter libsticka, bladpersilja, basilika
  • olja
  • vinäger
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Tillagning

Lägg laxen på ett fat och pensla med Tabasco Chipotle.

Gnid in örterna och kryddorna i köttet strö över salt och socker blandningen. Låt stå 45 minuter i rumstemperatur så att salt och socker blandningen tränger in. Grava i kylen 2-3 dygn.

Skala päronen och dela i mindre bitar, lägg i en kastrull och slå på vatten och socker. Koka dem mjuka. Ta upp päron bitarna och lägg i en mixer. Mixa till en slät puré. Låt kallna.

Smaka av såsen med riven pepparrot, vitpeppar och salt.

Skölj salladen och örterna slunga dem torra eller låt rinna av i ett durkslag.

Blanda upp salladen med olja, vinäger, salt och peppar. 

Servering
Skiva laxen och lägg på tallriken med sås och sallad.