Bienvenue till champagnens värld med bröderna Larsson

Ingenting är väl lika förknippat med fest, njutning och glamour som champagne – men visste du att det också är världens bästa måltidsdryck? Ja, i alla fall om du frågar det champagneälskande brödraparet Andreas ”Le Grand Sommelier” Larsson och Mattias ”Fredagskocken” Larsson. Här berättar de mer – från non-vintage till prestigecuvée!

Champagne är världens mest kända mousserande vin, och det har den inte enbart smart marknadsföring att tacka för. Det är kort och gott den fenomenalaste av drycker, menar Andreas Larsson, en av Sveriges och världens främsta sommelierer. Som sådan har han haft förmånen att prova många olika sorters champagne – däribland den som bärgades 1997 från det så kallade Champagnevraket, segelskutan och lastfartyget Jönköping, som förliste 1916.

LÄS OCKSÅ: Le Grand Sommelier guidar till Sydafrika, Uruguay och Argentina

– Det var en 1907 Hiedsick Monopol, men jag ska ärligt säga att det inte är den bästa jag har provat. Däremot är det så klart unikt att den har legat på havets botten, berättar han.

Känslan av en riktigt bra champagne

En flaska champagne är alltid speciell, men drycken kan vara mer eller mindre komplex beroende på ålder och stil. När det gäller just komplexiteten förklarar Andreas Larsson att hälften av den sitter i doften.

– Det är här du känner den underbara renheten från färska aprikoser eller hallon och allt som kommer från vinets lagring på jästen i form av brioche och rostade nötter. Går vi vidare till smaken vill jag personligen känna friskhet, men ändå inte för unga bubblor. Texturen ska vara som silke eller kashmir när allt har gått ihop sig.

Andreas och Mattias Larsson
Bröderna Larsson skålar med Bollinger Special Cuvée i glasen, som jämte Charles Heidsick är storebror Andreas favorit bland standardcuvéerna, så kallad non-vintage.

Effekten av champagne är inte heller att underskatta, även om vi självklart ska vara försiktiga med att framhålla alkoholen i drycken som något bra, gott eller nyttigt.

– Det finns inget bättre socialt glidmedel. Folk kommer till restaurangen och är nervösa eller stressade men efter några klunkar champagne är allting problemfritt, säger Andreas.

Större champagne till maffigare mat

Andreas bror Mattias Larsson, känd som Fredagskocken, arbetar ofta med att matcha just champagne med mat. Han menar att du kan dricka champagne till alltifrån lätta, friska rätter till kraftigare kötträtter om det är rätt sort.

RECEPT: Salmalax med blomkålscrème till en frisk och fyllig champagne

– Jag älskar champagne, det är världens bästa måltidsdryck! Förutom komplexitet har den mycket syra och härliga små bubblor som passar till det mesta. Om jag måste välja en enda dryck i stil så är det champagne, säger Mattias Larsson.

Vill du bjuda på champagne som välkomstskål eller aperitif är en non-vintage ett utmärkt val, tipsar Andreas Larsson. Till kraftigare maträtter korkar du med fördel upp en vintage, alltså årgångschampagne, som i regel erbjuder mer mognad och djup.

Champagnehuset Bollinger
Vinhuset Bollinger är känt för att göra champagne i kraftfull, komplex och mogen stil med stor brödighet, elegans och mjuka, krämiga bubblor.

Däremot är torr champagne till en söt dessert ingen hit, är bröderna överens om.

– Att det än i dag är vanligt att servera champagne till dessert har att göra med en gammal fransk tradition i Frankrike från tiden då champagnen var söt, men med få undantag är den inte längre det och då kommer den bara att smaka surt, förklarar Andreas Larsson.

LÄS OCKSÅ: Mer om hur du kombinerar mat och champagne som ett proffs

Vill du absolut dricka champagne genomgående till måltiden tipsar Mattias om att avsluta med roséchampagne till en lätt sötad dessert på exempelvis syrliga röda bär och färskost.

Hyllar ett av fjolårets bästa viner

Bröderna Larsson är eniga om att all champagne vinner på lagring och att flaskorna gärna får ligga till sig i 20–30 år. Viktigast är att förvara flaskorna mörkt och svalt, inte att ha en flashig vinkyl eller tempererad vinkällare. En vanlig källare eller carport kan funka alldeles utmärkt.

Bästa årgångarna för champagne

Andreas Larsson menar att de främsta vinhusen kan göra bra champagne alla år samtidigt som årgången fortfarande har betydelse i Champagne. Bland de champagner som är aktuella på marknaden just nu sticker årgång 2008 och 2012 ut med en särskilt fin kombination av mogen frukt, renhet, spänst och friskhet. Han slänger också in 2013 och 2014 som bubblare då de verkar lovande. Bland de äldre årgångarna har han ett lite extra gott öga till 2002.

