Här är våra godaste recept till midsommarbuffén

Vi kan tyvärr inte förutspå om vädret säger att du ska duka ute eller inne, men vi kan definitivt inspirera till vad du gärna får laga för midsommarmat. Testa en ny sill, grilla mer grönt (på spett!), lax i hel bit, blanda de traditionsenliga jordgubbarna i en färgsprakande sallad till srirachagrillad kycklingsteak och avsluta med en citronsyrlig mandelmarängtårta!

Så klart hyllar vi färskpotatisen i en egen rätt om det är upp till oss att bestämma årets midsommarmeny. Vi gör det genom att koka, krossa och sedan rosta den i ugnen med ett brynt ponzusmör. En grillad köttbit och grönsallad till det och du är hemma (eller om du hellre vill satsa på krispig parmesanpotatis med panko så har vi receptet för det med!).

Men före grillen vill du säkert njuta av sillen – vi tipsar om fyra varianter; en klar, två krämiga och en hel silltallrik à la S.O.S. som räcker gott till midsommarlunch bara den. Sist, men inte minst, föreslår vi att du avrundar med en i förväg preppad fryst mandelmarängtårta, där det enda du behöver göra vid servering är att strössla den med färska bär.

Scrolla ner för att se dessa med flera midsomriga rätter att njuta av. När du klickar dig vidare till ett valt recept ger vi även passande dryckestips – för en komplett smakupplevelse!

14 recept till midsommar

1. Ponzusill
Vissa äter helst samma sorts inlagda sillar, högtid in och högtid ut. Andra vill prova minst en ny sillinläggning. Presentera ponzusillen som ”årets smak” och vi lovar att alla, oavsett vilken kategori de sällar sig till, kommer testa av ren nyfikenhet. Och ta en sillbit till.

Till receptet

LÄS MER: Undrar du nu vad ponzu är – här får du svaret

2. Smoky Sea – krämig chipotlesill
Är du mer för inlagd sill ”med sås”? Då gör du rätt i att smaksätta just såsen, bestående av majonnäs och gräddfil, med dijonsenap, dragon och en pepparsås med rökig, medelstark hetta från chipotle. Ställ fram med stolthet på midsommarbordet!

Till receptet

3. Krämig senapssill
Har du på din lott att fixa senapssillen till midsommarbuffén? Visst kan du köpa färdig i all hast, men tro oss, det är busenkelt och blir så mycket godare att göra egen. Det tackar vi 5-minuterssillen, dijonsenapen med vitt vin i stället för vinäger och ett hett senapspulver för!

Till receptet

Visste du att…
Byt 5-minuterssillen mot shiitake för en vegovariant. Lägg i en snygg glasburk, sätt på en etikett och skriv ”krämig senapssvill” på den eller lägg in aubergine om du hellre vill det.

4. S.O.S. – Smör, ost och sill
Vi tipsade om den redan till påskbordet, fast egentligen hör det kanske mer midsommar till att satsa på den klassiska kombinationen smör, ost och sill. Vår tolkning är inte särskilt klassisk, men väldigt god. Och är det något smör och sill gillar är det asiatiska smaker.

Till receptet

5. Gravad senapslax
Vi tycker det är dags att ge den annars rätt milda gravade laxen lite attityd och extra skjuts i smakerna. Du gör det enkelt genom att addera senapspulver i salt- och sockerblandningen. Servera gärna med hovmästarsås eller till dillstuvad potatis (sommarlunch, någon?).

Till receptet

SE OCKSÅ: Allt du kan göra med senapspulver utöver hemgjord senap till jul

6. Grillad vitkål och lax med soja- och ingefärssås
Jämfört med jul och påsk är grillat mer regel än undantag på midsommar. Blir ni många vid bordet passar det perfekt att grilla lax i hel bit, eller varför inte en hel laxsida? Passa på att grilla ponzunette-penslad vitkål och bjud med en soja- och ingefärssås.

