Bollinger La Grande Année Rosé

Frankrike

Bollinger La Grande Année Rosé

Producent:
Bollinger
Druva:
Pinot Noir, Chardonnay
Land:
Frankrike
Distrikt:
Champagne District
Smaktyp:
Friska & fruktiga
År:
2007
Alkoholhalt:
12%
Volym:
750 ml
Art.nr.:
31158
Pris exkl. moms:
1381:-
Fl/krt:
6
Bollinger La Grande Année Rosé

En subtil blandning av ett dyrbart vin och en unik vingård, så beskriver huset själva Bollinger La Grande Année Rosé. Det här vinet är Madame Bollingers ultimata gåva, resultatet av unika förutsättningar: en stor champagne och ett av de bästa stilla röda vinerna från champagne, båda med samma årgång. Det var uteslutet att Madame Bollinger skulle producera en rosé som inte kunde leva upp till kraften, fylligheten och strukturen som är Bollingers husstil. Med utgångspunkt från det skapades Bollinger La Grande Année Rosé med en druvblend på 72 % Pinot Noir och 28 % Chardonnay. 95 % av druvorna kommer från Grands crus och 5% kommer från Premiers crus. 13 crulägen används, framförallt Aÿ, Verzenay för Pinot Noir och Avize, Chouilly och Mesnil-sur-Oger för Chardonnay.

Den första jäsningen sker på gamla små ekfat för att maximera komplexitet och lagringspotential. Innan andra jäsningen tillsätts 5 % högklassig Pinot Noir från Bollingers berömda vingård Côte aux Enfants. Vinet försluts sedan med naturkork och den andra jäsningen ligger minst sex år på sin jästfällning. Remuage och degorgering sker för hand och dosagen ligger på 7 g/l.

Bollinger La Grande Année Rosé har en elegant laxrosa färg. Den har en stor och komplex doft av nybakat bröd, mineral, röda höstäpplen, körsbär, rostade hasselnötter och en nyans av choklad. Torr, koncentrerad och nyanserad smak med toner av röda höstäpplen, blodgrapefrukt, mineral och en mild, mycket subtil ton av choklad. Aptitretande krispig syra och krämig mousse med en mycket lång eftersmak.

Fruktsyra
Sötma
Fyllighet

Passar till

Nöt, Fågel

Om Bollinger

Bollinger är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass, grundat 1829. Här går kvalitet före allt och de har som enda champagneproducent officiellt kvalitetsdeklarerat sitt vin.

Mer om producenten