3 bubbliga tips inför festliga tillfällen

Det är ingen konst att dela en flaska bubbel på tu man hand, men ska du bjuda in till fest kan det vara svårare att beräkna mängden dryck. Här är våra bästa bubbliga tips inför festliga tillfällen med snabbaste sättet att kyla din valda dryck och bästa sättet att öppna en flaska mousserande vin.

Drinkar i all ära, men ett glas gott mousserande vin rätt och slätt är många gånger oslagbart som välkomstdryck. En dryck som också är enkel att erbjuda alkoholfri till alla som av olika skäl inte vill dricka alkohol.

LÄS MER: Bästa bubblet till festen – världens mousserande viner

Men hur många flaskor går åt? Och vad göra om du har glömt kyla drycken, eller den inte har hunnit bli tillräckligt kall? Sist, men inte minst – hur ska en flaska mousserande vin egentligen öppnas? Här är tre bubbliga tips!

3 festliga tips med bubbelfokus

1. Beräkna mängden bubbel

En flaska champagne eller annat mousserande vin på 750 ml räcker till cirka sju glas om den är tänkt att serveras som välkomstskål. Det är oftast det svar du får. Vi skulle snarare säga att en flaska räcker till cirka fem glas (då är du på den säkra sidan även med ett mer rymligt bubbelglas).

Extra pampigt blir det om du slår till på magnumflaskor. Dessa rymmer från 1 500 ml upp till flera liter, men tänk på att de då också tar längre till att kyla. 

Beräkna två glas per person, men anpassa mängden efter hur länge det är tänkt att minglet ska pågå, om det är varmt eller kallt ute (det tenderar att gå åt mer dryck en solig sommardag) och vad du vet om hur pass "törstiga" dina brukar vara. Tänk hellre för många flaskor, än för få. Oöppnade flaskor går utmärkt att lämna tillbaka till Systembolaget, så spara kvittot.

LÄS OCKSÅ: Lär dig kombinera mat och champagne som ett proffs

Erbjud alltid ett alkoholfritt alternativ och något mer än bara saft och läsk (ett tips är att spana in de alkoholbefriade mousserande vinerna från Oddbird). Är du fortfarande osäker på mängden dryck kan du testa att ta hjälp av Systembolagets dryckesplanerare.

2. Proffsen snabbaste kylknep

Glömde du att kyla bubblet? Ingen fara. Lägg flaskorna i frysen om du inte har tid att vänta på att kylen ska göra jobbet. Linda gärna in dem i varsin blöt kökshandduk, så skyndar du på nedkylningen en smula.

Kommer gästerna om tio minuter? Fyll upp en bunke eller stor skål med vatten och is. Häll i rikligt med salt, cirka 2 msk salt per liter vatten. Rör om och lägg ner flaskorna. Saltet får isen att smälta snabbare, och energin som krävs för att göra det tas från det varmare innehållet i flaskorna. Ren kemi alltså.

Öppna flaska mousserande
Brukar du öppna en flaska bubbel genom att skjuta iväg korken? Håll i stället ett stadigt tag om den och vrid flaskan tills korken har hittat ut – på så vis har du kontroll hela vägen.

3. Öppna bubblet snyggt utan spill

Visst kan det kännas festligt att skjuta iväg en champagnekork och orsaka en mindre bubbelkaskad. Men det blir lätt kladdigt och är inte särskilt ekonomiskt.

Gör i stället så här:

  • Riv av höljet längs perforeringen eller skär av det med en kniv.
  • Ta av grimman och den lilla metallbrickan. Håll hela tiden flaskan lätt lutad och riktad bort från både dig själv och andra människor inklusive fönster och liknande känsliga ”måltavlor” (trycket i en flaska champagne är tre gånger högre än i ett bildäck, eller 6 bar om vi ska bli tekniska). 
  • Håll stadigt om korken med ena handen och runt flaskans botten med den andra. Vrid flaskan med den senare och låt korken långsamt glida ut – fortfarande i lutande, bortvänt läge. Så, nu ska du ha lyckats öppna flaskan utan onödigt spill och också nästan helt ljudlöst.

Mer att lära inom vinets värld