Visste du att...
I Systembolagets årgångstabell finns betyg och korta kommentarer kring olika årgångar från välkända vinområden. Tabellen för champagne redogör för årgång 1990 och framåt.


Under lagringen går vinet igenom olika faser. Ett sätt att hålla koll, för att inte missa det optimala drickfönstret, är att kolla med leverantören. Att investera i flera flaskor av samma champagne och smaka av dem över tid, lär du dig mycket på annars.

– Jag skulle säga att i stort sett alla champagner, även non-vintage, släpps för tidigt. Men det är så klart en smaksak, jag gillar när de är lite mognare och köper en låda non-vintage från Bollinger varje år som jag lagrar och börjar dricka först efter fem år, säger Mattias.


Bollinger La Grande Année 2012
Enligt Wine Spectator är Bollinger La Grande Année 2012 ett av 2020 års bästa viner.

– Emotionellt har jag haft många stora upplevelser av gammal champagne, vilket ju anses vara fint. Men för mig är det perfekt just nu att dricka årgångar från sent 90-tal till 2002. De har fortfarande frukten kvar tillsammans med en åldrande komplexitet, tillägger Andreas.

Andreas och Mattias är hängivna fans av vinhuset Bollingers olika champagner, kända för sin pinot noir-drivna stil, och framhåller gärna prestigecuvéen Bollinger La Grande Année 2012.

– Jag tycker den är makalöst god redan nu och har köpt på mig några magnum. Den har verkligen potential att bli en av mina absoluta favoritchampagner, säger Andreas.

Olika sorters champagne

Smått förvirrad över skumpatermer som non-vintage/multi-vintage, vintage och prestigecuvée? Lugn, vi hjälper dig att reda ut begreppen!

Non-vintage
Huvuddelen av all champagne som produceras är icke årgångsbetecknad och kallas för standardcuvée eller non-vintage på engelska. Champagne Bollinger föredrar att använda begreppet multi-vintage, vilket faktiskt är en bättre beskrivning av att flaskan innehåller flera årgångar. Alla producenter har sin egen variant, men i grund och botten ska en standardcuvée smaka likadant år efter år och representera husets stil.

Vintage
De år då druvskörden varit av extra hög kvalitet väljer de flesta champagnehus att göra en årgångsbetecknad champagne, benämnd vintage på engelska och millésimé på franska. Den görs alltså på druvor från ett specifikt år, vilket anges på etikett och kork. Som sådan ska den leva sitt eget liv och få en unik identitet för varje årgång.

Prestigecuvée
Nu har vi kommit till créme de la créme av champagner, Prestige Cuvée. Här sparas det sannerligen inte på krutet för att få fram den yppersta premiumchampagne producenten förmår.

En prestigecuvée görs på viner från de bästa åren, ofta är den årgångsbetecknad. Druvorna kommer från Grand och Premier Cru-lägen och framställningen innehåller i regel något extraordinärt. Ett exempel är nyligen lanserade Bollinger R.D. 2007 vars signum är att den har legat på sin jästfällning mer än fyra gånger så lång tid som appellationen kräver.

Ultraprestige
Detta är förvisso en prestigecuvée, men vissa producenter använder uttrycket för att verkligen förstärka att det handlar om en champagne i högst rang av dem alla. Det är exempelvis här som otroligt exklusiva Bollinger Vielles Vignes Françaises kvalar in.

Roséchampagne kan vara ”all of the above” men rent vinmakarmässigt är det ett kapitel för sig som vi sparar till en annan gång. Ett mousserande vin som champagne kan också vara betecknad Blanc de Blancs, eller Blanc de Noirs. Den förstnämnda görs då på 100 procent chardonnay medan den sistnämnda kan vara gjord på pinot noir och/eller pinot meunier.

Tips!
Prova att servera din årgångschampagne eller prestigecuvée i en generös bourgognekupa vid något högre temperatur, 10–12 grader. Det får verkligen alla aromer att blomma ut!

6 champagner – från non-vintage till prestigecuvée

Bollinger Special Cuvée Brut

308 kr (375 ml)

Läs mer

Bollinger Special Cuvée Brut

549 kr

Läs mer

Bollinger Special Cuvée Brut

1 299 kr (1 500 ml)

Läs mer

Bollinger Rosé

729 kr

Läs mer

Bollinger La Grande Année 2012

1599 kr

Läs mer

All in bubbel (champagne med mera)