Vete-Katten väljer kaffe med omsorg

Vete-Katten väljer kaffe med omsorg

På ett av Sveriges mest anrika konditorier är en god kopp kaffe med bulle en helig allians ända sedan 1928. Hög kvalitet och socialt engagemang har alltid varit starka ledord för Vete-Katten.

–       Därför har vi sedan många år valt vårt kaffe från Arvid Nordquist, säger delägaren och konditorn Johan Sandelin.

I 90 år har Vete-Katten på Kungsgatan varit en klassisk adress och ett välkänt vattenhål för Stockholms fika-entusiaster. Med inspiration från de stora kaffehusen i Europa öppnade göteborgskan Ester Nordhammar 1928 sitt kafé, som snabbt blev en institution i huvudstaden.

– Ibland är vi före vår tid, ibland efter. Man kan väl säga att Vete-Katten är ett tidlöst kafé, säger konditorn Johan Sandelin som arbetat här sedan 1997 och som tog över som delägare för sex år sedan.

Oavsett vad som serveras på Vete-Katten görs allt med samma mål: Att aldrig tumma på kvaliteten. Det ska vara gott, och då får det gärna slinka ner lite extra socker, grädde och smör i smeten istället för konstiga tillsatser.

–       Folk har aldrig tränat så mycket som idag.  Samtidigt går gymkorten som på löpande band – precis som kafébranschen, säger Johan Sandelin med bland annat titlar som Årets konditor och lagledare i Svenska konditorlandslaget i bagaget.

100-tals liter kaffe om dagen

På menyn: Frallor, småkakor, tårtor, praliner, ett 20-tal olika slags bullar – kanel, kardemumma, och förstås Vete-Kattens egen klassiker mjölnargårdsbullen med vaniljsmör. Men inga goda bakverk utan kaffe. På Vete-Katten bryggs flera hundra liter om dagen.

– Vi har ett tätt samarbete med Arvid Nordquist sedan många år tillbaka. Jag menar att kaffe ska drickas nära där det rostas. Vattnet är avgörande för smaken. Sedan gillar jag Arvid Nordquist. Jag har alltid haft det hemma och i dag köper vi nästan uteslutande in det ekologiska fairtrade-kaffet till kaféet, berättar Johan Sandelin.

Det kryddigt kraftfulla bryggkaffet som serveras ur vackra tennkannor heter Ethic Harvest. Till kunder som föredrar olika espressovarianter har Vete-Katten valt det mjukt nötiga Sincero Espresso.

–       Min hustrus gudfar är italienare och jag är förstås svag för en liten espresso varje dag. Samtidigt går inget upp mot nybryggt bryggkaffe. Jag sätter timern på min bryggare hemma så kaffet är helt nybryggt när jag går upp. Bara aromen räcker för att få mig på fötter.

Kaffe med hög och jämn kvalitet

– För Vete-Katten är det livsviktigt att vi garanteras leveranser med hög och jämn kvalitet. Jag skulle gissa att vi köper in fyra, fem ton kaffebönor från Arvid Nordquist om året.

Av Arvid Nordquists 29 olika kaffesorter föll alltså valet på ett ekologiskt bryggkaffe och rättvisemärkt espresso.

– Självklart ska kaffe först och främst vara gott. Men rättvisemärkt är en utmärkt tanke. Även om det är en grundläggande rättighet här i västvärlden är det långt ifrån så i resten av världen. Kan vi då vara med och försöka skapa lite rättvisa för dem som producerar vårt kaffe är det en självklarhet att stötta det. Sedan får kaffet förstås gärna vara ekologiskt, precis som att vi väljer att arbeta enbart med ekologiska ägg eller väljer svensk gårdskyckling.

Medvetenhet har alltid präglat Vete-Katten. Ester Nordhammar var till exempel helt unik när hon i slutet av 1920-talet valde att anställda enbart kvinnor, både framför och bakom kondis-disken.

–       Och det är inte alls osannolikt att Ester valde just Arvid Nordquists kaffe. Den tanten var väldigt kräsen. Hon hade skinn på näsan och visste vad hon ville. Hon styrde förresten från kontoret härborta i kajutan.

Den 20 december är det 90 år sedan Ester Nordhammar började skapa kaféhistoria på Kungsgatan. Sedan dess har Vete-katten vuxit på alla längder, och även öppnat filialer på bland annat Östermalmshallen, Centralen och senast Karolinska sjukhuset, utan att förlora den där genuina kafé-känslan.

För att fira hade vi först tänkt göra en bok, men det hinner vi inte. Det får bli till 100-årsjubileet istället, säger Johan Sandelin.