Spröda, salta kristaller – handskördat från havet vidare till ditt kök

Från havet kommer kökets viktigaste ingrediens och kryddan som varken människor, djur eller natur klarar sig utan. Följ med till grevskapet Essex i sydöstra England och lär dig mer om hur världens mesta gourmetsalt blir till – handskördat från havet sedan 1882.

Vid kustlinjen i sydöstra England, i grevskapet Essex, har det skördats salt från havet i över 2 000 år. I dag återstår endast en saltmakare – Maldon Salt Company.

Maldon Salt Company
Kemiskt sett är salt (NaCl) som utvinns från berggrunden respektive havet samma sak. Men rent gastronomiskt är det stor skillnad. Prova får du se!

Företaget drivs av familjen Osborne (nu i fjärde generationen) som sedan 1882 handskördar och tar tillvara på saltet som sköljer in med tidvattnet från Nordsjön. Resultatet är ett delikat havssalt som älskas och används av både kockar och konsumenter runt om i världen (det är också skådespelaren Cameron Diaz favoritsalt, kolla här).

LÄS OCKSÅ: Smaksäkra grillen – guide till marinad, rub och glaze

Ett gourmethavssalt skiljer sig från vanligt havssalt i både smak och textur. Ett havssalt av lägre kvalitet tenderar att bli för salt, medan ett havssalt i premiumklass består av mjuka, spröda flingor. Dessa i sin tur har en perfekt balans mellan en ren saltsmak och nästan lite sötma, helt utan bitterhet. Och det är i denna kategori som du hittar havssaltet från Maldon.

Cellerna i kroppen på en vuxen person innehåller ungefär 250 gram salt – det är lika mycket som en standardförpackning Maldon havssalt (säckarna på bilden innehåller betydligt mer).

Få moment, men stor precision

Hur går det då till när saltet från Nordsjöns vatten blir till de pyramidformade saltflingor som kännetecknar Maldon havssalt?

Processen för att framställa salt må vara enkel sett till att den endast består av tre steg; havsvattnet filtreras och kokas upp varpå saltet kristalliserar. Men faktum är att det är ett gediget hantverk som kräver en exakt känsla för tajming, temperatur och att med varsam hand föra saltet över pannorna när vattnet värms upp och avslöjar sin rika hemlighet.

Hos Maldon sköts saltmakandet till 100 procent för hand i små omgångar, precis som det alltid har gjort. Det klumpfria havssalt framställs också helt utan tillsatser, vilket inte alltid är fallet när det kommer till andra sorters havs- och flingsalt.

Cyril och Clive
Maldon Salt Company drivs i dag av Steve Osborne, som går i sin pappa Clive, farfar Cyril och farfarsfar James fotspår. Här ser du Clive och Cyril Osborne vid saltpannan.

Från Harrod’s till svenska Coop

Bara några år efter starten 1882 fick lyxvaruhusen Harrod’s och Fortnum Mason nys om det gourmetklassade havssaltet från Maldon. Och sedan 2012 är familjeföretaget hovleverantör till det brittiska kungahuset med drottning Elisabeth II i spetsen.

Sverige var det första landet utanför Storbritannien som Maldon exporterade sitt salt till. Allt tack vare en svensk utbytesstudent som på 1950-talet tog med sig ett paket Maldon havssalt hem till sina föräldrar efter en Englands-resa. Pappan i familjen var chef på Coop och såg till att saltet började importeras någorlunda direkt efter att han provsmakat det.

Vy över saltvattnet
Vy från ovan över den vindlande kustlinjen längs sydöstra England där Maldon Salt Company jobbar med tidvattnet för att handskörda sitt gourmetsalt.

Ta det med en nypa salt

Havssalt och flingsalt är inget du slösar med i pastavattnet, då räcker det gott med vanligt bordssalt. Strö det i stället över all mat där du önskar små salta stänk, exempelvis på stekt eller grillat kött, fågel, fisk, alla slags sallader och kokta eller ugnsrostade grönsaker.

Här är fler salta tips:

  • Har du inte provat pimiento de padrones är det dags! De små gröna chilifrukterna är en klassiker i det spanska tapasköket där de steks i olja och toppas med spröda saltflingor. Men du gör dem enkelt hemma. Piffa gärna med chiliflakes och finriven parmesan.
  • Ett annat snacks som är här för att stanna är grönkålschips – helt enkelt bitar av grönkål som du blandar med olja och flingor av havssalt. Sedan rostar du grönkålen i ugnen tills den har blivit krispig och fått färg, utan att bli bränd. Chili- och parmesanpiffet funkar här med.
  • Ytterligare ett snackstips (vi har hur många som helst!) är att strö havssalt över rostade, karamelliserade nötter (cashew, valnöt, pekannöt…) eller skållad, skalad sötmandel. Här kan du för övrigt gå loss i kryddskåpet och boosta smaken med alltifrån torkad rosmarin och paprikapulver till spiskummin, garam masala och andra orientaliska kryddor.
  • Har du några skruttiga skivor bröd liggandes i frysen eller i en påse på köksbänken? Skär dem i tärningar, olivolja in och rosta till krutonger. På med havssalt och plötsligt har det gamla brödet fått nytt liv att ta tillvara i exempelvis en caesarsallad. Eller så gör du en rostad gazpacho och förgyller med het och salt krutong- och kåltopping.
  • Experimentera och smaksätt ditt eget havssalt! Det är bara att mixa eller mortla saltet med de övriga smaksättare du önskar, eventuellt torka det i ugnen och sedan hälla upp i en lufttät burk med lock. Bästa gå bort-presenten!
  • Få har väl missat salted caramel-trenden. Alltså salt kolasås – den perfekta kontrasten mellan sött och salt. Här passar det perfekt att använda ett gott havssalt.
  • En nypa havssalt gör underverk i många kakor, desserter och bakverk, särskilt där det också förekommer kola (salted caramel igen alltså) och choklad. En sked chokladmousse med en god olivolja och en gnutta havssalt är en otippat lyckad smakkombination, för att inte tala om den här brownien med brynt smör, liksom att nypa ner de salta flingorna i en smuldeg till en äppel- eller rabarberpaj.
  • Sist men inte minst – förhöj smaken i drinken med ett uns havssalt. Och då pratar vi inte bara om Margarita och Bloody Mary. Faktiskt är det så att du kan använda salt i drinkar och cocktails lite som i din matlagning, som ett sätt att förstärka och lyfta övriga smaker. Saltet lockar bland annat fram sötman i citrusfrukter och dämpar de mer bittra tonerna.

Fler smaksättare som lyfter din matlagning