Utmana den gamla julmaten – här är 16 nya favoriter

Det är inte för inte som vårt traditionella julbord kallas för ett museum för gammal mat. Inget fel med det – men får vi föreslå att du testar åtminstone en smakfull nykomling i år? Här listar vi recept att förnya julbordet med, däribland krämig sill med brynt sojasmör, smashed brysselkål med ponzu och julköttbullar med panko. Men först hemgjord senap!

De flesta (vågar vi påstå) dukar upp samma älskade julmatsfavoriter år efter år, men vi tror också att många introducerar minst en ny rätt eller smaksättning varje år.

Vi förnyar julbordet med hjälp av olika smaksättare som tar fram det bästa i det vi lagar. Rätter och recept som alla har en plats på det moderna julbordet, vid sidan av den gamla julmaten du aldrig vill vara utan. Och varför ska du? Det ena utesluter inte det andra.

16 recept att förnya julbordet med

Glasburk med ponzusill

1. Ponzusill
Knappt har du lärt dig stava till ponzu, än mindre lärt dig att det är ett lyckligt giftermål mellan japansk soja och citrus. Så snabbt går det att svänga ihop denna asiatiska fullträff till inlagd sill.

Till receptet

Tips!
Upptäck hur enkelt det är att göra egen krämig senapssill – så mycket godare än köpt. Vill du hellre grava och lägg in strömming är senapsgravad strömming alltid ett säkert kort.

2. Krämig sill med brynt sojasmör
Ingen riktig högtid utan en ny smak på sillen, vare sig det nalkas jul, påsk eller midsommar. Här tar vi fasta på kockarnas feta favorit, det brynta smöret, blandat med 5-minuterssill, japansk soja, crème fraiche, majonnäs och finrivet limeskal. Färsk koriander till är valfritt!

Till receptet

Fat med sojagravad lax i skivor och klickar av wasabimajonnäs

3. Sojagravad lax med wasabimajonnäs
Sojasåsen tillför finstämd sälta till den gravade laxen och en rejäl dos umami, grundsmaken som förstärker hela smakupplevelsen och ger den ett större djup. Det vill du inte missa!

Till receptet

4. Gravlaxsås med kaffe
När ett plus ett blir tre till den gravade laxen, det är när du kombinerar Colman’s pikanta senapspulver med en skvätt kallt bryggkaffe i gravlaxsåsen. För om du inte redan visste det är lax och kaffe en klockren smakkombination, där kaffet bidrar med en mustigare ton.

Till receptet

5. Hemgjord senap
Vad har hovmästarsås, julskinka och sill gemensamt? Senap så klart – den oumbärliga ingrediensen som lyfter alla årets högtider. Här gör du den själv på bara några få minuter, men sedan får den gärna stå och mogna minst en vecka i kylen.

Till receptet

Hemgjord sötstark senap i en skål med en metallvisp

6. Hemgjord sötstark senap
Gör din egen ”dundersenap” till julens skinkmacka eller hovmästarsås. Vispa ihop alla ingredienser till denna kallrörda variant, fri från gluten och mjölk, och låt mogna till önskad styrka och varför inte ge bort en fin glasburk i julklapp till en senapsälskare?

Till receptet

Tips!
Maximal senapsstyrka uppnås efter 1–2 veckor, men hållbarheten är 3–4 månader.

Griljering med panko på julskinka, rotselleri och halloumi

7. Griljering med panko
Ströbrödet får ursäkta, men griljeringen på julskinka blir extra spröd med det asiatiska ströbrödet panko. Eller ja, det gäller oavsett råvara, så testa med halloumi och rotselleri.

Till receptet

Gjutjärnspanna med julköttbullar som står på en vitrödrutig duk

8. Julköttbullar med panko
Skillnaden mellan vardagens och julens köttbullar ligger i kryddningen. Här drygar vi ut julköttbullarna med panko och smaksätter med dijonsenap, kryddpeppar och nejlika.

Till receptet

Visste du att…
Köttbullar rullas bäst med oljade händer, inte fuktade med vatten. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga, med följden att köttbullarna lätt blir mer kokta än stekta. Med olja förbereder du däremot köttbullarna för stekning. Smart va?

