<< Tillbaka
Antal ingredienser: 30

Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås och potatispuré

Antal portioner: st

Ingredienser

  • 1 kg benfri fläskkarré
  • 12 Sun-Maid katrinplommon
  • 3 vitlöksklyftor i stavar
  • Rosmarin
  • Salt
  • Nymalen vitpeppar
  • Smör till stekning
  • Plåt
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök, skivad
  • 6 Sun-Maid katrinplommon
  • 5 dl vatten
  • Sås
  • 1 dl sky
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk svartvinbärsmarmelad
  • 1 msk Kikkoman soja
  • Salt
  • Nymalen vitpeppar
  • Maizenamjöl
  • Potatispuré
  • 1 kg potatis
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk smör
  • Salt
  • 300 g haricots verts
  • 2 schalottenlök, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • Smör

Tillagning

Värm ugnen till 160 grader. Gör 12 små snitt i köttet, ca 3 cm djupa, stoppa in plommonen och vitlöksstavarna. Krydda köttet med rosmarin, salt och peppar. Stek köttet i het panna med smör så att köttet får fin yta runt om.

Smörj en plåt med smör och lägg på den skivade löken och plommonen, häll på vattnet och lägg till sist i den lättstekta fläskkarrén. Sätt in i ugnen och låt stå tills köttermometern visar en innertemperatur på 75 grader, ca 1½ timme.

Förbered under tiden purén. Skala potatisen och koka mjuk i vatten. Häll av spadet och låt ånga av. Koka upp mjölk, grädde och smör och slå över potatisen. Vispa ihop purén med hjälp av en elvisp till ett fluffigt mos. Smaka av med salt. Förväll haricots vertsen i lättsaltat vatten i några minuter, de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Kyl ner i kallt vatten och häll sedan av dem i ett durkslag.

Fräs shalottenlöken och vitlöken i en klick smör i några minuter. Tillsätt haricots vertsen och värm dem tillsammans med löken. När köttet är färdigt linda in det i aluminiumfolie och låt vila under tiden du gör såsen. Vispa ur långpannan och sila skyn i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i ca 10 minuter.

Red eventuellt såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten. Skiva upp steken och lägg på ett fat tillsammans med haricots verts och servera sås och potatispuré vid sidan om.