13 av de bästa julborden 2021 – från slott till tivoli

Slott, herrgård, värdshus, nöjespark eller stjärnkrog? Vi listar 13 julbord att inta på olika platser i landet där maten, måltidsdrycken och kaffet till julens alla sötsaker håller högsta klass. Varför inte göra julbordet till en riktig långsittning och ta in över natten – flera av ställena erbjuder förmånliga paket som du inte behöver vänta på ända till julafton.

Om det hölls igen på julmaten under pandemiåret 2020 är det dags att ta igen det i år. Landets kockar, krögare, sommelierer och serveringspersonal står mer än rustade för att återuppliva Sveriges krogscen – för att inte tala om suget väldigt många av oss har att äntligen få träffa sina nära och kära för att fira jul tillsammans i verkliga livet. Och vad passar väl bättre än att göra det med ett hejdundrande julbord för maxat mys?

LÄS OCKSÅ: Ladda inför advent med 3 heta och 2 kalla drycker

Vår lilla kartläggning visar att många av de goda initiativ som togs under pandemin lever kvar jämte den klassiska bufféserveringen. Här tipsar vi om var du begår julbordet bäst!

13 julbord att njuta av

1) Gränsö Slott, Västervik

Vad är väl en jul på slottet? Alldeles underbar så klart! Boka därför gärna ett helhetspaket med boende, spa och frukost i kombination med slottets stora julbord. Det består av 60 rätter fördelat på de fem stationerna sill, fisk, kallskuret, småvarmt och gottebordet. På julafton blir det extra lyxigt med ostron och hummer under kristallkronorna i festsalen efter värmande glöggmingel i slottscaféet. Köksmästare Daniel Jonasson Karjalainen vurmar en smula extra för de tolv hemgjorda sillarna, däribland ramslökssill och hjortonchilisill, men också för alla gravade, rimmade och rökta fiskrätter, flera smaksatta med soja och sesam, gravad hjort, rökt fasan och de egengjorda desserterna.

Missa inte: De nybyggda strandsviterna med 20 meter till havet.

2) Hooks Herrgård, Hok

Mitt i hjärtat av de småländska skogarna ligger denna rofyllda oas med anor från 1300-talet. Då det inte har känts riktigt rätt att duka upp stora bufféer gör Hooks Herrgård en repris på fjolårets lunchupplägg med jultallrikar. Slå dig till bords och njut av en tallrik fylld med sill, lax, lantkorv från Waggeryds Chark, ägg med räkröra, julskinka, rödbetssallad, vörtbröd och givetvis kokt potatis. Sedan vankas en tallrik varm julmat och sist väntar ett dessertbord där det givetvis bjuds på hemgjord ostkaka med sylt och grädde.

Tips: För övernattande gäster finns möjlighet att boka en trerätters julmiddag till kvällen.

3) Toftaholm Herrgård, Vittaryd

Endast tre minuter från E4:an ligger detta eleganta hotell inrymt i en 1800-talsherrgård, granne med sjön Vidöstern, vidsträckta ängar och ekbackar. Här njuter du av ett klassiskt småländskt julbord inklusive glöggservering. Lördagskvällar är vigda åt ett lyxjulbord med musikunderhållning, en halv hummer och förslagsvis ett glas champagne från Bollinger. Tack vare små munsbitar är det lätt att smaka på det mesta av det hemlagade utbudet. Nytt för i år är en lingonsill och havtornsgravad lax. Satsa på övernattning till förmånligare pris!

4) Aspenäs Herrgård, Lerum

Julmagin infinner sig direkt på denna stämningsfulla herrgård från 1823. Gäster i olika åldrar och generationer möts av levande eldar utomhus och får sedan inta glögg och pepparkakor i salongen tills alla blivit snälla. I matsalen står sedan julbordet uppdukat, där kockarna är bra malliga över de heminlagda eller annars närproducerade sillarna i olika varianter. Maten läggs på små fat och i små serveringar för att hålla allt snyggt och fräscht. Den som föredrar grönt får egna smårätter vid sidan om, exempelvis svill i stället för sill. Om det söta avslutet säger vi bara ”wait for it”, för det är en riktig käftsmäll – i enbart positiv bemärkelse.

Vin till julmaten: Testa Le Versant Chardonnay (nr 70520, 109 kr, BS) till sillen och laxen, Parducci Pinot Noir (nr 75885, 189 kr, BS) till skinkan och det småvarma för att sedan avsluta med KWV Red Muscadel (nr 8308, 99 kr, BS) till ostarna och chokladen.

