Skaka, mixa, rör ihop eller mortla – ingen sallad utan dressing
En god och smakmässigt välbalanserad dressing eller vinägrett gör en sallad komplett och binder ihop alla smaker. Från den allra enklaste dijonvinägrett till en krämig parmesandressing med mild jalapeñohetta, eller varför inte en mortlad frödressing?
Oavsett om du väljer en dressing eller vinägrett till din sallad blir den inte densamma utan. Se det som en av de viktigaste grundkomponenterna där den antingen hjälper till att skapa harmoni mellan övriga råvaror och ingredienser, eller fungerar som en smakmässig kontrast.
Vi listar några av våra bästa recept på olika salladsdressingar och passar också på att bjuda på en liten dressinglektion för vuxna smaklökar.
5 recept på dressing till sallad
Tips!
I stället för att vispa ihop vinägretten går det bra att skaka den i en glasburk med stadigt fastskruvat lock. Varför inte använda en tom, urdiskad Grey Poupon-burk? Perfekt att ta med på picknick eller ha förbered i kylen och hälla på salladen direkt från burken (skaka upp den igen strax innan servering).
EXTRARECEPT: Snåla inte med ranchdressingen i denna baguette med BBQ-lax
LÄS MER: Allt om umami – vad det är, hur det smakar och var det finns
Tips!
Koka 200 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli nätt och jämnt mjuk i välsaltat vatten. Häll av. Blanda med 2 dl kokta gröna eller svarta linser på ett fat. Ringla över parmesandressingen. Toppa med hyvlad parmesan, olivolja och strö över mortlad svartpeppar.
EXTRARECEPT: Kale caesar – caesarsallad med grönkål (it’s all about the dressing!)
EXTRARECEPT: Sauce verte – grön örtdressing till rotfruktssallad med varmrökt lax
Tips!
Mjukkoka 2 ägg. Skala och skär i klyftor. Förväll 150 g haricots verts i välsaltat vatten ca 3 minuter. Häll av. Lägg äggklyftor, bönor och 200 g varmrökt lax i mindre bitar på ett fat. Klicka på frödressingen. Garnera gärna med rostade pumpa- och/eller solroskärnor.
Bli expert på salladens bästa vän
Klart du kan köpa färdig dressing eller vinägrett, men att göra egen blir så mycket godare. Det som skiljer dem åt är framför allt konsistensen, där dressingen är krämig och i de allra flesta fall majonnäsbaserad medan vinägretten är olje- och vinägerbaserad och lätt skiktar sig om den får stå en stund. Ta därför för vana att skaka eller vispa upp den före servering.
En klassisk vinägrett består av en del vinäger och tre delar olja. Vispa först ihop vinäger med något som kan binda oljan, exempelvis dijonsenap, och tillsätt sedan oljan. Beroende på vad du ska använda vinägretten till kan du leka med proportionerna och ta mer vinäger, det är att rekommendera till en enklare tomatsallad eller blandat med haricots verts. Ibland passar det bättre att ersätta vinäger med färskpressad citron- eller limejuice. En riktig smakhöjdare är annars att förstärka din vinägrett med lite brynt smör och japansk sojasås.
Chili, färska eller torkade örter, vitlök, schalottenlök, tomat, gurka, äpple, kapris, citronskal, färsk ingefära och pepparrot är andra exempel på utmärkta smaksättare i en vinägrett eller dressing. Krämiga dressingar får ännu mer djup i smaken med riven ost och du, det är okej att fuska med köpemajonnäs! För att runda av syran och mildra beskan i vissa sorters sallad är det smart att tillsätta någon form av sötma. Honung, agavesirap eller en nypa strösocker.
Och varför begränsa dig till enbart sallad? Testa den argentinska versionen av vinägrett, chimichurri, till mästerkocken Sofia Henrikssons tacos med grillad marinerad flankstek och elotes, gör en sriracha-chimichurri till grillat kött eller följ Mattias ”Fredagskocken” Larssons recept där du grillar både chimichurri, pilgrimsmussla och nektarin till en underbar förrätt!