7 svalkande tips – kombinera rosévin med mat

Vad är väl ett glas svalt rosévin? Sött, sliskigt och intetsägande – eller alldeles, alldeles underbart friskt, torrt och karaktärsfullt. Som sådant är rosé en suverän måltidsdryck. Här berättar vi hur du kan kombinera rosévin med mat och ger sju konkreta dryckestips.

Vår och sommar är fortfarande rosévinet främsta tid på året, men allt fler väljer att dricka rosé året runt. Tiden då det fanns en rosévinspremiär är helt enkelt lika förbi som att det tidigare fanns en lagstadgad kräftpremiär.

Ger vitt och rött en match

Förr gjordes rosévin på de druvor som inte dög att göra rött vin av, numera sätter många producenter stor stolthet i sitt rosa vinmakande. Rosa förresten – färgen på ett rosévin kan variera från ljust aprikosrosa till djupaste rubinröd.

Medvetna konsumenter av rosévin har insett att det inte bara är en trevlig mingeldryck, utan också ett ypperligt matvin när stilen är den rätta. I takt med ett bredare och mer kvalitativt utbud ökar möjligheterna att kombinera rosévin med mat – året runt, som sagt.

LÄS MER: Vinexperten tipsar – så gör du för att kombinera stark mat med dryck 

Chateau de Berne
Det vanligaste sättet är att tillverka rosévin som ett vitt vin, fast av blå druvor.

Två stilla smaktyper

I hyllan på Systembolaget delas stilla roséviner in i smaktypen friskt och bärigt eller fruktigt och smakrikt. Rosévin i den förstnämnda kategorin är toppen att servera i bersån, före maten som aperitif, till naturella skaldjur, fiskgrytor, tapas och matiga sallader.

Välj ett rosévin av den andra smaktypen till mer smakrika och kraftfulla rätter. Matcha med grillad fisk eller kyckling, gärna tillsammans med en fetare sås som kan möta syran i vinet.

Ett rosévin med lägre syra och lite mer sötma passar utmärkt till starkare mat, då sötman i vinet lindrar hettan i maten. De allra sötaste rosévinerna är ett bra val till bäriga desserter.

Mousserande rosévin

Utöver det stilla sortimentet finns det en hel uppsjö mousserande rosévin, alltifrån roséchampagne och rosa crémant till rosécava, pet nat rosé och andra varianter – från friska och snustorra till mer söta och fruktiga.

LÄS MER: Därför bildas det gardiner på insidan av vinglaset 

Systembolaget delar in vita mousserande viner i torra, halvtorra och söta, men mousserande roséviner klumpas ihop i en och samma kategori. Så håll på smakklockorna, de guidar till graden av sötma, fyllighet och syra (saknas uppgift brukar leverantören av vinet i fråga kunna redogöra för detta). Låt dessa i sin tur styra kombinationen med mat.

Kombinera rosévin med mat

Här är två stilla och fem mousserande roséviner (varav en roséskumpa och ett alkoholfritt bubbel) som passar både som aperitif och i kombination med mat. Servera vid 8–10 grader.

Puy Chéri

nr 2209, 75 kr/nr 2209, 219 kr (box)

Från odlarkooperativet Foncalieu i Languedoc-Roussillon kommer denna franska rosé. Vinet vann nyligen guld i Vinordic Wine Challenge 2020 i klassen rosévin på flaska under 79 kronor. Gjort på 100 procent syrah och har en frisk doft med inslag av röda bär och örter. Smaken är torr, generöst bärig och fruktig med tydliga hallon- och örttoner samt välbalanserad syra.

Kombinera med: Fisk- och kycklingrätter, sallader, kryddstark mat och midsommarbuffén.

Argento Rosé

nr 2564, 199 kr (box)

Druvorna syrah, malbec och pinot grigio ger det här fruktiga, smakrika och veganvänliga rosévinet från Mendoza i Argentina en ljus laxrosa färgnyans. Vinets namn Argento betyder silver och är en nyhet i Systembolagets ordinarie sortiment sedan den 1 mars 2021. Såväl doft som smak är frisk och ungdomlig med toner av persika, smultron, blodapelsin och örter.

Kombinera med: Smakrika vegetariska rätter, fisk, fågel och enklare plockmat.

