Kaffedoftande guide till Sveriges bästa sommarcaféer

Ta en fikapaus i handelsträdgården, besök en grönskande slottspark eller njut av släta klippor, vågskvalp och frisk havsluft. Ja, förutom goda kakor och kaffe så klart. Här är en kaffedoftande guide till åtta av Sveriges bästa sommarcaféer – väl värda en omväg i sig.

Ett trevligt sommarcafé är en anledning bara det till att ge sig ut på de svenska vägarna i sommar. Många gånger är dessa ställen så mycket mer än bara ett café med gott kaffe, läckra bullar, bakelser och andra bakverk. Vissa ligger i anslutning till en grönskande handelsträdgård, mitt i en blommande slottspark eller med milsvid utsikt över havsbandet.

Oavsett vilken typ av somrig fikastund du föredrar innehåller SMAKAs lista över några av Sveriges bästa sommarcaféer ett ställe för alla smaker. Inte minst om du föredrar kaffe från Arvid Nordquist i porslinskoppen, take away-muggen eller latteglaset!

8 av Sveriges bästa sommarcaféer

1. Tant Grön och Hela Härligheten, Vintrosa

Sväng av E18 mellan Örebro och Karlskoga och besök denna gröna oas till handelsträdgård med trädgårdsväxter, ätbara grödor, inredning, ”utredning” samt kläd- och presentbutik samt café. Stilla hungern eller lindra sötsuget med hembakta småkakor eller kanske den omtalade ”slabangen” – en bananbakelse med marsipan, choklad och grädde. Det goda bryggkaffet serveras ur en stor termos.

2. Handelsträdgården Löfstad slott, Norrköping

Strunta i motorvägskrogen och gör ett vilsamt stopp söder om Norrköping. Utbudet i Trädgårdscaféet bjuder både på fika och mer matiga alternativ. Slå dig ner i det luftiga växthuset av trä eller ute i trädgården. Utbudet är i möjligaste mån Krav-märkt och ekologiskt. Inklusive kaffet, som också är klimatkompenserat och fossilfritt rostat.

3. Långbro bakficka, Älvsjö

I en gammal trädgårdsmästarbostad huserar detta charmiga förortsfik som ger dig en ypperlig anledning att fly storstadspulsen. Caféet är en del av Fru Marias Bak, vilket borgar för snygga bakverk och proffsig personal som kan sin kaka. Välj mellan bryggkaffe och olika espressobaserade drycker samt enklare maträtter. Ett tips är att handla med take away-kaffe och utvalda godsaker för att sedan duka upp till picknick i Långbroparken.

4. Café Sött och Salt, Kristianopel

Kristianopel, även kallat ”De tusen rosornas by”, är en undangömd liten pärla till somrig kuststad. Café Sött & Salt ligger intill hamnens kajkant med utsikt över Ölands södra udde (en solig och klar dag vill säga). Kakorna är givetvis hembakta och de smörrebrödsliknande räkmackorna är vida omtalade. Här finns en generös glassbar och kaffe till både kanna och espresson är färskmalet. Boka boende i lusthuset på Pensionat Stensvik om du vill övernatta.

5. Slottsträdgården Ulriksdal, Solna

Strosa längs grusgångar och perfekta gräsmattor bort till trädgårdscaféet beläget vid handelsträdgården i slottsparkens norra del. Bland klorofyllstinna och färgsprakande växter äter och fikar du godare än gott – garanterat en njutningsfull stund för alla sinnen. Passa på att gå en guidad slottstur eller självplocka blommor, grönsaker och äpplen. Foto: Tomas Södergren

6. Trålverket, Dyrön

Trålverket ligger på Dyrön utanför Tjörn som lockar med den växtprydda Dyröleden – en sträcka på cirka fem kilometer som tar dig runt ön till fots. Avsluta vandringen med bastubad och AW, alltså after walk, i Trålverkets regi som erbjuder det mesta i mat- och dryckesväg med fokus på lokala råvaror. Det starka, goda kaffet som serveras är 100 procent hållbart certifierat och stöttar kvinnliga odlarkooperativ.

7. Café Tornhuset, Gustavsberg

I en anrik historisk byggnad som har varit hem för alltifrån tullhus, väntsal och posthus fyller Café Tornhuset sin enorma disk med allt och mycket därtill. Precis som det ska vara på ett gediget klassiskt konditori. Varning för beslutsångest med andra ord! Tajma in en solig dag och slå dig ner på uteserveringen med glittrande utsikt över Gustavsbergs hamn och Farstavikens vatten.

8. Botaniska Paviljongen, Göteborg

Inta en kopp färskmalet 11-kaffe, som gör skillnad för världens kvinnliga odlare, med en av Europas största botaniska trädgårdar som kuliss. Paviljongen öppnade i juni 2019 och kvalade på kort tid in på White Guide Cafés åtråvärda lista. Med trädgården som inspiration bakas dagligen vackert garnerade bakverk med raw food-twist. Det finns flera lunchalternativ och också möjlighet att dricka ett glas vin med goda tilltugg.

Köp årets sommarkaffe och ge bort i present tillsammans med gott fikabröd – garanterat en uppskattad gåva som räcker till många att dela på.

Samla sköna sommarminnen

För åttonde året i rad lanserar Arvid Nordquist ett för varje år unikt bryggkaffe i begränsad upplaga för sommarens alla fikastunder.

- Karaktären för årets sommarkaffe är fyllig, nötig och med en lätt syra som påminner om nektarin. För att smakerna ska utvecklas och framträda på bästa sätt har vi rostat kaffet långsamt, berättar Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist.

Kaffet är varsamt mellanrostat och gjort på 100 procent arabicabönor. Sommarkaffet finns i butik från mitten av april och så länge lagret räcker. Som alltid är kaffet 100 procent hållbart certifierat, klimatkompenserat och fossilfritt rostat i Solna.

- Sommarkaffets nötighet och rostningsgrad gör att det passar utmärkt till choklad, men också till vaniljglass. Eller i all enkelhet som en fin avslutning på en somrig grillmiddag, tipsar Wilhelm Nordquist.

Här kan du läsa mer om Arvid Nordquist Sommar 2020.

Fler olika sorters kaffe att utforska