Lyckas med presskanna – för både varmt kaffe och cold brew

Pressobryggare, franskpress eller kaffepress – kärt barn har många namn. Men så anses denna förfinade form av kokkaffe vara en av de bästa bryggmetoderna för kaffe. Här lär vi dig hur du brygger det perfekta presskaffet på två olika sätt – rykande hett och kallbryggt.

Pressobryggning går ut på att malet kaffe får dra i hett vatten varpå du pressar ner allt genom ett metallfilter så att sumpen samlas i botten av kannan och det färdiga kaffet hamnar ovanför filtret. Då pressfiltret är mindre finmaskigt än ett vanligt kaffefilter är det möjligt att fler partiklar smiter igenom, vilket ger ett fylligt och i viss mån smått grumligt kaffe som konnässörer har kommit att älska. Men det är lätt för alla att lyckas!

SE ÄVEN: 3 viktiga saker att ha koll på vid köp av en pressobryggare

Perfekt presskaffe – så gör du

Till presskaffe använder du lite grövre malet kaffe med en malningsgraden någonstans mitt emellan brygg- och kokkaffe. Maler du hela bönor i egen kvarn brukar det finnas ett läge för pressobryggning. Mal kaffet så nära inpå bryggningen som det går. Förvärm gärna kannan med hett vatten för att det färdiga presskaffet inte ska svalna för snabbt.

Sedan är det bara att:

  1. Dosera rätt mängd. Beräkna 7 gram malet kaffe per kopp à 1,25 deciliter.
  2. Koka upp kallt och friskt vatten. Ta kastrullen från värmen precis vid kokpunkten och låt vattnet svalna till 92–96 grader för att få optimera smaken på ditt presskaffe. Alternativt använd en vattenkokare med temperaturreglering.
  3. Häll vattnet över kaffet. Börja med en mindre mängd vatten och låt kaffet ”blomma” en liten stund. Häll på resterande vatten. Rör om 4–5 varv med en trä- eller plastsked.
  4. Ta tid. Sätt på locket utan att trycka ner filterstången. Låt kaffet stå 3–4 minuter. Pressa därefter försiktigt ner filterplattan till botten.
  5. Servera. Avnjut kaffet direkt efter pressning för bästa temperatur och smak.

Cold Brew Sour Mocktail

Cold brew i en pressobryggare

Testat cold brew? Till skillnad från iskaffe, det vill säga nerkylt varmt bryggkaffe eller espresso, innebär det att bryggningen sker med kallt vatten. Denna varsamma metod framhäver kaffebönans egna aromer och blir en utmärkt bas till allehanda kaffedrycker.

Så här använder du en kaffepress till cold brew:

  1. Dosera rätt mängd. Beräkna 1 del malet kaffe i presskannan (gärna ljusrostade Arvid Nordquist Blond för ett lätt och fruktigt resultat) och 2 delar kallt och friskt vatten. Rör om med en trä- eller plastsked, men tryck inte ner filtret.
  2. Ställ in i kylen. Täck kannan för att inte kaffet ska ta smak av andra råvaror eller tvärtom. Låt stå 10–12 timmar. Rör om några gånger under tiden.
  3. Servera. Sätt på locket och pressa långsamt ner filtret.

Njut av ditt kallbryggda presskaffe med eller utan is, i en islatte, uppfriskande kaffe tonic eller en Cold Brew Sour Mocktail!

Tips!
Till pressobryggning kan du mala vilka hela bönor du vill. Annars finns Arvid Nordquist Pressiado – ett mörkrostat malet kaffe med balanserad och nötig smak. Eftersmaken är behaglig med rödbäriga inslag. Pressiado består av 100 procent hållbart certifierade arabicabönor. Kaffet är också 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat.

Fler artiklar som handlar om kaffe