<< Tillbaka
Antal ingredienser: 16

Glaserat ankbröst med stekt karl-johan svamp serveras med svartrötter

Antal portioner: st

Ingredienser

  • 700 g ankbröst alt. majskycklingbröst
  • salt
  • nymalen peppar
  • 1 klick smör
  • 200 g karl-johan svamp
  • nymalen vitpeppar
  • 0,5 kg svartrötter
  • 1 dl pumpakärnor
  • 0,5 msk havssalt
  • 2 dl färska örter (timjan, rosmarin, persilja)
  • olivolja
  • sherryvinäger
  • Glaze
  • 0,5 dl balsamicovinäger
  • 0,5 dl Kikkoman soja
  • 0,5 dl honung
  • 1 saft ifrån 1 grapefrukt

Tillagning

Putsa bort senor från kött sidan på ankan, men behåll fettet kvar.

Salta och peppra på kött sidan.

Stek i het panna med på ankans feta sida till en gyllene färg, vänd och stek lite lätt på kött sidan tillsätt en klick smör. Lägg köttet på en plåt.

Lägg ingredienserna till glazen i en kastrull och koka ihop till en simmig konsistens.

Skiva svampen i tunna skivor och stek gyllene i olivolja och smör. Krydda med salt och peppar.

Skal svartrötterna och dela dem på hälften. Koka den mjuka i lättsaltat vatten i några minuter.

Kyl ner i kallt vatten och låt rinna av på hushållspapper.

Rosta pumpa kärnorna i en torr panna och havssalt tills de får färg. Låt kallna.

Servering

Sätt ugnen på 165 grader.

Pensla ankan med glazen och kör klart ankbröstet till en innertemperatur på 56 grader. Låt vila i folie i 5 minuter.

Värm på svampen tillsammans med svartrötterna i en panna.

Lägg upp på tallrik och tranchera köttet. Lägg örterna i en skål tillsammans med pumpakärnorna och rippla över olja och vinäger. Lägg salladen på köttet. Servera det som finna kvar av glazen vid sidan om.