SMAKAs svemesterguide till krogarna som vill hålla i längden

Förgyll din svemester och boka in ett besök hos en krog som inte bara serverar förstklassig mat och dryck, utan också har ett högst medvetet, hållbart och cirkulärt tänk – på natursköna platser som ger mersmak.

Det har varit en otroligt tuff tid för Sveriges restaurangbransch, men med en lång sommarsäsong för dörren skymtar ljuset i tunneln. Särskilt som många potentiella gäster satsar på svemester och håller sig på hemmaplan.

Till dig som uppskattar god mat och dryck med hållbarhet i fokus listar vi ett gäng krogar som erbjuder just det, men också något utöver det vanliga. Upptäck krogarna som odlar, plockar, förädlar och jagar sina egna råvaror till det du får uppleva på tallriken och i glaset, i många fall i de mest magiska miljöer där ditt besök blir och gör gott på fler än ett sätt. Nu åker vi!

16 hållbara krogar från norr till söder

1. Niehku Mountain Villa, Riksgränsen
Niehku är nordsamiska för dröm, och vilken dröm det måste ha varit att förverkliga detta interiörprisade boutiquehotell! Drömmer du själv om att prova på det arktiska köket, vandra mitt i hjärtat av fjällvärlden under bar midnattssol och samtidigt ha nära till Norges vackra fjordlandskap, är det hit du ska styra kosan. Det välfyllda vinförrådet förvaras delvis i det gamla ånglokstallets smörjgropar och är synliga genom matsalens golv. Bildkälla: @niehkumountainvilla

Tips!
Planera in en längre vistelse och glöm inte vandringskängorna!

2. Restaurang Trägårn, Duved
Vägen till en på riktigt hållbar restaurang, som grundarparet av Trägårn siktar mot, stavas zero waste, lokalbaserat och återskapande jordbruk. Här fyller du din tomma tallrik med cirkulär lyxmat upplagd på fat, i karotter och pannor – för det är större chans att maten äts upp när den serveras så. Vill du inte bordsboka en hel familjemåltid kan du beställa in lite snacks att njuta av till en lokalbryggd öl på uteserveringen byggd av en gammal riven lada.
Bildkälla: @restaurangtragarn

3. Nästgårds Gårdsrestaurang, Lit
På en bondgård i byn Hölje strax utanför Östersund pågår hårt arbete för att ge råvarorna och all möda som ligger bakom dem, den respekt de förtjänar. Gårdsrestaurangens meny styrs helt utifrån säsong och tillgången på det gården odlar, föder upp och slaktar samt fisk och vilt från närområdet. ”Ett ställe att längta tillbaka till”, skriver White Guide och ger ett extra plus till det alkoholfria rallarrosbubblet, granbarrsdrickat och kålrotsjuicen. Bildkälla: @nastgardsgardsrestaurang

Besök även
Flerfaldigt prisade Jazzköket i Östersund med krog, saluhall, bar med mera.

4. Skoogs Krog, Bistro, Deli & Logi, Funäsdalen
Kan ett restaurangbesök bli mer transparent än hos familjen Bertilsson med personal? Bara läs vad de skriver om sitt hållbarhetsarbete, så förstår du, att här mår både mage och hjärta gott. Verksamheten är i ständig framåtrörelse i syfte att skapa ett levande Funäsfjällen – året runt. På krogen är det dagens avsmakningsmeny som gäller, i bistron drop in med à la carte och vedugnspizzor. Delin dignar av Skoogs egen chark, närproducerat kött, grönsaker från Funäsdalsbergets branta sydsluttningar, färsk fisk och skaldjur med mera. Överblivna grödor blir till konserverade skatter i väntan på skidsäsongen. Bildkälla: @skoogs_bistro_deli

5. Naturaj, Sundsvall
Shoppingcentret In:Gallerian mitt i Sundsvall är platsen för Johan Backéus, Årets kock 2017, och Birgit Malmcronas välrenommerade ny-nordiska restaurang med asiatiska influenser. En rejäl betongbardisk ramar in det öppna köket där gästerna sitter på första parkett. Kockparet flyttade från finkrogarna i storstan till ett naturnära liv på landet där de skördar, tar tillvara och fyller förråden med både odlade och vilda ingredienser. Bildkälla: @restaurant_naturaj

Missa inte
GT-baren med drygt 20 sorters gin och olika tonic-varianter.

