Bollinger RD 2004

Frankrike

Bollinger RD 2004

Producent:
Bollinger
Druva:
Pinot Noir, Chardonnay
Land:
Frankrike
Distrikt:
Champagne District
Smaktyp:
Friska & fruktiga
År:
2004
Alkoholhalt:
12%
Volym:
750 ml
Art.nr.:
47643
Pris exkl. moms:
2124:-
Fl/krt:
3
Certifiering:
Haute Valeur Environnementale
Bollinger RD 2004

R.D. är Bollingers mytomspunna vin som bara tillverkas av de absolut bästa årgångarna. Vinet är ett resultat av Madame Bollingers stora visioner om ett stort vin med aromer som förstärks av exceptionellt lång lagring. Med åren har det också kommit att bli James Bonds favoritchampagne. Namnet R.D. kommer från "Récemment Dégorgé, alltså nydegorgerad. Vinet degorgeras löpande och det kan skilja några års lagring mellan de första och sista flaskorna av en årgång.

Den första jäsningen sker på små ekfat som är minst fem år gamla, vilket ökar den aromatiska komplexiteten och åldringskapaciteten. Druvorna kommer från 23 olika cru-lägen, 71 % Grands crus och 29 % Premiers crus. Varje enskild cru och druvsort jäser för sig under den första jäsningen.  Blenden för R.D. 2002 består av 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay. Vid den andra jäsningen försluts vinet med naturkork och får ligga på sin jäst i minst nio år innan degorgering. Det är mer än tre gånger så lång tid än vad appellationen kräver men tiden ger vinet den komplexitet som gör den till ett eftertraktat vin bland champagneälskare.

Remuage och degorgering sker, i sann Bollingeranda, för hand och dosagen är mycket låg, då detta är en extra brut, endast 3-4 g/l. 

Bollinger R.D. 2004 har en doft av mogna röda höstäpplen, kvitten och diskret honungston som följs av aromer av rostade hasselnötter, choklad, stjärnanis och muskot. Det är en kraftfull, smakrik och fyllig champagne med mognad, mineralitet och en hög aptitretande syra som ger en exceptionell längd och elegans. Servera vid 8-10 grader för att få fram dess unika stil och arom. Ett perfekt matvin tack vare sin låga dosage!

Fruktsyra
Sötma
Fyllighet

Passar till

Aperitif, Fågel, Vilt

Om Bollinger

Bollinger är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass, grundat 1829. Här går kvalitet före allt och de har som enda champagneproducent officiellt kvalitetsdeklarerat sitt vin.

Mer om producenten