Så kokar du kaffe över öppen eld – steg för steg

Det är något speciellt med att komma ut i naturen och koka sitt kaffe över öppen eld, menar friluftsfotografen Fredrik Telléus. Förutom att kaffet blir som allra godast då är det mysigt, stämningsfullt och enkelt. Här guidar han till hur du gör kokkaffe med eld som värmekälla (givetvis kan du använda ett stormkök om du hellre vill det).

Det gäller att inte ha för bråttom när du gör kokkaffe. Orka vänta tills sumpen har lagt sig och använd alltid ett grovmalet kaffe för bästa resultat. Du behöver också tillgång till kallt, friskt vatten och en ren kaffepanna, helst rostfri. Ja, förutom en eld/glöd eller ett stormkök och en fin lägerplats där du kan sitta och njuta av doften och smaken av riktigt gott kaffe.
 
Här visar friluftsfotografen Fredrik Telléus hur du kokar kaffe över öppen eld!
 
LÄS OCKSÅ: Ta med smakerna ut – kokkaffe and beyond med @frilufts

Kokkaffe över öppen eld

1. Mät upp grovmalet kaffe i kaffepannan enligt doseringsanvisningen på förpackningen (vissa gör tvärtom och börjar med vattnet, men då finns en risk att kaffet inte kommer att blandas ordentligt). Du kan antingen välja en grövre malning i din kaffekvarn, eller utgå från ett färdigmalet kaffe anpassat för kokning.

2. Häll på kallt, friskt vatten. Sätt på locket och placera kaffepannan över elden/glöden.

3. Låt kaffet precis bara koka upp. Ta då kaffepannan direkt från värmen för om det får fortsätta koka blir det lätt för beskt. Rör om så att vattnet extraherar väl med kaffet. Låt stå och dra 6–8 minuter, tills all sump har sjunkit till botten (det är nu du ska orka vänta).

Visste du att…
För att få ut optimal smak ur kaffet ska vattnets temperatur ligga strax under kokpunkten, någonstans mellan 94 och 98 grader. Så även om det heter kokkaffe ska det snarare sjuda. När kaffet har kokat upp brukar sedan Fredrik Telléus hälla upp lite kaffe i sin kåsa för att rensa pipen från kaffesump. Sedan häller han tillbaka det i kannan och låter kaffet dra.

4. Kokkaffet är färdigt att avnjutas!

Kaffesumpen då? Den har ett lågt pH-värde, vilket ofta är bra för växtligheten. Så i de flesta fall kan du sprida ut den i ett tunt lager på marken. Skölj ur kaffepannan med vatten och torka med en näve gräs eller mossa. Lägg i en påse och diska rent när du kommer hem.

Tips!

Till kokkaffe finns Arvid Nordquist Kok – ett grovmalet kaffe med intensiv doft av ceder och nöt med frisk och syrlig smak. Eftersmaken är rik med inslag av hasselnöt. Kaffet är gjort av 100 procent hållbart certifierade arabicabönor. Det är också 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat. Dosera cirka 7 gram malet kaffe per 1,25 deciliter vatten eller 60 till 65 gram malet kaffe till 1,2 liter vatten, vilket ger cirka 1 liter färdigt kokkaffe.

Fler bryggningstekniker och olika kaffedrycker