<< Tillbaka
Antal ingredienser: 34

Skaldjursgryta med aioli och het krutong

Antal portioner: st

Ingredienser

  • Gryta
  • 2 gul lök, tärnad
  • 300 g morötter, tärnad
  • 300 g rotselleri, tärnad
  • 300 g fänkål, tärnad
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • 2 påsar saffran
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 msk Tabasco Garlic
  • 3 lagerblad
  • 4 dl vitt vin
  • 5 dl grädde
  • 8 dl fiskbuljong
  • 6 tomater, tärnade
  • salt
  • peppar
  • smör till stekning
  • 1 kg laxfilé, tärnad
  • 30 scampi
  • 1 kg blå musslor
  • Aioli
  • 4 äggulor
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 5 dl matolja
  • 3 vitlökar, pressade
  • 2,5 msk citronsaft
  • salt
  • peppar
  • Krutonger
  • 0,5 baguette
  • 1 dl olivolja
  • 4 tsk Tabasco Chipotle
  • 2 tsk salt

Tillagning

Gryta
Värm en kastrull med smör. Sautera de tärnade grönsakerna i några minuter tillsätt rosmarin, timjan, tomatpuré, tabasco garlic, saffran, lagerblad och vinet koka i 5 minuter. Tillsätt fiskbuljong och grädde.

Koka i 10 minuter. Tillsätt tomaterna, laxen, scampi och musslorna låt sjuda tills fisken är klar. Smaka av grytan med salt och peppar. 

Aioli
Vispa ihop äggulorna, senapen och vinägern med hjälp av en elvisp. Tillsätt oljan i en tunn stråle, lite i taget. Smaka av med vitlök, citronsaft, salt och peppar.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär baguetten i skivor eller i tärningar. Blanda ihop olja, tabasco och salt. Rippla över brödet och lägg på en plåt. Rosta i ugnen i ca 10 minuter så att krutongerna blir hårda och får lite färg. 

Servering
Lägg upp grytan i en skål och toppa med aioli och krutonger.