Kaffedoftande guide till 13 av Sveriges bästa sommarcaféer

Sommaren är en otrolig tid att uppleva Sverige med vackra vyer över sjö och hav, grönskande parker och närhet till salta bad och solvarma klippor. Givetvis hör goda kakor, bakverk och välbryggt kaffe sommarens lata stunder till. Här är vår njutningsfulla guide till några av Sveriges bästa sommarcaféer från väst till öst – väl värda ett besök eller två.

Oavsett om du letar efter något härligt och avkopplande att hitta på i sommar eller redan har dina sommarutflykter planerade, är ett trevligt sommarcafé aldrig en dålig idé – antingen som ett smakfullt stopp på vägen eller som ett resmål i sig.
 
Sommaren är caféernas högtid – särskilt de ställen där du kan sitta utomhus i friska luften, kanske i en populär sommarstad, i vacker slottsmiljö, en färgsprakande trädgård eller med en oändlig utsikt över böljande, blått vatten. Här listar vi 13 sådana sommarcaféer. Oavsett vilka du än väljer, garanterar vi en förträfflig fikastund med gott kaffe från Arvid Nordquist!

13 av Sveriges bästa sommarcaféer

1. Stallgården, Uddevalla

Inta ett intensivt och kraftfullt 11-kaffe med lång och generös eftersmak i denna västsvenska lantidyll med vy över bildsköna Lanesundsviken. Närproducerade råvaror av högsta kvalitet och chark med kött från närliggande gårdar präglar menyn i övrigt. Inredningsintresserade gör rätt i att besöka den mysiga inredningsbutiken 2 Fröknar efter att magen har fått sitt.

2. Botaniska Paviljongen, Göteborg

Mitt i Göteborgs botaniska trädgård (en av Europas största!) ligger Paviljongen, där du serveras det färskmalda kaffet Señoras som stöttar kvinnliga kaffeodlare. Här finns ett brett, närodlat och säsongsanpassat utbud av spännande lunchalternativ och raw food-bakverk. Låt dig omfamnas av den vidsträckta grönskan medan du botaniserar i menyn.

3. Café Mignon, Varberg

Vad vore Sverige utan sommarstaden Varberg? Stilla javasuget på Café Mignon med färskmalet mörkrostat kaffe som bjuder på inslag av björnbär och orientaliska kryddor eller en välgjord kaffedrink som Espresso Martini. Varför inte kika förbi redan på morgonen och beställ en god frukost till morgonkaffet, sittandes i solen på uteserveringen?

4. Varnhems klosterkafé, Varnhem

Mitt emellan Skövde och Skara, längs riksväg 49, ligger detta populära kafé där det enligt egen utsago ”finns något för alla; egna bakverk, fräscha sallader, lättluncher och självklart riktigt gott kaffe”. Klosterkafét är inrymt i ett vackert, vitt trähus nära klosterkyrkan. Har du vägarna förbi en söndag rekommenderar vi att du beställer en påse godsaker att ta med på din fortsatta utflykt. Fyll din egen termos med ett kraftfullt och kryddigt bryggkaffe eller låna med en utan extra kostnad, som du sedan lämnar tillbaka så klart. Bildkälla: @klosterkafet

5. Ryttmästaregården, Växjö

Drick en nybryggd kopp kaffe gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor och känn historiens vingslag från Kronobergs slottsruin. Vid en udde jämte Helgasjön finner du hemtrevliga Ryttmästaregården med sitt högt uppskattade sommarcafé. Prova deras berömda ”räkberg” eller något av bakverken som alla bakas på Skåres konditori – Växjös äldsta som har utnämnts till stans bästa konditori flera år i rad.

6. Tant Grön och Hela Härligheten, Vintrosa

Stig in i denna lugna, gröna oas till handelsträdgård mellan Örebro och Karlskoga och låt dig hänföras av praktfulla växter och blommor, hämta inspiration till din egen trädgård och njut av fika och mat som är en fröjd för såväl ögat som smaklökarna. Egenbakat, egenlagat och egenodlat är ledorden och kaffet är givetvis 100 procent klimatkompenserat.

Tips!
Testa den omtalade ”slabangen” – beskriven av White Guide som ”en luftigt inverterad prinsesstårta med smak av mjölkchoklad, banan och nötkräm".

7. Dalmål Kafé & Hantverk, Tällberg

Tällberg mitt i den förtrollande vackra Siljansbygden är värt en resa i sig, men är du bara på genomresa gör du klokt i att pausa för en nygräddad våffla eller två. Varför inte först en salt, följt av en söt våffla till en kopp kaffe gjort på 100 procent arabicabönor från kaffeodlingar som drivs av kvinnor (våffelgräddandet har pågått sedan 1953!). Sommartid serveras även rykande varma pizzor från vedeldad ugn i trädgården. I butiken samsas lokalt mathantverk med krukor, linnedukar, smide och souvenirer. Bildkälla: @dalmalkafeochhantverk

8. Café Sött och Salt, Kristianopel

För kombinationen historisk miljö, kulturlandskap och havsutsikt är kuststaden Kristianopel ett givet val. Intill hamnen med bästa läge ligger Café Sött & Salt med Ölands södra udde i sikte vid soligt och klart väder. De smörrebrödsliknande räkmackorna är vida omtalade och kaffet till både kanna och espresso är färskmalet. Slå dig ner på det stora, delvis inglasade trädäcket med gott om utrymme.

