Vårvinterns gröda stavas kål (så smaksätter du den!)

Från vit, lila och orange, till klargrön, mörkgrön och svartblå. Vi sjunger kålens lov och bjuder på tre smaksäkra recept – med matnyttiga tips om lika många kålsorter.

Ingen kålsort är den andra lik, vare sig i utseende, smak eller karaktär. Vissa vet vi exakt hur vi ska tillaga alla delar av för att minimera matsvinnet – andra visar stolt upp sig i all sin prakt i grönsaksdisken, men får inte alls den fulla respekt som de förtjänar. Det vill vi ändra på.

LÄS MER: Minska matsvinnet: Bäst före-snooza, kylchilla och ät på zero waste-krog

Blomma OCH kål

Blomkål är precis som det låter. Du har blommor, och så har du kål. Men kålen, som du nog främst känner till som blomkålsblast – vad gör du med den? Oavsett, släng den inte. Testa i stället att strimla den för att sedan pickla eller smörsteka.

LÄS MER: Slakta en hel blomkål och laga Buffalo Cauliflower Wings med blastsalsa

På samma sätt kan du göra med stammen, delen i mitten som buketterna fäster mot. Ett annat tips är att tillaga hel blomkål i ugnen eller på grillen, med blast och allt. På med örtolja och havssalt – klart!

”We´ve got kale”

När grönkål var som hetast i New York skyltade vissa kaféer med just det budskapet – we’ve got kale. Trenden kom till Sverige och i dag säljs den ståtliga grönkålen året runt; som hela blad, skuren, hackad, fryst, stuvad eller mixad i färdig pesto och gröna juicer.

På hel färsk grönkål kan den trådiga stammen vara lite tuff att tugga om du vill äta kålen rå. Testa ”massagetricket” och handkrama kålen med olja och salt – det brukar göra susen. Vi kan annars rekommendera att göra grönkålschips med olivolja och en skvätt japansk soja!

LÄS MER: Hantverket bakom världens mest sålda sojasås från Japan

Ser ut som den låter

Det är synd att skära sönder den vackra spetskålen, som till smaken är något mildare än kompisen vitkål. Nej, denna kålsort ska få glänsa med sitt sköna yttre och snygga, spetsiga form. Skär spetskålen i avlånga bitar/klyftor och rosta i ugnen med smör och finrivet skal av citron och/eller apelsin. Pensla gärna med TABASCO© Chipotle pepparsås för het, rökig smak.

Du kan också skära kålen i tjocka skivor, baka dem mjuka i ugnen och sedan gratinera med exempelvis skivad chèvre, gruyère eller riven parmesan.

Hungrig? Låt oss bjuda på tre av våra favoriträtter med kål!

1. Soppornas soppa med blomkål

Godaste smaken på din blomkålssoppa (eller blomkålspuré) får du genom att koka upp rå blomkål tillsammans med gräddmjölk. Toppa med rökig majs och bjud med avokadotoast.

Blomkålssoppa med rostad rökig majs

3. Kåltaco á la Årets kock 2018

Uppdraget var att skapa en rätt som skulle spegla sin tid och kunna serveras både hemma och på restaurang. Resultatet är en asiatisk smakbomb med det växtbaserade i fokus.

David Lundqvists kåltaco

2. Pasta pesto med jalapeñosting

Att göra egen pesto med grönkål är en riktig höjdare! Peston får ett annat smakdjup och en mer tuggig konsistens – på ett bra sätt. Grön TABASCO© lyfter smakerna ytterligare.

Pasta med het grönkålspesto

5 kuriosa om kål

  1. Vi nordbor har romarna att tacka för kålen. Den ska nämligen ha spridit sig till norra och västra Europa via den romerske kejsaren Julius Caesars fälttåg.
  2. Ordspråket “ta kål på” löd ursprungligen “göra kål på” och syftade på hur kålhuvudet behandlades innan man gjorde kålsoppa av det. Brutalt värre! 
  3. Den otrevliga doft som förknippas med kål, främst tillagad, kommer från så kallade disulfider som frigörs när kålen värms upp.
  4. Ett gammalt husmorstrick för att mildra doften av svavelföreningarna (kort och gott fislukten) är att ställa ett glas med ättiksprit bredvid spisen.
  5. Broccoli och blomkål ligger på tio-i-topp-listan över våra allra nyttigaste grönsaker, enligt en sammanställning som Livsmedelsverket har gjort.

Tips på smaksättare till kålen