Ännu smartare är det om du lägger köttbullssmeten i en spritspåse och spritsar ut den på bakpappersklädda plåtar. Tillaga i ugnen, låt svalna och frys in styckvis. Lägg i fryspåsar, ta fram efter behov och ge köttbullarna fin yta i en stekpanna. Bättre blir det inte!

9. Hemgjord rödbetssallad
Rödbetssallad hör till de vanligaste helfabrikaten på julbordet och på köttbullsmackan, men vi skippar gärna köpeburken och gör egen. Det vinner smakerna på och går på nolltid. Om du ändå envisas med färdig rödbetssallad – prova att spetsa den med en klick dijonsenap!

Till receptet

Sticky glaze på revbensspjäll på en ugnsplåt där man skymtar en kålsallad bakom

10. Sticky glaze till (julens) revbensspjäll
Look no further, för här är glazen som blir så där perfekt ”sticky” på ribs. Bäst av allt är att den inte behöver koka, du bara rör ihop allt och penslar på köttet mot slutet av tillagningen.

Till receptet

Tips!
För rökig hetta – tillsätt 1–2 tsk TABASCO® Chipotle pepparsås. Glazen är också god att smaksätta med en smått rökig whisky. För en juligare touch är det gott att addera ½ tsk malen kanel. Överbliven glaze går utmärkt att frysa in till ett senare tillfälle.

Smörstekt kålsallad med sriracha på ett ovalt uppläggningsfat

11. Smörstekt kålsallad med sriracha
Låt det blir en grön jul i år, i alla fall på julbordet, genom att laga en ljummen sallad med brysselkål, grönkål, endive och vitlökssyrlig hetta. Gott till gyllene stekt halloumi/grillost!

Till receptet

Sojaslungad brysselkål på en tallrik med köttbullar och prinskorv

12. Sojaslungad brysselkål
Den där speciella beskan som många ogillar med brysselkål, den tar du udden av med en gnutta socker. En skvätt japansk soja och ett stänk TABASCO® får smaken att lyfta ännu mer.

Till receptet

Smashed brysselkål med ponzu i en liten ugnsform med linneservett runt

13. Smashed brysselkål med ponzu
Tredje gången gillt för brysselkålen på denna receptlista. Och kanske är det genom att koka, smasha, smaksätta och sedan ugnsrosta som du övertygar alla brysselkålsskeptiker. Testa!

Till receptet

Händer som håller i ett vitt fat med grönkålssallad

14. Grönkålscaesar med mandel och tranbär
Vi älskar grönkål i alla dess former – men kanske lite extra i en ”kale caesar” med knaprig sötmandel, sötsyrliga tranbär och frasiga krutonger. Och massa grönkål, men det sa vi va?

Till receptet

Rödkålssallad med ädelost och senapsdadeldressing på ett stort fat

15. Rödkålssallad med ädelost och senapsdadeldressing
Fräschare julsallad får du leta efter och bara för att vi jobbar med råstrimlad rödkål betyder det inte att du inte kan ha kvar den klassiskt kokta. Picklat äpple sätter pricken över i.

Till receptet

16. Hemgjord hot honey
”Swicy” är den sötheta smaktrenden som gör sig minst lika bra till ditt traditionella julbord som närsomhelst annars under året. Här tar den sig uttryck i en hot honey med TABASCO® Sweet & Spicy pepparsås som vi ringlar över en maffig brietårta. För ingen jul utan ost, visst?

Till receptet

Visste du att…

Julbordet kan ses som en tidsresa genom Sveriges historia med kulinariska nedslag i olika epoker och kulturella sammanhang. Från medeltidens lutfisk (alltmer ersatt av lax i olika former), 1700-talets kryddsill och risgrynsgröten med folkliga anor från 1800-talet, till köttbullarna som hamnade på julbordet på allvar då köttkvarnen uppfanns 1895, vidare till prinskorven och julskinkan som faktiskt inte har mer än drygt 100 år på julbordsnacken.

Annat att addera till julfirandet