9. Handelsträdgården Löfstad slott, Norrköping

Sväng av motorvägen och ta en välförtjänt paus du länge kommer att minnas vid vackra Löfstad slott söder om Norrköping. Besök den inspirerande handelsträdgården och lindra hunger eller sötsug i trädgårdscaféet. Här används ekologiska råvaror i största möjliga mån, varav även ett ekologiskt och fossilfritt rostat kaffe är en självklarhet.

10. Kanaans Trädgårdscafé, Bromma

Känn aromerna av kaffe, frestande mat och delikata bakverk från detta sekelskifteshus beläget intill Mälaren. Här finns något för alla smaker och förra sommaren återinfördes dessutom den färgsprakande grillbuffén i trädgårdsbaren. I trädgården kan du utöver att äta och dricka roa dig med en rad olika aktiviteter, exempelvis musik-quiz och boule.

11. Slottsträdgården Ulriksdal, Solna

Träd in i ett paradis av gröna växter, blommor i allsköns färger och surrande bin i den välskötta slottsträdgården vid Ulriksdals slott. Efter en guidad slottstur eller självplock av blommor och grönsaker kan du äta av en dignande vegetarisk buffé i trädgårdscaféet (serveras endast på vardagar) eller följ kaffedoften till det mysiga fiket vid frilandet.

12. Glassmagasinet, Visby

Insup fläktar från kontinenten hos denna Gotlandspärla tillika Europas största glassbar med cirka 260 glassar uppe samtidigt på menyn. Caféets coffee shop samlar mat och bakverk med inspiration från hela världen, tillverkat av närproducerade råvaror. Icke att förglömma alla kaffealternativ med alltifrån krämig cappuccino till svalkande islatte. Köp med en fantastisk picknick eller sitt på caféets uteservering i bedårande Visby hamn med havet som granne.
 
Visste du att…
Glassmagasinet har filialer på Hästbacken i centrala Visby, vid Tofta Strand söder om Visby och i Pasadena, strax nordöst om Los Angeles, där det byter namn till Swedish Scoops.

13. Ljugarns Strandcafé & Restaurang, Ljugarn

Strandhäng, fikaställe och krog i ett, kan det vara något? Denna magiska plats på östra Gotlands har anor som strandservering sedan 1920-talet och med start 1982 har Ljugarns Strandcafé & Restaurang byggts ut, utvecklats och drivits av en och samma ägarfamilj, numera i andra generationen. Caféet lockar med hembakta kakor, kulglass, färskmalet bryggkaffe eller en intensivt fyllig espresso till toner av livemusik – om du tajmar in after beachen vill säga… Bildkälla: @ljugarnsstrandcafe

Tips!
År 2019 utökades verksamheten med det gamla pensionatet Strandvillan. Efter en varsam totalrenovering håller det nu öppet för tillfälliga badgäster på besök.

Arvid Nordquist Sommarkaffe 2022
Årets sommarkaffe från Arvid Nordquist är mellanmörkt rostat. Det har en syrlig smak av hallon och fyllig eftersmak med toner av karamell.

Sommarkaffet fyller 10 år

För tionde året i rad lanserar Arvid Nordquist ett unikt bryggkaffe i begränsad upplaga.
 
– Vårt första sommarkaffe var ett lätt mörkrostat bryggkaffe med blommigt doftrik arom, generös fruktig smak och lång eftersmak. Lanseringen blev otroligt lyckad och i år fyller sommarkaffet tio år, vilket vi till följd av ökad efterfrågan firar med att rosta än mer av årets upplaga, berättar Rosemarie Zellquist, Nordic Brand Manager för kaffet från Arvid Nordquist.
 
Arvid Nordquist Sommarkaffe 2022 är liksom fjolårets sommarkaffe mellanmörkt rostat. Det smakar av syrliga hallon och har en ton av karamell i eftersmaken. Kaffet är gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor. Det är också 100 procent klimatkompenserat och fossilfritt rostat.
 
– Årets mångsidiga sommarkaffe passar perfekt till sommarens alla fikastunder eller varför inte ge bort det i present. Kaffet ingår i serien ”samla sommarminnen” och är denna gång mellanmörkt rostat med en syrlig smak av hallon och en ton av karamell i eftersmaken, fortsätter Rosemarie Zellquist.
 
Arvid Nordquist Sommarkaffe 2022 finns i butik från mitten av april och så länge lagret räcker. Nyfiken på hur sommarkaffet har smakat och sett ut genom åren? Klicka här för att läsa mer!

Annat att hälla i koppen, kannan eller glaset