Lyckas med presskanna – för både varmt kaffe och cold brew

Presskanna, pressobryggare eller franskpress – kärt barn har många namn. Men så anses denna förfinade form av kokkaffe vara en av de bästa bryggmetoderna för kaffe. Här lär vi dig hur du brygger det perfekta presskaffet på två sätt – rykande hett och kallbryggt.

Pressobryggning går ut på att malet kaffe får dra i hett vatten varpå du pressar ner allt genom ett metallfilter så att sumpen samlas i botten av kannan och det färdiga kaffet hamnar ovanför filtret. Då detta filter är mindre finmaskigt än ett vanligt kaffefilter är det möjligt att fler partiklar smiter igenom. Det ger ett något fylligare och smått grumligt kaffe samt att bryggningen kommer att pågå till dess att du häller upp det i en kopp.

LÄS ÄVEN: Lär dig tre olika sätt att brygga kaffe utomhus

Att brygga presskaffe

Till presskaffe använder du lite grövre malet kaffe med en malningsgraden någonstans mitt emellan brygg- och kokkaffe. Maler du hela bönor i egen kvarn brukar det finnas ett läge för pressobryggning. Mal kaffet så nära inpå bryggningen som det går. Förvärm gärna kannan med hett vatten för att det färdiga presskaffet inte ska svalna för snabbt.

Sedan är det bara att:

 1. Dosera rätt mängd. Beräkna 1 kaffemått (7 gram) per kopp à 1,25 deciliter.
 2. Koka upp vatten. Ta kastrullen från värmen precis vid kokpunkten och låt vattnet svalna till 92–96 grader för att få optimera smaken på ditt presskaffe. Alternativt använd en vattenkokare med temperaturreglering.
 3. Häll vattnet över kaffet. Börja med en mindre mängd vatten, låt kaffet ”blomma” en liten stund, och häll sedan på resterande vatten. Rör om 4–5 varv med en trä- eller plastsked (inte i metall då det kan skada det uppvärmda glaset och orsaka sprickor).
 4. Ta tid. Sätt på locket utan att trycka ner filterstången och låt kaffet stå 3–4 minuter. Pressa därefter försiktigt ner filterplattan till botten.
 5. Servera. Avnjut kaffet direkt efter pressning för bästa temperatur och smak!

Franskpressen som blev dansk

Pressobryggaren med sitt speciella metallfilter har sitt ursprung i Frankrike där smeden Henri-Otto Mayer och affärsmannen Jacques-Victor Delforge tog patent på den första modellen 1852. Den redesignades 1929 av två italienare, men det skulle dröja fram till 1958 innan franskpressen blev populär på bredare front, när den schweiziska designern Faliero Bondanini lanserade presskannan ”Chambord” via det franska företaget S.A. Martin.

Parallellt skapades presskannans ”tvilling”, La Cafetière, av brittiska Household Articles Ltd., men när Danish Bodum Holding köpte upp S.A. Martin 1991 fick den inte längre säljas. Sedan dess har Bodum Chambord blivit en av de vanligaste pressobryggarna på marknaden, även om det i dag finns en uppsjö andra modeller. Se våra köptips lite längre ner!

Cold brew i presskanna

Testat cold brew? Till skillnad från iskaffe, det vill säga nerkylt varmt bryggkaffe eller espresso, innebär det att bryggningen sker med kallt vatten. Denna varsamma metod framhäver kaffebönans egna aromer och blir en utmärkt bas till allehanda kaffedrycker.

Du kan med fördel använda en presskanna till cold brew, så här:

 1. Dosera lite grövre malet kaffe i presskannan.
 2. Häll på kallt, färskt vatten. Rör runt ordentligt med en trä- eller plastsked.
 3. Täck med plastfolie och ställ in i kylen minst 12 timmar, men gärna 1 dygn.
 4. Sätt på locket och pressa långsamt ner filtret.

Njut av ditt kallbryggda presskaffe med eller utan is, blanda till en islatte eller använd till exempelvis en uppfriskande kaffe tonic.

Tips vid köp av presskanna

Det finns många pressobryggare att välja mellan. De kan vara gjorda i glas mer eller mindre tåligt för kraftiga förändringar i temperatur och/eller metall, ha dubbla väggar för att hålla värmen längre och rymmer ungefär från två till åtta koppar kaffe.

En bra presskanna kostar inte särskilt mycket, men det finns några saker att ta hänsyn:

 • Lätt att använda. Det kan vara stor skillnad i användarvänlighet mellan olika typer av presskannor. Filtret ska kunna pressas ner i en jämn hastighet utan alltför mycket kraft och pressknoppen bör ligga skönt i handflatan för att underlätta pressningen.
 • Rätt filterstorlek. Säkerställ att filterplattan glider mot insidan av presskannan och att det är tillräckligt finmaskigt för att inte släppa igenom några kaffepartiklar, men det får heller inte vara för tätt så det går trögt att pressa igenom. Vissa presskannor filtrerar kaffet i dubbla steg för en ännu effektivare bryggning utan sump i det färdiga kaffet.
 • Smidig att rengöra. Förutom kallt, färskt vatten, färskt kaffe av hög kvalitet, rätt temperatur och tid är ren utrustning A och O för optimal smak på det färdiga kaffet. Satsa därför på att pressobryggaren ska vara enkel att ta isär, tömma och diska ur.

6 kaffesorter till din presskanna

Eco – mellanmörk

Läs mer

Amigas – extra mörkrost

Läs mer

Reko – mörkrost

Läs mer

Mellan – mellanrost

Läs mer

Svea – mellanmörk

Läs mer

Pressiado – mörkrost

Läs mer

Inspireras av fler kaffeartiklar