Så länge det finns bröd har du en middag inom räckhåll

Bege dig på en smakresa bland världens brödmat, alltså mat i eller med bröd. Laga mexikanska laxtacos, asiatiska steamed buns eller lägg ner en fransk-italiensk baguette i picknickkorgen! Passa också på att testa dina kunskaper om brödiga talesätt.

Bröd spelar ofta en central roll i olika matkulturer och har också en viktig betydelse inom folktro och religion. Är bröd kanske rentav den viktigaste maten vi har för vår överlevnad? Ja, i alla fall enligt det gamla talesättet ”den som har bröd lider inte nöd”.

Här har vi samlat sex av SMAKAs recept på brödmat med smaker från hela världen. Vi börjar med mexikanska laxtacos och slutar i en handgriplig baguette med fransk-italienska smaker. Scrolla förresten längst ner om du vill lära dig fler talesätt om bröd att börja slänga dig med.

6 recept på brödmat

1. Ta ditt tacogame till nya höjder
Föredrar du hårda tacoskal är vårt tips att krossa nachos och strö över den kryddstekta laxen innan du lindar in den med avokadosalsa och pico de gallo i mjuka tortillabröd. Megagott!
Recept: Laxtacos Salma style med pico de gallo

2. Asiatisk streetfood i fluffiga bröd
Vad sägs om knaperstekt marinerad svamp, picklade grönsaker, chipotle-aioli och rostade hasselnötter i ångade, fluffiga baobröd? Nej, men du förstår väl att du måste laga detta!
Recept: Steamed buns med svampfräs och pickles

Tips!
Baobröd hittar du i frysdisken hos asiatiska livsmedelsbutiker, men du kan också baka egna baobröd. Bara googla så hittar du flera förslag på recept.

3. Det går lika bra med rostad levain
Hamburgerbröd i all ära, men du kan lika gärna rosta levain, fylla med rökig, chilikryddad kyckling, picklad lök och kål samt sötstark sojadressing och ändå kalla det för en burgare.
Recept: Chilikryddad kycklingburgare med sötstark sojadressing

4. Pizza på franskt vis från Alsace
Till skillnad från en klassisk pizzadeg innehåller degen till tarte flambée ingen jäst. Perfekt när du vill snabba på tillagningen! Frågan är bara vilken av våra tre toppings du ska välja…
Recept: Tarte flambée med tre toppings

5. Mer fransk brödmat från ugnen
Vem vill inte ha chèvre chaud (varm getost) på rostat surdegsbröd? Addera sötpotatis, krispigt päron, pepprig rucola och en sötsyrlig senapsdressing för en varm macka deluxe.
Recept: Chèvre chaud med sötpotatis

LÄS OCKSÅ: 118 låtar där det rappas om den ”riktiga” franska dijonsenapen

6. Frankrike möter Italien i maffig macka
Hur mycket picknick är inte den här lyxiga baguetten? Fem solar ger vi till kombinationen örtig italiensk korv, krämig dijonfärskost, rucola, tomatmajonnäs och rostad lök!
Recept: Baguette med salsiccia och dijonfärskost

4 talesätt om bröd

Händer det att du använder dig av olika talesätt och ordspråk? Det gör vi nog lite till mans allihop, men har du koll på betydelsen av följande brödrelaterade uttryck?

1. Ha rent mjöl i påsen
Detta är mer ett talesätt indirekt kopplat till bröd, eftersom de flesta bröd innehåller just mjöl av något slag. Förr i tiden späddes mjöl ibland ut med exempelvis sågspån, vilket gav upphov till frågan om huruvida innehållet i mjölpåsen var rent eller inte. Så när uttrycket används om exempelvis en person, har den med rent mjöl i påsen helt enkelt inget att dölja.

2. Få se på andra bullar
Nu blir det andra bullar eller här ska ni få se på andra bullar är två uttryck för samma sak. Närmare bestämt att sötebrödsdagarna är över och att en strängare, mer skärpt ordning är att vänta (exempelvis nya coronarestriktioner). Folkhumorn har förlängt sägningen till det högst opryda ”Nu ska ni få se på andra bullar av, sa bagaren, och sket på plåten”.

3. Den enes död, den andres bröd
Talesättet handlar om att den ena parten tjänar på att det går dåligt för den andra parten och används oftast i fall där parterna befinner sig i direkt eller indirekt konkurrenssituation till varandra. Tänk dig två pizzerior på samma gata, där den ena tvingas stänga, vilket leder till att den andra (förmodligen) får sälja mer.

4. Bjud inte bagarbarn på bullar
Ordspråket ”man ska inte bjuda bagarbarn på bullar” med anor från 1600-talet får oss osökt att tänka på lingon, blåbär och gröna ärter. Inte så spännande för oss som bor i Norden med rik tillgång, där många verkar mer roade av att äta gojibär från Kina och avokado från Peru, samtidigt som andra ser på våra bär som något exklusivt, ja, till och med rena guldet. I just det här exemplet är det alltså vi nordbor som är ”bagarbarnen”. Hängde du med?

Grytor, kålrätter och vegofierad husman