Nature calling – ekologiskt te med skandinavisk twist

Häng med på smakäventyr till skogsgläntan, blåbärssnåret, äppellunden, lakritstäppan och sommarstigen där du får upptäcka en ny generation ekologiska tesorter med skandinavisk twist. Vi tipsar om hur du tillreder varje tesort för bästa resultat och sommelieren Daniella Lundh Egenäs bjuder på alkoholfria tedrinkar.

Det är ingen slump att Arvid Nordquist har valt att lansera nya tesorter med just skandinavisk twist. Att både värna om och utveckla det skandinaviska arvet ligger i det svenska familjeföretagets dna. Åtskilliga provsmakningar av flera spännande smaker skedde innan sortimentet landade i fyra produkter vid lanseringen våren 2021. Ett år senare tillkom ytterligare en tesort.

Läs mer: Lilla teskolan – skillnaden mellan grönt, svart och rött te

– Vi vet att tedrickare ofta har flera olika sorters te hemma för smakvariation, olika situationer och tidpunkter på dygnet. Svart och grönt te är mest populärt, därför kändes det naturligt att ha med dessa. Rooibos tilltalar många och sedan valde vi att satsa på ett spännande örtte, berättar Rosemarie Zellquist, Nordic Brand Manager på Arvid Nordquist.

Rosemarie Zellquist
Rosemarie Zellquist har som Nordic Brand Manager varit delaktig i framtagningen av Arvid Nordquist ekologiska tesortiment med skandinavisk twist. Foto: Jonas Olson

Smakerna på teerna är inspirerade av den nordiska naturen, med en skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor. Rosemarie Zellquists personliga favorit är Lakritstäppa, ett örtte med tydlig smak av lakrits och frisk citronmeliss.

– Vårt örtte har en naturlig sötma från lakritsroten, vilket passar perfekt när jag vill stilla sötsuget efter lunchen. Eftersom det även är naturligt koffeinfritt passar det också utmärkt att dricka sent på kvällen, tipsar hon.

Ekologiskt och klimatkompenserat

På kaffesidan är Arvid Nordquist än så länge ensamma på marknaden med 100 procent hållbart certifierat kaffe och varumärket är marknadsledande inom ekologiskt kaffe. Något som givetvis har präglat det nya tesortimentet.

– På våra teförpackningar hittar du EU-lövet, vilket är EUs märkning för ekologiskt jordbruk. Symbolen garanterar att produkten är tillverkad på ett hållbart sätt, odlad utan konstgödsel och bekämpningsmedel, GMO-fritt och att naturskydd har beaktats. Detta kontrolleras av tredje part hos både odlare och tillverkare, förklarar Rosemarie Zellquist.

För de utsläpp som Arvid Nordquist ännu inte kommer åt klimatkompenserar de till 100 procent för tesortimentet, på samma sätt som för kaffet.

– Vi arbetar ständigt med att minska vår klimatpåverkan. För de utsläpp vi ännu inte kommer åt köper vi via Zero Mission in certifikat i trädåterplanterings- och skogsbevarande projekt som binder motsvarande mängd koldioxid som utsläppen i vår handelskedja med te utgör. Beräkningarna har gjorts av klimatkonsulterna U&W, fortsätter Rosemarie.

Arvid Nordquist Te
Arvid Nordquists noga utvalda sortiment av ekologiska teer har en smak som passar alla, till varje tillfälle – året runt (håll utkik efter nyheten Sommarstig!). Vilket smakäventyr väljer du?

Tebladen kommer från Indien, medan rooibos – som inte kommer från tebusken utan en annan buskväxt – köps in från Sydafrika. Eftersom teerna är ekologiska är all smaksättning naturlig. Det förekommer inga artificiella tillsatser vare sig för arom, färg eller konservering.

5 alkoholfria tedrinkar och drycker

Vi gav sommelieren Daniella Lundh Egenäs i uppdrag att ta fram recept på alkoholfria drinkar för respektive sort i Arvid Nordquists ekologiska te-sortiment. Här ser du resultatet!

1. Mousserande rooibos-bål med hallon och jordgubb
Bara den vackra färgen på denna läskande bål på kallbryggt, rogivande rooibos-te med smak av hallon och jordgubb gör den värd att testa. Förstärk smakerna med färska bär, citron och ett alkoholfritt mousserande rosévin. Festligt, visst?

Till receptet

2. Tea & Tonic på örtte med lakritsrot och citronmeliss
Ett smakrikt örtte är verkligen den perfekta smaksättaren i en läskande Tea & Tonic med naturlig sötma från lakritsrot och pigg fräschör från citronmeliss. Stick gärna ner en hel bit lakritsrot som drinkpinne. Hörde vi skål?

Till receptet

3. Tea Royal med svart te, blåbär och björnbär
Du som gillar den franska cocktailen Kir Royal lär inte bli besviken på vår mocktail Tea Royal. Med ett fylligt svart blåbärs- och björnbärste och alkoholfritt italienskt bubbel lovar vi att den lätt blir din nya festfavorit!

Till receptet

4. Värmande grönt te med äpple, honung och rosmarin
För dagar då du känner dig frusen, när det regnar eller vill ha ett smakfullt alternativ till glöggen i juletider – gör denna äppliga dryck på ett balanserat grönt te! Passar annars fint i termos till utflykten. I receptet tipsar vi om hur du gör en kall variant för heta dagar.

Till receptet

5. Sparkling Tea med svart te, tranbär och jordgubb
Har du koll på den alkoholfria dryckestrenden sparkling tea? Här visar vi hur du enkelt gör den bubbliga, elegant drycken på ett ekologiskt svart te med smak av tranbär och jordgubb, is och sodavatten. Supergott som fördrink eller spännande måltidsdryck.

Till receptet

Så tillreder du de olika tesorterna

Använd vatten som precis når kokpunkten, cirka 98 grader, när du brygger dig en kopp Lakritstäppa, Blåbärssnår eller Skogsglänta eller Sommarstig. Äppellund mår bäst av att bryggas på vatten som inte är varmare än 80 grader för att bevara antioxidanterna som finns i grönt te.

Låt ditt svarta Blåbärssnår, Sommarstig eller gröna Äppellund dra max 3 minuter, annars riskerar det att bli för beskt. Tepåsen för Lakritstäppa och Skogsglänta kan med fördel ligga kvar hela tiden som du dricker det, då örtte och rooibos inte utvecklar någon beska.

Tepåsarna till samtliga sorter är helt plastfria och komposterbara, så när du har avnjutit din kopp te är det bara att lägga hela tepåsen i komposten eller i sorteringen för matavfall.

Till dig som (också) föredrar gott kaffe