Rött, vitt eller veganskt vin – låt oss klarna upp saken

Kanske kommer det som en chock. Hur kan vin inte vara veganskt? Låt oss förklara och tipsa om hur du handlar veganskt vin! Viktigt vetande om du ska bjuda veganer på middag, eller själv är noga med att både äta och dricka helt växtbaserat.

Att vin är lika med jäst druvmust är en kraftigt förenklad definition av vad ett kommersiellt vin faktiskt är, och hur det blir till. Väldigt ofta i alla fall. 

Förklaringen till att inte alla viner är veganska har främst att göra med de ämnen som används vid klarning och filtrering av vinet. Förr var det vanligt att vinmakare klarnade sitt vin med oxblod. Det är inte längre tillåtet inom EU och de flesta vinproducerande länder, men traditionen att använda animaliska produkter i vintillverkning lever kvar.

LÄS MER: Bouquet, klarning och 8 andra ord som utvecklar ditt vinlingo

Därför klarnas vinet

Den främsta skälet till att klarna vin är för att motverka grumlighet. Många konsumenter vill ha, eller har vant sig vid, vin som är gnistrande rent och obeslöjat. Ytligt, men sant. Grumligheten sker under jäsningen då diverse partiklar frigörs och börjar flyta fritt. Genom att tillsätta exempelvis kasein från mjölk, äggalbumin, isinglass från fiskars simblåsor eller kitin från skaldjur, som drar till sig partiklarna likt en magnet, kan de enkelt filtreras bort.

32796238-grapes-harvest-of-vineyard-in-september-north-italy-red.jpg
Under jäsningen blir vinet grumligt - något som försvinner när vinet klarnas. Den processen är dock inte alltid vegansk.

Även om det färdiga vinet endast innehåller mikroskopiskt få eller inga djurrester, är det principen det handlar om – inte minst för en vegan (som i regel håller sig borta från allt som kommer från djurriket, vare sig det handlar om mat, kläder, väskor eller smink).

Klarning av veganskt vin

I stället för att använda animaliska produkter kan man klarna vin med ärtprotein, aktivt kol eller den vulkaniska leran bentonit. Då blir vinet i regel veganskt.

Klarning kan även ske med hjälp av olika enzymer eller syntetiska preparat. Eller så får tiden ha sin gilla gång och grumligheterna sakta sjunka till botten. Därefter filtreras de (eventuellt) bort på naturlig väg, utan tillsatser. På så vis gör man naturvin, ett safe card för de flesta veganer.

LÄS MER: Det ganska korta svaret på frågan "vad är naturvin?"

Flytande gränsdragning

Okej, nu har du kläm på det här. Ett veganskt vin är alltså ett vin som inte har varit i kontakt med något animaliskt under tillverkningen. Ja. Och nej. Ibland är det annat som avgör om ett vin anses vara veganskt eller inte.

Bollinger häst
Här är en av ardennerhästarna som håller vinåkern i trim hos champagnehuset Bollinger. Foto: Eric Zeziola

Inom ekologisk och biodynamisk vinodling används ofta djurgödsel, eller ankor som betar mellan vinrankorna för att hålla borta skadedjur. Att champagnehuset Bollinger plöjer sina vinåkrar med hjälp av ardennerhästar bidrar till att deras produkter inte kan bli veganska, som regelverket ser ut där. Bara för att ta ett exempel.

Till syvene och sist handlar det om hur pass strikt man vill vara. En lakto-vegetarian kan dricka viner som har klarnats med mjölkprotein, men inte ägg eller fisk. Om personen också bryr sig om det förekommer djur i vingården, ja, då blir det lite mer komplicerat.

Hur är det med öl då?

Bra fråga. Animaliska produkter kan även förekomma i öltillverkning. Honung och mjölk används ibland som smaksättare till exempel. Annars är det med öl som med vin, att vissa använder klarningsmedel med animaliskt ursprung.

LÄS MER: Guide: Typ, temp och tid – bygg en egen ölkällare

Så kollar du om vinet är veganskt

  • Läs på flaskan, boxen eller burken. EU har bestämt att det ska stå på förpackningen om vinet innehåller spår av mjölk eller ägg. Viktig information även för den som är allergisk (i detta syfte ska även ägglysozym märkas ut).

  • Håll utkik efter tredjepartscertifieringarna The Vegan Society och The European Vegetarian Union (V-label). Utöver dessa har vissa producenter egna certifieringar eller märkningar på sina veganska produkter. ”Vegan friendly” står det ofta.

  • Fritextsök på ”vegan” på systembolaget.se. Då får du upp alla drycker som är fria från mjölk, laktos och animaliska klarningsmedel. Sökningen tar dock endast hänsyn till produkter som har en veganmärkning eller omnämnande på förpackningens etikett.

  • Fortfarande osäker? Fråga butikspersonalen där du handlar, eller kontakta vinets importör och be om fullständig information.

Läs mer om vin