Nature calling – ekologiskt te med skandinavisk twist

Häng med på smakäventyr till skogsgläntan, blåbärssnåret, äppellunden, lakritstäppan, sommarstigen och fläderkullen och upptäck en ny generation ekologiska tesorter med skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor. Vi förklarar vad det innebär att teerna är 100 procent klimatkompenserade och guidar till hur du brygger varje tesort.

Det är ingen slump att Arvid Nordquist har valt att lansera ett tesortiment med just skandinavisk twist då det ligger i det svenska familjeföretagets dna att både värna om och utveckla det skandinaviska arvet. Åtskilliga provsmakningar av flera spännande smaker skedde innan de första fyra produkterna kunde se dagens ljus hösten 2020. Ett och ett halvt år senare tillkom en femte tesort och sensommaren 2023 en sjätte.

– Vi vet att tedrickare ofta har flera olika sorters te hemma för smakvariation, olika situationer och tidpunkter på dygnet. Svart och grönt te är mest populärt, därför har vi nu två sorter vardera av dessa. Rooibos tilltalar också många och sedan har vi valt att satsa på ett smakrikt örtte, berättar Rosemarie Zellquist, Nordic Brand Manager på Arvid Nordquist.

SE OCKSÅ: Lär dig skillnaden mellan grönt, svart och rött te (samt vad örtte är)

Rosemarie Zellquist
Rosemarie Zellquist har som Nordic Brand Manager varit delaktig i framtagningen av Arvid Nordquist ekologiska tesortiment med skandinavisk twist. Foto: Jonas Olson

Smakerna på teerna är inspirerade av den nordiska naturen, med en skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor. Rosemarie Zellquists personliga favorit är Lakritstäppa, ett örtte med tydlig smak av lakrits och frisk citronmeliss.

RECEPTTIPS: Tea & Tonic på örtte med lakritsrot och citronmeliss

– Vårt örtte har en naturlig sötma från lakritsroten, vilket passar perfekt när jag vill stilla sötsuget efter lunchen. Eftersom det även är naturligt koffeinfritt passar det också utmärkt att dricka sent på kvällen, tipsar hon.

Ekologiskt och klimatkompenserat

På kaffesidan är Arvid Nordquist än så länge ensamma på marknaden med 100 procent hållbart certifierat kaffe och varumärket är marknadsledande inom ekologiskt kaffe. Något som givetvis har präglat det nya tesortimentet.

– På våra teförpackningar hittar du EU-lövet, vilket är EU:s märkning för ekologiskt jordbruk. Symbolen talar om att produkten är tillverkad på ett hållbart sätt, odlad utan konstgödsel och bekämpningsmedel, GMO-fritt och att naturskydd har beaktats. Detta kontrolleras av tredje part hos både odlare och tillverkare, förklarar Rosemarie Zellquist.

Arvid Nordquist Te med skandinavisk twist
Arvid Nordquists noga utvalda sortiment av ekologiska teer har en smak som passar alla, till varje tillfälle – året runt (håll utkik efter nyheten Fläderkulle!). Vilket smakäventyr väljer du?

För de utsläpp som Arvid Nordquist ännu inte kommer åt klimatkompenserar de till 100 procent för tesortimentet, på samma sätt som för kaffet.

– Vi arbetar ständigt med att minska vår klimatpåverkan. För de utsläpp vi ännu inte kommer åt köper vi via Zero Mission in certifikat i trädåterplanterings- och skogsbevarande projekt som binder motsvarande mängd koldioxid som utsläppen i vår handelskedja med te utgör. Beräkningarna har gjorts av klimatkonsulterna U&W, fortsätter Rosemarie.

RECEPTTIPS: Mousserande rooibos-bål med hallon och jordgubb

Tebladen kommer från Indien, medan rooibos – som inte kommer från tebusken utan en annan buskväxt – köps in från Sydafrika. Eftersom teerna är ekologiska är all smaksättning naturlig. Det förekommer inga artificiella tillsatser för varken arom, färg eller konservering.

Så tillreder du de olika tesorterna

Använd vatten som precis når kokpunkten, cirka 98 grader, när du brygger dig en kopp Lakritstäppa, Blåbärssnår, Skogsglänta eller Sommarstig. Äppellund och Fläderkulle bryggs bäst på vatten strax under 80 grader för att bevara antioxidanterna som finns i grönt te samtidigt som teets aromer och smaker kommer till sin rätt vid en lägre temperatur.

Låt de svarta teerna Blåbärssnår och Sommarstig samt de gröna sorterna Äppellund och Fläderkulle dra max 3 minuter, annars blir det lätt för beskt. Tepåsen för Lakritstäppa och Skogsglänta kan däremot med fördel ligga kvar hela tiden som du dricker det, då örtte och rooibos inte utvecklar någon beska.

Tepåsarna till samtliga sorter är helt plastfria och komposterbara, så när du har avnjutit din kopp te är det bara att lägga hela tepåsen i komposten eller i sorteringen för matavfall.

Tips på läsning för kaffeälskaren