Bjud på ponzusill i jul – och 5 andra utmanare

Det är inte för inte som vårt traditionella julbord kallas för ett museum för gammal mat. Inget fel med det – men får vi föreslå att du testar åtminstone en smakfull nykomling i år? Här får du sex julrecept att välja mellan (inklusive hemgjord senap på 1 minut!).

Man kan se julbordet som en tidsresa genom Sveriges historia med kulinariska nedslag i olika epoker och kulturella sammanhang. Från medeltidens lutfisk (alltmer ersatt av lax i olika former), 1700-talets kryddsill och risgrynsgröten med folkliga anor från 1800-talet, till köttbullarna som hamnade på julbordet på allvar då köttkvarnen uppfanns 1895, vidare till prinskorven och julskinkan som faktiskt inte har mer än drygt 100 års julbordshistoria bakom sig.

Sätt mer smak på julen

Samtidigt som många av oss fortsätter att duka upp sina älskade julmatsfavoriter år efter år, är det också många som vill introducera minst en ny rätt eller smaksättning varje år – inte minst baserat på råvaror från växtriket. Det ena utesluter inte det andra.

SMAKAs sätt att förnya julbordet handlar om att jobba med smaksättarna som tar fram det bästa i det vi lagar. Rätter och recept som alla har en plats på det moderna julbordet. Vilken nykomling faller du för i år?

6 smakrika recept som förnyar julbordet

Snabb sill på japanskt vis

Knappt har du lärt dig stava till ponzu, än mindre lärt dig att det är ett lyckligt giftermål mellan japansk soja och citrus. Så snabbt går det att svänga ihop denna asiatiska fullträff till inlagd sill.

Recept: Inlagd sill med ponzusås

Kålduo med skönt sting

Det blir en grön jul även i år – på julbordet alltså. I alla fall om du väljer att laga denna ljumma sallad med brysselkål och grönkål. TABASCO©, apelsin och teriyakisås balanserar smakerna.

Recept: Ljummen kålsallad med hasselnötter

Grava med salt OCH soja

Tack vare japansk soja tar du din gravade lax till nya smakhöjder. Sojasåsen tillför en rejäl dos umami, grundsmaken som förstärker hela smakupplevelsen och ger den ett rikare djup.

Recept: Sojagravad lax med wasabimajonnäs

Från sallad till (kål)sallad

Vi älskar grönkål i alla dess former – men kanske lite extra i denna uppdaterade caesarsallad med julig mandel, sötsyrliga tranbär och knapriga krutonger. Och grönkål, men det sa vi va?

Recept: Grönkålscaesar med mandel och tranbär

Brysselkål även för skeptiker

Den där speciella beskan som många ogillar med brysselkål – den tar du udden av med en gnutta socker. En skvätt japansk soja och ett stänk TABASCO© får smaken att lyfta ännu mer.

Recept: Sojaslungad brysselkål

Imponera med egen senap

Vad har hovmästarsås, julskinka och sill gemensamt? Senap så klart – den oumbärliga ingrediensen som lyfter alla årets högtider. Här gör du den själv på (seriöst!) 1 minut!

Recept: Hemgjord senap

Gissa den hemliga ingrediensen

Espresso
Ett par matskedar kall espresso ger din gravlaxsås en tyngre, mustigare ton. Foto: Shutterstock

Även du som inte har lust att introducera ny mat på julbordet, kanske ändå vill addera en ny smak till det du redan tänker laga? Ett tips är att smaksätta dina köttbullar (eller vegobullar) med Colman’s senapspulver, dijonsenap och lök som du först har smörstekt och kokat in i öl.

En shot espresso i gravlaxsåsen är ett annat tips, för visste du att kaffe och lax är en klockren smakkombination? Och de där ägghalvorna med räkor – prova att röra ner lite japansk soja eller
ett par droppar TABASCO© Chipotle i majonnäsen för en rökig smak.

Senapspulver
Senapspulver ger den rätta smaken på din griljering. Foto: Shutterstock

Kocken tipsar –
så griljerar du

Här får du våra bästa tips på hur du lyckas med senapsgriljering, oavsett som du tänker griljera skinka, seitan, rotselleri eller kålrot.

  • Sikta potatismjöl på din råvara före griljering, då sitter den bättre.
  • Basen i griljeringen är nästan alltid senap. Men testa vad som händer om du adderar smaker som finriven färsk ingefära, pepparrot – eller en skvätt whisky.
  • Blanda honung, socker eller sirap i griljeringen. Sötman lirar med hettan från senapen.
  • Jaså, du vill ha receptet? Sätt ugnen på 225°C. Lägg det du vill griljera på en bakpappersklädd plåt. Blanda 1 äggula, 3 msk söt senap, 1 ½ msk Colman’s senapspulver och 1 msk strösocker. Sikta potatismjöl på skinkan. Bred på griljeringen. Strö över ½ dl ströbröd. In i ugnen 10–15 minuter, tills ytan fått fin färg. Låt kallna.

Mer att äta och dricka