Sill, grill och dryckerna du dricker till midsommarmaten
Vi kan tyvärr inte förutspå om vädret säger att du ska duka ute eller inne, men vi kan definitivt inspirera till vad du gärna får laga för midsommarmat. Testa en ny sill, grilla mer grönt (på spett!), lax i hel bit, blanda de traditionsenliga jordgubbarna i en färgsprakande sallad till srirachagrillad kycklingsteak och avsluta med en citronsyrlig mandelmarängtårta!
Så klart hyllar vi färskpotatisen i en egen rätt om det är upp till oss att bestämma årets midsommarmeny. Vi gör det genom att koka, krossa och sedan rosta den i ugnen med ett brynt ponzusmör. En grillad köttbit och grönsallad till det och du är hemma.
Men före grillen vill du säkert njuta av sillen – vi tipsar om tre spännande varianter; en klar, en krämig och en hel silltallrik som räcker gott till midsommarlunch bara den. Sist, men inte minst, föreslår vi att du avrundar med en i förväg preppad fryst mandelmarängtårta, där det enda du behöver göra vid servering är att strössla den med färska bär.
Scrolla ner för att se dessa med flera midsomriga rätter att njuta av – inklusive dryckestips!
11 recept till midsommar

1. Ponzusill
Vissa äter helst samma sorts inlagda sillar, högtid in och högtid ut. Andra vill prova minst en ny sillinläggning. Presentera ponzusillen som ”årets smak” och vi lovar att alla, oavsett vilken kategori de sällar sig till, kommer testa av ren nyfikenhet. Och ta en sillbit till.
LÄS MER: Undrar du nu vad ponzu är – här får du svaret

2. Smoky Sea – krämig chipotlesill
Är du mer för inlagd sill ”med sås”? Då gör du rätt i att smaksätta just såsen, bestående av majonnäs och gräddfil, med dijonsenap, dragon och en pepparsås med rökig, medelstark hetta från chipotle. Ställ fram med stolthet på midsommarbordet!

3. S.O.S. – Smör, ost och sill
Vi tipsade om den redan till påskbordet, fast egentligen hör det kanske mer midsommar till att satsa på den klassiska kombinationen smör, ost och sill. Vår tolkning är inte särskilt klassisk, men väldigt god. Och är det något smör och sill gillar är det asiatiska smaker.

4. Gravad senapslax
Vi tycker det är dags att ge den annars rätt milda gravade laxen lite attityd och extra skjuts i smakerna. Du gör det enkelt genom att addera senapspulver i salt- och sockerblandningen. Servera gärna med hovmästarsås eller till dillstuvad potatis (sommarlunch, någon?).
SE OCKSÅ: Allt du kan göra med senapspulver utöver hemgjord senap till jul

5. Grillad vitkål och lax med soja- och ingefärssås
Jämfört med jul och påsk är grillat mer regel än undantag på midsommar. Blir ni många vid bordet passar det perfekt att grilla lax i hel bit, eller varför inte en hel laxsida? Passa på att grilla ponzunette-penslad vitkål och bjud med en soja- och ingefärssås.
Tips!
Självklart kan du tillaga vitkålen och laxen i ugnen – ifall vädergudarna skulle trilskas…

6. Grillade grönsaksspett med brynt srirachasmör
Det finns långt fler grönsaker att grilla än olika styckningsdetaljer av exempelvis nöt. Här varvar vi kokt potatis, gurka (yes, det går alldeles utmärkt att grilla!), rödlök och fänkål på spett. Efter grillning penslar vi grönsakerna med det mest otroliga brynta smöret.

7. Srirachagrillad kycklingsteak med råhyvlad sallad
Kycklingsteak är kort och gott en urbenad kycklingklubba, men håll med om att det inte låter lika lockande… Vi grillar skinnet knaprigt och glazear ytan med honung och srirachasås. Klicka på ett krassesmör som får smälta över köttet och bjud med en krispig, färgglad sallad.
Tips!
Du kan också fläka ut en hel kyckling och grilla på samma sätt (det tar bara lite längre tid).

8. Krämig potatissallad med marinerad rostbiff
Hur ofta bjuds det inte på rostbiff och potatissallad vid festliga tillfällen? Men hur ofta är maten hemlagad? Det blir faktiskt rejält mycket godare, och det mesta går att förbereda i god tid. Bäst av allt? Du packar enkelt med det i picknickkorgen till midsommarstången.
Tips!
Potatissalladen går utmärkt att förbereda dagen innan och förvara i kylen, men till att ta fram den en stund före servering, så den inte är iskall. Tillsätt gärna ½ dl grovhackad kapris.

9. Krossrostad potatis med brynt ponzusmör
Går det att föräta sig på ponzusås? Svar nej, så här är ännu ett tips på hur du kan använda denna mångsidiga smaksättare – i ett brynt smör till det engelsmännen kallar för smashed potatoes. Ljuvligt gott ihop med fetaost och midsommarörten nummer ett, gräslök.

10. Fryst mandelmarängtårta med lemon curd
Denna fräscha (mid)sommartårta bakar du och glömmer bort i frysen tills det är dags att ta fram den och strössla med ohemula mängder färska bär. Ringla över en sötsyrlig lemon curd-sås för att fånga upp och förstärka citronsmaken i själva tårtan. Kaffe eller te till det?

