3 smakfulla tillbehör till kräftskivan

Augusti är kräftans bästa tid på året och de röda skaldjurskalasen duggar då tätt. Men erkänn – det är sällan själva kräftorna som gör ”skivan”, utan det du väljer att bjuda till (och de du umgås med så klart). Här tipsar vi om tre tillbehör till kräftskivan som ger den klassiska ostpajen en match.

I Sverige sträcker sig traditionen att äta kräftor ända tillbaka till senmedeltiden, men först på 1800-talet började det bli allt vanligare att äta kalla kräftor i lag.

När kräftätandet blev mer folkligt växte efterfrågan, vilket ledde till ett säsongsförbud mot att fiska kräftor. Under lång tid markerade första onsdagen i augusti starten för kräftfisket i svenska insjöar (före denna dag var det inte heller tillåtet att sälja svenska kräftor).

LÄS OCKSÅ: Kräftor ”kräfva” dessa drycker – tips på vin, öl och cider

Nu är det över 25 år sedan förbudet hävdes, men de allra flesta håller fortsatt hårt på att augusti är och förblir kräftmånaden med stort K. Men ingen kräftskiva utan tillbehör och då snackar vi inte västerbottenspaj. Nej, vi satsar hellre på krämiga ägg i ugn, frasiga fritters och mustig svampsoppa!

3 recept till kräftskivan

1. Äggröra som sköter sig själv i ugnen

Dessa söta små formar rymmer krämigt ugnsbakade ägg som du toppar med höjden av lyx; valfri rom, smetana, rödlök och gräslök. En nypa havssalt och peppar fulländar konstverket.

Recept: Ugnsbakade ägg med lyxig topping

2. Frasiga fritters med feta och dill

Dessa zucchinifritters är en god måltid i sig, men också ett utmärkt tillbehör till kräftorna. Särskilt i kombination med den dilldoftande fetaostkrämen de serveras med.

Recept: Zucchinifritters med fetaostkräm

3. Avsluta med vispad grädde för extra lyx

En mustig svampsoppa sitter som en smäck till årets kräftskiva. Satsa på en extravagant sådan och rör ner lättvispad senapsgrädde vid servering. Toppa med råmarinerad svamp!

Recept: Svampsoppa med vispad senapsgrädde

3 matiga tips inför kräftskivan

1. Så många kräftor går det åt

Det finns de som går på kräftskiva främst för festens skull, och de som gör det för att de är genuint förtjusta i att äta kräftor. Därför kan det vara svårt att veta hur många kräftor som går åt. Men beräkna någonstans mellan ½–1 kilo per person, lite beroende hur mycket dina gäster gillar kräftor och också hur pass matiga tillbehör du väljer att bjuda på.

2. Koka egen kräftlag med öl

Visste du att de flesta köpekräftor blir betydligt godare och får en mer nykokt smak om du fräschar upp dem i en hemgjord lag? Vi föredrar en kräftlag smaksatt med öl.

Gör så här:
Koka upp 2 ½ liter vatten, 2 dl ljus öl (t ex Lapin Kulta, nr 1594, 14,50 kr), ½ dl salt, 1 msk hela dillfrön och 1 msk strösocker. Låt koka ca 5 minuter och sedan svalna helt. Häll lagen över 1 kg frysta, tinade kräftor (varva dem gärna med krondillskvistar). Ställ i kylen 1 dygn.

3. Servera med trendig ponzumajonnäs

Tillhör du dem som sparar på dina skalade kräftstjärtar för att kunna göra kunna lägga dem på en skiva rostat bröd? Kanske en klick majonnäs eller aioli till det? Utmana smaklökarna och rör ihop en ponzumajonnäs med dill! Addera 1 finhackad vitlöksklyfta om du hellre vill göra en ponzu-aioli.

LÄS MER: Ponzu – den japanska smaksättaren du bara måste prova

Mer god mat att laga och äta