Chateau Musar

Libanon

Chateau Musar

Producent:
Chateau Musar
Druva:
Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault
Land:
Libanon
Distrikt:
Bekaadalen
Smaktyp:
Kryddiga & mustiga
År:
2006
Alkoholhalt:
13,5%
Volym:
750 ml
Art.nr.:
47506
Pris exkl. moms:
343:-
Fl/krt:
12
Certifiering:
Naturvin
Chateau Musar

Chateau Musar består av druvorna Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Vinet har en vacker och djup rubinröd färg. Doften är präglad av mörka körsbär, svarta vinbär och tranbär med en antydan av lakrits. Smaken i sin tur är mycket fyllig med inslag av mörka bär som björnbär, blåbär och körsbär. Årgång 2006 är en av husets fylliga årgångar men i vinet finns också en utmärkt syra och fina tanniner.

2006 var ett häpnadsväckande år. Det var en kall vinter som inledde året 2006 i Libanon. Snön täckte Bekaadalen i över två veckor och den efterföljande leran gjorde att jorden lämnades orörd i 45 dagar. När våren äntligen kom så ville den heller inte ta slut. Det var bara 10 dagar under året som kunde räknas som sommardagar med temperaturer på 30 grader på dagen och 22 grader på natten. Sedan sker något ingen vinmakare förberett sig på. I mitten av juli bröt den militära konflikten mellan Israel och libanesiska Hizbollah ut, hela landet drabbades och området förvandlades till en krigszon. Krigstiden påverkade även Chateau Musar och man var övertygad om att skörden skulle gå förlorad. Trots den rådande situationen fortsatte man med arbetet i vingården, även om situationen var svår och farlig. I början av september kunde skörden inledas och man skördade först Cabernet Sauvignon, följt av Carignan och Cinsault. Både syran och alkoholhalten i druvorna var hög, vilket visade på ett komplext år med en ovanligare mognadsutveckling hos druvorna än vad man är van vid. Den slutgiltiga blenden skedde under 2009 och vinet fick sedan vila ett år på franska Nevers-ekfat.

Fruktighet
Strävhet
Fyllighet

Passar till

Nöt, Lamm

Om Chateau Musar

Château Musar har producerat vin i Bekaadalen sedan 1930. Grundaren Gaston Hochar var bara 20 år gammal när han beslutade sig för att göra ett vin av internationell klass, inspirerad av sina resor till Bordeaux, men också med djup respekt för Libanons 6000-åriga vinhistoria. Idag har vinerna en helt personlig stil som inte liknar någon annans.

Mer om producenten