6. Restaurang Frö, Sälen
På Hundfjället ligger denna gastronomiska pärla till timmerbyggd krog och vinbar där krögarna Emma Ramírez och Malin Flygar blandar råvaror från sjö, skog och fjällbete till ambitiösa mellanrätter, snacks och desserter. Sommar och höst tillbringar de många timmar åt foraging och att sedan pickla, safta, sylta och torka naturens förråd utifrån idén att utgå från platsens resurser och använda gamla tekniker på moderna sätt. Dryckesmenyn dignar av egengjorda alkoholfria juicer, dekokter och infusioner. Vuxna och barn välkomnas varmt!
Bildkälla: @frorestaurang

7. Högbo Brukshotell, Sandviken
På kulturarvet Högbo Bruk blir du lätt kvar. För du befinner dig nu på historisk mark i en vilsamt vacker lantlig idyll där det mesta är möjligt att göra och se; olika sporter, friluftsliv, avkoppling, djuruppfödning, odlingar, gårdsbutiker, lokalt hantverk… Och så klart kulinarisk magi på Nordens hållbaraste hotellrestaurang 2019, där konceptet ”Made in Högbo” ramar in poängen. Här lever och verkar alla inblandade mitt i spenaten, där allt går runt i en loop. Bildkälla: hogbobrukshotell.se

Satsa på
Frukost, lunch och/eller middag och missa helst ingenting i övrigt i området!

8. Emmer på Ulriksdals värdshus, Stockholm
Slå dig ner vid sommaröppna Emmers Trädgårdsgrill med hemgjord glass i bägare eller beställ in grillspett med nyskördade tillbehör från köksträdgården. Trädgården med anor från 1600-talet väcktes nyligen till liv och på 1,5 hektar mark med bedårande utsikt över Edsviken odlas råvaror till både Tommy Myllymäkis mästarklasskrog Aira och restaurang Emmer, invigd 2020. I matsalen utlovas ”framtidens matupplevelse” i form av en härodlad skördemeny med mindre (men schysst) kött och vin på tapp. Bildkälla: @restaurangemmer

Före maten
Jobba upp aptiten med en promenad i Ulrikdals slottspark.

9. Hvita Hjorten, Läckö slott
Här arbetar krögarna tätt tillsammans med trädgårdsmästarna i Lilla Slottsträdgården. Efter att dagens grönsaker och kryddor har skördats serveras de strax i restaurangen belägen i det ljusa, öppna markplanet på naturum – en himla läcker träbyggnad med sagolik utsikt över Läckö Slott och Vänern. Vänerfiskare, bönder, jägare och andra nära grönsaksodlare bidrar till den dagsaktuella menyn. Foto: Daniel Strandrot

I närheten
Slottsfiket Café Stallet vid stranden och Spikens fiskeläge.

10. Lilla Bjers, Västerhejde
Vad sägs om långlunch i växthuset eller trädgården i denna gröna, ekologiska oas till gårdskrog med egen odling, vingård och gårdsbutik? Lilla Bjers ligger sju kilometer söder om Visby och restaurangen är flerfaldigt prisad för sin hållbara gastronomi. Bjers är gammal gotländska för berg och det är med vördnad för de människor som, i 2 500 år, har brukat jorden. Just att bruka, inte förbruka, moder jord är melodin. Bildkälla: @lillabjers

11. Sally på Sudret, Gotland
Efter att ha hängt på Sudret varje sommar sedan 1992 menar kocken och krögaren Sally Voltaire att hon äntligen får ge tillbaka när hon sommaren 2021 tar över restaurang- och kafedriften på Vamlingbo Prästgård. Prästgårdens handelsträdgård står för merparten av de gröna råvarorna och målet är noll svinn, från jord till bord och rakt tillbaka till jord. Varje dag dukas det upp hembakta kakor, bröd och tårtor. Utöver det finns lättare rätter och pizza från trädgårdsugnen. På torsdagar är det kvällsöppet med olika teman. Bildkälla: @sallypasudret