Bollinger Rosé

nr 7755, 659 kr/nr 7755, 349 kr (375 ml)

Lanserades 2008 och blev en omedelbar succé. I grunden är vinet en Bollinger Special Cuvée blandat med 5–6 procent rödvin gjort på pinot noir, som tillsätts inför den andra jäsningen. Doften är nyanserad med inslag av rostat bröd, röda äpplen, smultron och nougat. Smaken är torr, mycket frisk och fruktig med toner av röda bär och blodgrape. Lång eftersmak.

Kombinera med: Brunchrätter som äggröra, eleganta rätter av rött kött, fågel eller lax (gärna med rödbetor som tillbehör) och getost.

Oddbird Sparkling Rosé

nr 1983, 94 kr

Ett mousserande alkoholfritt rosévin gjort på 90 procent chardonnay och 10 procent pinot noir från några av de främsta vingårdarna i södra Frankrike. Alkoholen tas bort i en unik, patenterad metod som varsamt bevarar alla aromer. Vinet doftar av smultron, röda bär och citrus. Smaken är bärig och mycket frisk med liten sötma.

Kombinera med: Sallader och fisk- eller fågelrätter.

Langlois Crémant de Loire Brut Rosé

nr 76063, 189 kr (BS)

Från Loiredalen i Frankrike kommer denna piggt rosafärgade crémant gjort på cabernet franc. Druvorna handplockas och skalen får macerera med vinet till önskad intensitet och smak. Vinet tillverkas enligt den traditionella metoden med flaskjäsning. Det har en inbjudande doft av röd frukt. Smaken är fruktig med inslag av röda bär och balanserad syra. 

Kombinera med: Hårdost, mjukost, charkuterier, lantpaté och till lätt syrliga desserter.

Ayala Rosé Majeur

nr 81985, 529 kr 

Vinhuset Ayala ägs sedan 2005 av Bollinger, men den ursprungliga småskaliga andan från det tidigare lilla familjeföretaget finns kvar i vinmakningen. En hög andel chardonnay bidrar med finess och elegans. Jordgubbar, rosor, moreller och körsbär präglar doften. Smaken är fyllig, välbalanserad med en mjuk fruktighet, fin mousse och lång eftersmak. Går att lagra 3–5 år.

Kombinera med: Rätter av fisk, skaldjur och lamm men även lite mer syrliga desserter, gärna med jordgubbar som smaksättare.

KWV Cuvée Rosé 

nr 71610, 69 kr

Detta halvtorra mousserande rosévin med låg alkoholhalt kommer från sydafrikanska KWV och har ett eget Instagram-konto. Vinet är gjort på chenin blanc och muscat. Doftar fruktigt och blommigt med en hint av kaprifol, jordgubbar och persika. Smaken är söt med toner av söta jordgubbar, rosor och persika.

Kombinera med: Asiatisk mat med hetta, sötare tårtor och desserter samt till afternoon tea.

Frozen Rosé

Trender kommer, trender går. Men frosé, eller frozen rosé, tycker vi gott kan få bestå. Foto: Shutterstock

3 rosa kuriosa

1. Vad färgen säger om kvaliteten

En vanlig missuppfattning om rosévin är att ju ljusare färg vinet har, desto bättre kvalitet. Det stämmer alltså inte. Färgen på vinet påverkas av faktorer som druvsort, mognad och produktionsmetod, och det finns ingen koppling alls mellan färg och kvalitet. Ryktet kan ha att göra med att rosévin från Provence ofta är både högkvalitativa och just ljusa i färgen.

2. Undantaget som bekräftar regeln

Rosévin framställs i regel inte genom att blanda rött och vitt vin, om nu någon trodde det. Sedan 2009 är det inte längre tillåtet i Europa, med undantag för mousserande vin och roséchampagne.

Vanligast är att tillverka rosévin som ett vitt vin, fast av blå druvor. Maceration eller skalkontakt är den mest traditionella metoden för att få till önskad rosa nyans. Vindruvsskalen får då ligga i kontakt med druvjuicen en stund efter pressningen, alltifrån en timme upp till några dagar.

Direktpressning och saignée och är andra produktionsmetoder. De olika metoderna kan kombineras och varieras.

3. Fixa festen med festlig vindrink

För ett gäng somrar sedan var frosé eller frozen rosé det hetaste (men bokstavligt talat tvärtom svalkande) du kunde bjuda på i drinkväg.

Kort och gott gör du den genom att frysa in rosévin i iskuber och mixa dessa med sockerlag, färskpressad lime- eller citronjuice och gärna jordgubbar. En ”vuxenslush” som fortfarande står sig, tycker vi!

Mer att läsa om vin, kaffe och öl