Hållbara tvättips

Hållbara tvättips

Tvättips som håller, både för tvättresultatet och miljön.

Sortera alltid tvätten i fyra olika grupper: vittvätt, ljusa färger, färger samt ömtåliga material som ylle och silke.

Använd alltid en tvättpåse till ömtåliga plagg samt BH med bygel, som annars kan skada din tvättmaskin.

Tvätta plaggen ut och in så blir tvätten mer skonsam och du slipper blekta sömmar och noppiga ylletröjor.

Att tvätta i 40 grader förbrukar bara hälften så mycket energi som om du tvättar i 60 grader. Om tvätten inte är väldigt smutsig går det dessutom bra att tvätta mycket i 30 grader eftersom A+ flytande tvättmedel är effektivt redan vid låga temperaturer.

Sängkläder, underkläder och handdukar är bäst att tvätta i 60 grader för att bakterier och kvalster ska försvinna.

Använd gärna A+  flytande tvättmedel då det är skonsammare mot dina kläder och din tvättmaskin än pulver. Pulver är däremot bättre om du har hårt smutsad vittvätt.

Köp alltid miljömärkt tvättmedel. A+ är miljömärkt med Svanen. A+ Sensitive White och Color är dessutom godkända av Astma- och allergiförbundet.

Var noga med doseringen så blir tvätten så ren som möjligt och du sparar både miljö och pengar. För mycket tvättmedel resulterar i mycket lödder och risk för att tvätten inte sköljs ur ordentligt.

Om du kan lägga en hand eller en doseringsboll ovanpå tvätten du stoppat in i maskinen så har du fyllt den på bästa sätt för miljön. Men om du tvättar ylle så är det max tre plagg åt gången som gäller.

Torkskåp drar dubbelt så mycket el som en tumlare. Men tumlare sliter mer på kläderna. Bäst, billigast och skonsammast är att låta kläderna självtorka.

Vi tvättar mycket i onödan vilket sliter på kläder, miljö och plånbok. Många gånger räcker det med att vädra ett plagg ordentligt.


Har du funderingar eller frågor kring våra produkter som du inte fått svar på här? Tveka inte att kontakta oss, vi jobbar hårt för att alltid leverera rätt information och service!

Konsumentkontakt: konsumentkontakt@arvidnordquist.se