12. Knystaforsen, Rydöbruk
I ett gammalt sågverk från 1870, precis där gränsen mellan Sverige och Danmark en gång gick, ligger denna nyöppnade restaurang. Hit flyttade det danska paret Eva och Nicolai Tham, båda med ett gediget förflutet inom restaurangbranschen, för att kombinera sin passion att laga mat över öppen eld med ett hållbarare sätt att driva krog, också för familjelivet. Kräftor till menyn fiskas från Nissan, som praktiskt taget rinner genom trädgården. Övriga råvaror hämtas från lokala producenter och naturen inpå knuten. På dryckeslistan finns lokalbryggt öl, europeiskt vin och hemgjorda alkoholfria alternativ. Foto: Eva H Tham

Tips!
Torups Gästgivaregård tar emot övernattande gäster dit de får skjuts efter måltiden.

13. Stedsans in the Woods, Hyltebruk
Finns det här stället ens? Ja, så är det lätt att känna vid anblicken av denna halländska skogsresort med finfina omnämnanden i alltifrån New York Times till Vogue och Condé Nast Traveler. Med Stedsans in the Woods vill det danska krögarna Mette Helbæk och Flemming Schiøtt Hansen med hjärtat i permakulturodling bevisa att hållbarhet visst kan gå hand i hand med lyx och välmående. De kallar sig för ”happitarians” och serverar en övervägande växtbaserad meny. Välj om du endast vill äta middag eller bo kvar i upp till sex dagar – i eget tält eller så bor du bekvämt i de drömmigt inredda träkojorna. Foto: Mike Karlsson-Lundgren

14. Eco by StrandNära, Mörbylånga
Knappt två mil sydväst om Färjestaden på Öland är en mikrofarm på 10 000 kvadratmeter under uppbyggnad. Skörden förser StrandNäras krav-certifierade restaurang inrymd i ett pittoreskt ekohotell i skandinavisk badhotellstil. Odlingarna är också tänkta att inspirera och motivera fler människor till att leva mer hållbart. Ett nära samarbete med traktens ekoodlare är en självklar del i att skapa en ljus framtid för kommande generationer. Bildkälla: @ecobystrandnara

15. Pastafabriken, Ingelstorp
Åkern där restaurangens trädgårdsmästare odlar grönsaker och svenska kulturspannmål är en före detta gräsmatta. Spannmålen mals till mjöl i fabriken, blandas med ägg och knådas till både torkad och färsk pasta. Bägge sorter säljs i delibutiken och den senare skickas också vidare in till köket och ut till lunch- och middagsgästerna på Il Ristorante. Pasta på svenska, fast ändå på äkta italienskt vis så som nonnorna alltid gjort – god mat gjord på nära råvaror. Sommaren 2021 öppnar It Hotello, perfekt för långvila på maten. Bildkälla: @pastafabriken

16. Hörte brygga, Skivarp
I charmiga Hörte hamn kan det lilla vitkaklade huset som huserar Hörte brygga knappast bjuda på ett bättre läge. Köp med en lunchkorg och slå dig ner vid ett av uteborden eller boka in en plats vid havet för kvällens rökmeny, varför inte med skånskt vin på druvan solaris i glaset? Maten tillagas i rökköket på grillen, vedkebabgrillen och i rökskåpet. Mathjältarna tituleras de små dedikerade familje- och hobbyföretag som står för råvarorna där inget går till spillo. Resurshushållning gäller för exakt allt, inte bara maten. Foto: Christian Gustavsson

Kuriosa
Vinbaren Julie i centrala Malmö drivs av samma ägare.

Senast uppdaterad 2021-07-01, med reservation för ändringar. Besök respektive krogs hemsida eller sociala kanaler för aktuell information om öppettider och bordsbokning.

Kaféguide, mästerkocksmöte och recepttips