Château la Nerthe Châteauneuf-du-Pape

Frankrike

Château la Nerthe Châteauneuf-du-Pape

Producent:
Château la Nerthe
Druva:
Carignan, Cinsault, Grenache, Mourvèdre, Syrah
Land:
Frankrike
Distrikt:
Châteauneuf-du-pape
Smaktyp:
Kryddiga & mustiga
År:
2013
Alkoholhalt:
14%
Volym:
750 ml
Art.nr.:
46885
Pris exkl. moms:
408:-
Fl/krt:
12
Certifiering:
Ekologisk certifierad
Château la Nerthe Châteauneuf-du-Pape

Château la Nerthe Châteauneuf-du-Pape har en intensivt fruktig doft av mörka bär, rökighet och peppar. Smaken är fyllig med koncentrerad frukt och balanserade tanniner, inslag av kryddor, örter och björnbär och en lång eftersmak. Ett mycket elegant vin som tillhör de främsta i Châteauneuf-du-Pape. Vinet fortsätter att utvecklas i flera år till och tål att sparas upp till 15 års ålder.

Vinet består av 44 % Grenache, 37 % Syrah, 14 % Mourvèdre, och 5 % Cinsault. Druvorna kommer från vingårdar belägna i sluttningar där jordmånen består av lera, sand och av stora stenar som under dagarna värms upp av solen och nattetid återger värmen till druvorna som därmed uppnår en hög mognad. Rankorna är i snitt 40 år gamla och skördeuttaget så lågt som 25 hl/ha, dessa aspekter tillsammans med ekologisk tillämpning i vingårdarna bidrar till hög koncentration och terroir i de färdiga vinerna. 

Vintern 2011-2012 var kall och torr. En kall vår ställde till problem med knoppningen men en torr och bra sommar avslutades med väldigt varma augusti som gjorde att druvorna mognade bra. En liten skörd men av mycket bra kvalitet. Druvorna plockas och sorteras manuellt, varje vingårdsvin jäses separat i två till tre veckor på rostfritt stål eller i stora ekfat. Det färdiga vinet blandas samman och 63% av vinet lagras i 12 månader på små ekfat och resten på större fat, så kallade foudres. Slutgiltiga blandningen ägde rum innan buteljeringen.

Fruktighet
Strävhet
Fyllighet

Passar till

Nöt, Ost, Lamm

Om Château la Nerthe

Château La Nerthes grundades redan på 1100-talet när vingårdarna i Châteauneuf-du-Pape först planterades. Prestigevinerna från La Nerthe är erkända och mycket lagringsdugliga.

Mer om producenten