11. Trifle-tiramisu med jordgubbar och salt chokladkolasås
Blanda det svenskaste vi har på midsommar, jordgubbar och punsch, med dels det mest italienska i dessertväg – tiramisu, dels det typiskt brittiska – trifle. Vad blir det? En svensk trifle-tiramisu så klart! Förlåt, vi glömde den salta chokladkolasåsen. Varva i glas och njut!
Tips!
Desserten går utmärkt att förbereda upp till 1 dag före servering och blir bara godare av att stå till sig. Vänta i så fall med de rostade mandelspånen till strax före servering.
Dryckerna du dricker till midsommarmaten
Historiskt sett har inte midsommar varit särskilt starkt förknippad med mat och dryck. Helgen infaller nämligen när det förr i tiden, innan allt fanns tillgängligt i princip alltid, hade gått tio månader sedan den senaste skörden och åtta månader sedan fjolårsslakten. Det som i stället stod i fokus var slåtterfesten med slåtterölet som främsta symbol.
Öl är fortsatt ett givet inslag för många till midsommarmaten, även om det inte produceras ”midsommaröl” i samma utsträckning som specifika påsk- och julöl. Ett bra allround-öl till silltallriken är den ikoniska alen Fuller´s London Pride (nr 1642, 19,40 kr), vilken du hittar i lägre styrka i dagligvaruhandeln (3,5 volymprocent). För en mer traditionell matchning är finska Lapin Kulta (nr 1594, 14,90 kr + pant) ett utmärkt val i lagerölskategorin.
Vitt vin
Det går alldeles utmärkt att matcha midsommarsillen och alla former av lax med vin, så länge du tar det lugnt med allt för tydlig fatkaraktär. Tänk friska, fruktiga vita viner, gärna med lite restsötma för att möta upp sötman i maten. Det fixar det tyska prisvärda boxvinet Tania (nr 5850, 179 kr) galant med sin blandning av riesling, silvaner och kerner.
Två andra passande vita viner till midsommarens fisk- och skaldjursrätter, gärna med asiatiska influenser, är Hållbart val-märkta KWV Cathedral Cellar Sauvignon Blanc (nr 2321, 139 kr) och Artesano de Argento Organic Fairtrade White Malbec (nr 2622, 99 kr). Den senare är ett vitt vin gjort på Argentinas blå signaturdruva malbec, helt unikt i sitt slag. Sillen gillar också det mycket fruktiga och friska Garzón Reserva Albariño (nr 2471, 99 kr, BS). Ett fjärde alternativ är lite torrare, lite fylligare Chanson Viré-Clessé (nr 74870, 199 kr, BS).
Rött vin
Visst är det en myt att rött vin inte skulle passa till fisk, men just till midsommarsillen är det sällan en särskilt lyckad matchning. Vill du ändå kunna erbjuda ett rött vin, håll dig till mjuka, bäriga viner, exempelvis Le Versant Pinot Noir (nr 79260, 119 kr).
Framemot midsommaraftonskvällen brukar doften av nygrillat kött sprida sig i grannskapet och då är rödvinsregeln en helt annat. Nu satsar du med fördel på ett fruktigt och smakrikt rött vin med ”drick till grillat kött” i sitt dna, eller ska vi säga sydafrikansk braai? En klassiskt sådant grillvin är Roodeberg (nr 7451, 99 kr/nr 7451, 249 kr, box). Nyligen lanserades det på magnumflaska (nr 53090, 189 kr, BS), vilket räcker till fler och är maffigt att få servera.
Ligger betoningen på grillat nöt-, vilt eller lammkött med smakrika tillbehör är strama, nyanserade Garzón Reserva Tannat (nr 3210, 139 kr) en perfekt följeslagare – i dagsläget det enda vinet från Uruguay i Systembolagets ordinarie sortiment. Spännande i sig att prova!
Rosévin
Kombinationen av vita viners fräschör och röda viners bärighet och struktur gör många roséviner relativt lättmatchade till midsommarbordet. Kanske blir det inte 100 procent rätt, men aldrig heller riktigt fel. Särskilt inte om du väljer Sveriges mest sålda rosévin Puy Chéri Syrah Rosé (nr 2209, 79 kr/nr 2209, 239 kr, box). Även denna finns att beställa på magnumflaska bland Systembolagets ordervaror (nr 54715, 169 kr, BS). En trevlig nyhet i ordinarie sortiment är annars chilenska Terrapura Reserva Rosé (nr 2479, 89 kr).
Mousserande vin
Vill du inte spara på krutet och höja lyxfaktorn rejält har du en vinupplevelse för livet i prestigecuvéen Bollinger La Grande Année Brut 2014 (nr 7579, 1 599 kr). De små, fina bubblorna bryter av fint mot syrliga, feta komponenter i maten, men drycken talar mycket gott för sig själv i egenskap av elegant aperitif. En hantverksmässigt framställd crémant i form av Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404, 154 kr) är ett prisat budgetalternativ och en strålande partner till västerbottenspaj med crème fraiche och löjrom.
Vid grillen – och till jordgubbarna
I väntan på att kött och grönsaker ska bli klara på grillen och tillbehören dukas fram gör som den ginälskande mästerkocksvinnnaren Sofia Henriksson och skaka ihop en Bramble Gin Sour med Two Birds Blackberry & Blackcurrant Gin (nr 50, 299 kr)!
Och så klart har vi inte glömt jordgubbstårtan! Vissa intar den i samband med dansen runt midsommarstången, andra väntar tills efter grillmiddagen, men oavsett är det lätt pärlande Saracco Moscato d’Asti (nr 7784, 99 kr, BS) ett strålande val jämte en god kopp kaffe eller te. Utforska gärna Arvid Nordquists ekologiska tesortiment med skandinavisk twist!