Utmana den gamla julmaten – här är 12 nya favoriter
Det är inte för inte som vårt traditionella julbord kallas för ett museum för gammal mat. Inget fel med det – men får vi föreslå att du testar åtminstone en smakfull nykomling i år? SMAKA listar 12 recept att förnya julbordet med inklusive sojagravad lax, caesarsallad på grönkål, julköttbullar med panko och ponzusill. Dessutom – hemgjord senap på 1 minut!
Julbordet kan ses som en tidsresa genom Sveriges historia med kulinariska nedslag i olika epoker och kulturella sammanhang. Från medeltidens lutfisk (alltmer ersatt av lax i olika former), 1700-talets kryddsill och risgrynsgröten med folkliga anor från 1800-talet, till köttbullarna som hamnade på julbordet på allvar då köttkvarnen uppfanns 1895, vidare till prinskorven och julskinkan som faktiskt inte har mer än drygt 100 år på julbordsnacken.
De flesta (vågar vi påstå) dukar upp samma älskade julmatsfavoriter år efter år, men vi tror också att många introducerar minst en ny rätt eller smaksättning varje år.
Vi förnyar julbordet med hjälp av olika smaksättare som tar fram det bästa i det vi lagar. Rätter och recept som alla har en plats på det moderna julbordet, vid sidan av den gamla julmaten du aldrig vill vara utan. Och varför ska du? Det ena utesluter inte det andra.
12 recept att förnya julbordet med

1. Ponzusill
Knappt har du lärt dig stava till ponzu, än mindre lärt dig att det är ett lyckligt giftermål mellan japansk soja och citrus. Så snabbt går det att svänga ihop denna asiatiska fullträff till inlagd sill.
Tips!
Upptäck hur enkelt det är att göra egen krämig senapssill – så mycket godare än köpt. Vill du hellre grava och lägg in strömming är senapsgravad strömming alltid ett säkert kort.

2. Sojagravad lax med wasabimajonnäs
Sojasåsen tillför finstämd sälta till den gravade laxen och en rejäl dos umami, grundsmaken som förstärker hela smakupplevelsen och ger den ett större djup. Det vill du inte missa!

3. Hemgjord senap
Vad har hovmästarsås, julskinka och sill gemensamt? Senap så klart – den oumbärliga ingrediensen som lyfter alla årets högtider. Här gör du den själv på (seriöst!) 1 minut.

4. Hemgjord sötstark senap
Gör din egen ”dundersenap” till julens skinkmacka eller hovmästarsås. Vispa ihop alla ingredienser till denna kallrörda variant, fri från gluten och mjölk, och låt mogna en vecka.
Tips!
Maximal senapsstyrka uppnås efter 1–2 veckor, men hållbarheten är 3–4 månader.

5. Griljering med panko
Ströbrödet får ursäkta, men griljeringen på julskinka blir extra spröd med det asiatiska ströbrödet panko. Eller ja, det gäller oavsett råvara, så testa med halloumi och rotselleri.

6. Julköttbullar med panko
Skillnaden mellan vardagens och julens köttbullar ligger i kryddningen. Här drygar vi ut julköttbullarna med panko och smaksätter med dijonsenap, kryddpeppar och nejlika.
Visste du att…
Köttbullar rullas bäst med oljade händer, inte fuktade med vatten. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga, med följden att köttbullarna lätt blir mer kokta än stekta. Med olja förbereder du däremot köttbullarna för stekning. Smart va?
Ännu smartare är det om du lägger köttbullssmeten i en spritspåse och spritsar ut den på bakpappersklädda plåtar. Tillaga i ugnen, låt svalna och frys in styckvis. Lägg i fryspåsar, ta fram efter behov och ge köttbullarna fin yta i en stekpanna. Som köpeköttbullar, fast bättre.

7. Sticky glaze till (julens) revbensspjäll
Look no further, för här är glazen som blir så där perfekt ”sticky” på ribs. Bäst av allt är att den inte behöver koka, du bara rör ihop allt och penslar på köttet mot slutet av tillagningen.
Tips!
För rökig hetta – tillsätt 1–2 tsk TABASCO® Chipotle pepparsås. Glazen är också god att smaksätta med en smått rökig whisky. För en juligare touch är det gott att addera ½ tsk malen kanel. Överbliven glaze går utmärkt att frysa in till ett senare tillfälle.

8. Smörstekt kålsallad med sriracha
Låt det blir en grön jul i år, i alla fall på julbordet, genom att laga en ljummen sallad med brysselkål, grönkål, endive och vitlökssyrlig hetta. Gott till gyllene stekt halloumi/grillost!

9. Sojaslungad brysselkål
Den där speciella beskan som många ogillar med brysselkål, den tar du udden av med en gnutta socker. En skvätt japansk soja och ett stänk TABASCO® får smaken att lyfta ännu mer.

10. Smashed brysselkål med ponzu
Tredje gången gillt för brysselkålen på denna receptlista. Och kanske är det genom att koka, smasha, smaksätta och sedan ugnsrosta som du övertygar alla brysselkålsskeptiker. Testa!

11. Grönkålscaesar med mandel och tranbär
Vi älskar grönkål i alla dess former – men kanske lite extra i en ”kale caesar” med knaprig sötmandel, sötsyrliga tranbär och frasiga krutonger. Och massa grönkål, men det sa vi va?

12. Rödkålssallad med ädelost och senapsdadeldressing
Fräschare julsallad får du leta efter och bara för att vi jobbar med råstrimlad rödkål betyder det inte att du inte kan ha kvar den klassiskt kokta. Picklat äpple sätter pricken över i.
Gissa den hemliga ingrediensen
Även du som inte har lust att förnya julbordet, kanske ändå vill addera en ny smak till det du redan tänker laga? Ett tips är att smaksätta dina köttbullar (eller vegobullar) med Colman’s senapspulver, dijonsenap och finhackad gul lök som du först har smörstekt och kokat in i öl.

Ett annat tips är att senapsgrava lax med samma brittiska senapspulver, det gör susen för smakerna, liksom att addera en shot espresso i gravlaxsåsen eftersom kaffe och lax är fina smakvänner. Och ägghalvorna med räkor, majonnäs och rom – prova att röra ner lite japansk soja eller ett par droppar TABASCO® Chipotle pepparsås i majonnäsen för en rökig smak. Här får du annars förslag på tre andra sätt att fylla ägghalvorna.

Kocken tipsar – så griljerar du
Här får du våra bästa tips på hur du lyckas med senapsgriljering, oavsett som du tänker griljera skinka, halloumi, rotselleri, kålrot eller seitan.
- Sikta potatismjöl på din råvara före griljering, då sitter den bättre.
- Basen i griljeringen är nästan alltid senap. Men testa gärna och se vad som händer om du adderar smaker som finriven färsk ingefära, pepparrot – eller en skvätt whisky.
- Blanda honung, socker eller sirap i griljeringen. Sötman lirar med hettan från senapen.
- Jaså, du vill ha receptet? Sätt ugnen på 225 grader. Lägg det du vill griljera på en bakpappersklädd plåt. Blanda 1 äggula, 3 msk söt senap, 1 ½ msk Colman’s senapspulver och 1 msk strösocker. Sikta potatismjöl på skinkan/råvaran. Bred på griljeringen. Strö över ½ dl ströbröd eller Kikkoman Panko. Sätt in i mitten av ugnen 10–15 minuter, tills ytan fått fin färg. Låt kallna. Alternativt följ det här receptet, listat ovan.