5) Öijared Resort, Floda

Upplev en juldoftande weekend nära Jul på Liseberg och allt annat som Göteborg har att erbjuda, men ändå långt från storstadspulsen. Inta ett välsmakande klassiskt julbord kryddat med vilda inslag från skogen och jaktmarken. I år lägger köket en extra värmande hand över de växtbaserade rätterna och bullar upp med exempelvis griljerad rotselleri, bryssel- och grönkålsgryta med mandel, russin och apelsin, matiga sallader med rotfrukter och betor samt vegansk Janssons frestelse ”Vegansson”. Inled med hemgjord vitvinsglögg med eller utan alkohol, ta en kryddad snaps till sillen och avsluta med en julig, vintervarm kaffedrink.

Förgyll besöket med: Julmarknad på Slättens Gård (27–28 november), julkonsert i Öijareds Kapell (5 och 12 december), skogspromenader, vintergolf eller en avkopplande stund i Öijared Bad och Bastu med olika basturum, isdusch, inomhuspool och varm utomhuskälla.

6) Operakällaren, Stockholm

På denna anrika stjärnkrog under ledning av kökschef Viktor Westerlind (Årets kock 2009) är julbordet exklusivt så klart och servicen en upplevelse i sig. För att göra det ännu lyxigare serveras alla rätter direkt vid bordet i åtta serveringar lite som en avsmakningsmeny med eller utan ett välmatchat dryckespaket i tre olika prisklasser. Inleder gör hummer och löjrom följt av sill och strömming, kalla fiskar, lutfisk, kallskuret, småvarmt, ostservering och sist en dessert – med fördel i sällskap av Arvid Nordquists ekologiska och Fairtrade-märkta kaffe som stöttar kvinnliga kaffeodlare. Foto: Beatrice Graalheim

I stället för: Den 27 november och ytterligare tre lördagskvällar i december kan du avnjuta Operakällarens traditionella julbordsbuffé på Operaterrassen kryddat med lekfull jazz, smakfulla jullåtar och stämningsfull opera framförd av opera- och jazzsångaren Julia Cabo. För större bokningar finns Operakällarens festvåning med vacker utsikt över Stockholm.

7) Östergårds Mat, Fest & Möten, Danderyd

Även om förra årets pandemianpassade femrättersmeny var uppskattat är suget stort efter att uppleva ett klassiskt julbord som det var tänkt från början. Det tar Östergårds verkligen fasta på i år. Efter glögg och hembakta pepparkaksskorpor väntar 100 spännande smaker i mindre tagningar – håll särskilt utkik efter de färdigkomponerade smårätterna i glaskoppar. Dessertbordet beskriver de själva som magiskt, så spara plats i magen, särskilt för nöt- och kolapajen som varit en återkommande favorit i 17 år. Den passar perfekt till ett mörkrostat, kryddigt och kraftfullt kaffe med nötig doft från Arvid Nordquist.

För större sällskap: Satsa på en egen julfest i Ladan där ni sitter helt själva.

8) Tyrol på Gröna Lund, Stockholm

Målet för Sveriges största julbord i 38:e upplagan är att ta emot runt 15 000 gäster. Många återkommer för att uppleva vilda läckerheter baserade på råvaror från den storslagna naturen i Lappland blandat med traditionell julmat. Sittningstiderna är generösa, vilket lär behövas för att du ska hinna jobba dig igenom den 35 meter långa bufféns cirka 240 smaker. Vad sägs om renblodpudding, souvas från lokala samebyar, hantverksostar från små mejerier under kvalitetsparaplyet ”Smakriket”, röding från Malgomasjön och hjortron plockade på Nästansjömyrerna utanför Vilhelmina? Den hållbara matfilosofin går igen i valet av ett 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat kaffe på 100 procent arabica.

Före maten: Julkampa (femkampsspel) och mingla runt brasan med en julig drink eller kall öl. Passa på att spana in Tyrols ”rökare” från Vilhelmina där röding röks och renkött grillas.

9) Långbro Värdshus, Älvsjö

Krögaren Fredrik Eriksson är ödmjukt laddad att hälsa gästerna välkomna till ett dignande julbord i full skala, men med finesser som pandemin har lärt ut. En sådan är att julbordet står uppdukat i glasterrassen som byggdes i somras, en annan är mer flexibla sittningstider med friare ytor. Premiären är den 19 november, men förberedelserna har pågått sedan augusti med att sylta, safta och lägga in den svenska skörden. Tore Wretmans klassiska julbord står som förlaga med inslag av julmat från Fredriks mormor och farmor. Det rymmer också många nyskapande gröna alternativ och kärleken till råvaran går igen i dryckesutbudet. Hållbarhet är en ytterst viktig del av upplevelsen. För minimalt svinn fylls de nätta faten på vartefter och rester från en rätt blir ofta grunden till en ny, exempelvis skivad cheddar i en cheddarost-royale. Det går hand i hand med det välsmakande, 100 procent hållbart certifierade kaffet från Arvid Nordquist. Foto: Tina Axelsson

Tips: Fredrik Eriksson driver även restaurang Nationalmuseum där det doftar och smakar jul om lunchmenyn, i glasbaren, caféet och från det intilliggande bageriet.  