Till receptet

Tips!
Självklart kan du tillaga vitkålen och laxen i ugnen – ifall vädergudarna skulle trilskas.

7. Sosaties – sydafrikanska grillspett
Låt mindre bitar av valfritt kött (exempelvis rostas eller lammytterfilé) dra åt sig av smakerna från en ”sticky” marinad på bland annat curry, aprikos, kebabkrydda och japansk soja. Varva på spett med lök och färska eller torkade aprikoser, grilla och känn hur magen börjar kurra!

Till receptet

8. Grillade grönsaksspett med brynt srirachasmör
Det finns långt fler grönsaker att grilla än olika styckningsdetaljer av exempelvis nöt. Här varvar vi kokt potatis, gurka (yes, det går alldeles utmärkt att grilla!), rödlök och fänkål på spett. Efter grillning penslar vi grönsakerna med det mest otroliga brynta smöret.

Till receptet

9. Srirachagrillad kycklingsteak med råhyvlad sallad
Kycklingsteak är kort och gott en urbenad kycklingklubba, men håll med om att det inte låter lika lockande… Vi grillar skinnet knaprigt och glazear ytan med honung och srirachasås. Klicka på ett krassesmör som får smälta över köttet och bjud med en krispig, färgglad sallad.

Till receptet

Tips!
Du kan också fläka ut en hel kyckling och grilla på samma sätt (det tar bara lite längre tid).

10. Krämig potatissallad med marinerad rostbiff
Hur ofta bjuds det inte på rostbiff och potatissallad vid festliga tillfällen? Men hur ofta är maten hemlagad? Det blir faktiskt mycket mer premium, och det mesta går att förbereda i god tid. Bäst av allt? Du packar enkelt med det i picknickkorgen till midsommarstången.

Till receptet

Tips!
Potatissalladen går utmärkt att förbereda dagen innan och förvara i kylen, men till att ta fram den en stund före servering, så den inte är iskall. Tillsätt gärna ½ dl grovhackad kapris.

11. Klassisk fransk potatissallad
Satsa på en vinägrettbaserad potatissallad, så är halva jobbet gjort inför grillningen på midsommaraftonskvällen. Återstår att grilla en bit kött, kyckling, fläsk eller vad nu alla föredrar, kanske en sås eller röra på det och varför inte ett sweet & spicy vitlöksbröd?

Till receptet

12. Krossrostad potatis med brynt ponzusmör
Går det att föräta sig på ponzusås? Svar nej, så här är ännu ett tips på hur du kan använda denna mångsidiga smaksättare – i ett brynt smör till det engelsmännen kallar för smashed potatoes. Ljuvligt gott ihop med fetaost och midsommarörten nummer ett, gräslök.

Till receptet

Tips!
Vi kan inte heller nog höja denna krispiga parmesanpotatis med panko till skyarna. TikTok må vara källan till den ena konstiga mattrenden efter den andra, men inte denna! Vi säger bara en stor skål aioli att doppa i, och okej om du envisas, servera med grillat kött och sallad.

13. Fryst mandelmarängtårta med lemon curd
Denna fräscha (mid)sommartårta bakar du och glömmer bort i frysen tills det är dags att ta fram den och strössla med ohemula mängder färska bär. Ringla över en sötsyrlig lemon curd-sås för att fånga upp och förstärka citronsmaken i själva tårtan. Kaffe eller te till det?

Till receptet

14. Trifle-tiramisu med jordgubbar och salt chokladkolasås
Blanda det svenskaste vi har på midsommar, jordgubbar och punsch, med dels det mest italienska i dessertväg – tiramisu, dels det typiskt brittiska – trifle. Vad blir det? En svensk trifle-tiramisu så klart! Förlåt, vi glömde den salta chokladkolasåsen. Varva i glas och njut!

Till receptet

Tips!
Desserten går utmärkt att förbereda upp till 1 dag före servering och blir bara bättre av att stå till sig. Vänta i så fall med de rostade mandelspånen till strax före servering.

Ladda för en riktig matsommar