10) Halltorps Gästgiveri, Borgholm

Efter en omfattande renovering är det äntligen dags för nyöppning av denna historiskt välkända destination endast 30 minuter med bil från Kalmar. Det historiska kommer att anammas i det klassiska julbordet med inslag av internationella och veganska smaker, men även en hel del nytänk. Så långt det är möjligt lagas maten av lokala råvaror från traktens bönder. Gästgiveriet slår ett extra slag för fårfiolen från Mittlandsgården, de bakade betorna med getost och ris à la Malta på helmjölk från Solmarka Gård. Det mörkrostade bryggkaffet brukar få mycket beröm från gästerna, men du kan också välja en fyllig, nyansrik espresso.

Handla hem: I Halltorps egna delikatessbutik finns över 1 500 olika produkter, däribland ett stort sortiment av svensk och utländsk ost. Butiken är året-runt-öppet torsdag till söndag.

11) Dömle Herrgård Spa & Relax, Deje

Dömle erbjuder inte bara ett unikt, sittande lyxjulbord med en egen servitör, utan om du vill ett helt julupplevelsepaket med spa, boende, frukost, tillgång till padelbanor och närhet till flera skidbackar. Idén om att skapa en mer exklusiv känsla med en noga utvald julbuffé vid bordet uppstod under coronajulen 2020 och det blev ett lyckokast. Matjesilltårtan med forellrom och det mörka Dömle-brödet är två favoriter bland mycket annat gott. Frukosten serveras även den som en bordsbuffé vilket är otroligt uppskattat. Så ta dig tid att verkligen upptäcka och utforska denna herrgårdsoas mellan dröm och verklighet i hjärtat av Värmland.

Dryckesförslag: Öppna kvällen med ett glas Bollinger Champagne (nr 7418, 509 kr), drick Corvers Kauter Terra 50 Riesling Feinherb (nr 73683, 189 kr, BS) till den kalla julmaten, pinot noir till den och gärna Pineau De Laborie (nr 76125, 115 kr, BS) KWV till gottebordet. Genom hela den lyxiga julmåltiden kan du annars njuta av Dömle Herrgårds Vinter Ale.

12) Salt & Sill, Klädesholmen

Om du undrar var du äter landets bästa sill (drygt ett 30-tal sorter!) kan du sluta fundera nu. Bara namnet på denna pärla till skärgårdskrog säger väl allt. Lägg till den ”lilla” detaljen att Klädesholmen har sillanor från 1400-talet och att årets sill i samarbete med Klädesholmen Seafood är ”krabba och majs” förstår du att ett besök i juletid är ett måste för sillälskaren. Boka ett komplett paket med glögg, julbord, logi i dubbelrum (på Sveriges första flytande hotell!) och frukost – en totalupplevelse du sent kommer glömma! Gillar du dessutom att dricka presskaffe gjort på färskmalda, ekologiska arabicabönor blir avslutet än bättre.

Tips: I år har flera förändringar införts för att verkligen skapa en genuin julkänsla och på lördagar kommer en artist uppträda på övervåningen för den som vill ha musik till julbordet.

13) Svarta Örnshuset, Halmstad

Just lutfisk och dopp i grytan är visserligen inte en del av årets julbord på herrgården Svarta Örnshuset, men det är inget du kommer sakna, för här finns annars det mesta du kan tänka. Bland rätterna på menyn fastnar vi särskilt för lingon- och rosmarinsillen, kanelfläsket, det varmrökta, lättrimmade ankbröstet, hjortterrinen med aprikos och pistage och vi blir också nyfikna på ”Ewas gottebord”. Antalet platser är något begränsat för att ett omtänksamt avstånd ska kunna hållas. På lunchen serveras ett mindre julbord utan att tumma på det allra viktigaste. Givetvis är snapsen hemkryddad och det högkvalitativa kaffet alltid nybryggt.

Beställ hem: Låt julen bli extra fridfull med Svarta Örnshusets färdiga julbuffé som du hämtar upp före julafton. Lägg till ris à la Malta med hemkokt bärsås om så önskas.  

Senast uppdaterad 2021-11-01. Med reservation för ändringar.

När det börjar lacka mot (hemma)jul