”Det finns inget argument till att inte dricka gott kaffe utomhus”

Som 11-åring gick han vilse i skogen, men i dag är det där fotografen Fredrik Telléus trivs allra bäst. Via sina sociala medier vill han inspirera och motivera fler människor att bege sig ut i naturen. Och en friluftstur för Fredrik är ingen friluftstur utan riktigt gott kaffe som bryggs på plats. Steget till att ta med smakerna ut är kortare än du tror, menar han, så häng med!

Mitt i skogen cirka 45 minuters bilresa från Göteborg bygger friluftsfotografen Fredrik Telléus för fullt på sin ”off-grid-stuga”. Tanken är att stugan ska bli ett nav för att kunna tillbringa ännu mer tid åt det han älskar att ägna sig åt – naturen och skapande.

– Det började med att jag köpte en skogstomt. Där byggde jag ett förråd och en altan för att sätta upp min tältkåta. Jag trivdes väldigt bra och bestämde mig för att bygga mig en stuga helt utan el, kommunalt avlopp eller rinnande vatten, säger Fredrik och fortsätter:

– Jag vill fortsätta uppleva naturens element, men det lockar inte lika mycket att göra längre friluftsturer. Allt jag behöver finns precis utanför stugknuten, som att plocka svamp på hösten och torka i stugan eller åka skridskor på vintern och sedan värma mig vid brasan.

Fredrik Telléus
Född: 2 juni 1981.
Familj: Särbo, dotter och son.
Bor: Lägenhet i Öjersjö.
Gör: Jobbar deltid som friluftsfotograf, driver Instagram-konto, blogg och YouTube-kanal, där arbetet med att bygga en egen ”off-grid-stuga” i skogen dokumenteras.
Äter helst: Mat som är lagad från grunden och tackar inte nej till en viltgryta.
Dricker gärna: Ett glas rött vin framför brasan.
Bästa kaffeminne: Ett särskilt (bland många!) var när jag och min kusin sommarvandrade i Norge och kokade kaffe högt uppe på en fjälltopp. Att sitta där med någon du tycker om, se ut över landskapet och njuta av det där kaffet… Den stunden ligger mig varmt om hjärtat!
Tre ord som beskriver mig: Social, ensamvarg och målmedveten.
Följ på: @frilufts, Frilufts på YouTube och telleus.se.

Vill få fler att upptäcka naturen

Bakgrunden till Fredriks friluftsintresse är speciell och smått dramatisk. Som 11-åring gick han och två kompisar vilse i skogen när de var där för att leka med sina pilbågar. Deras föräldrar blev oroliga och kontaktade polisen. Efter massiv sökinsats hittades pojkarna runt tretiden på natten, rädda och kalla, då händelsen inträffade i mitten av oktober.

– Nu slutade allt väl, men våra föräldrar insåg att de behövde ge oss bättre förutsättningar för att klara oss i skogen. Så via Friluftsfrämjandet fick jag börja i en strövargrupp. Där lärde jag mig att bli bekväm i naturen, göra upp eld, sova ute och allt sådant, berättar han.

Fredrik blev snabbt friluftsfrälst och fortsatte vidare till ungdomsgruppen TVM, gjorde sin första fjällvandring, lärde sig paddla kanot och jobbade som ledare på sommarläger. För några år sedan startade han en blogg och började posta sina friluftsbilder på Instagram.

– Naturen har betytt så otroligt mycket för mig under min uppväxt och det vill jag dela med mig av till andra för att visa hur pass enkelt det faktiskt är att ta sig ut. Friluftsliv handlar inte bara om storslagna strapatser utan även om mikroäventyren, att ta det i små etapper.

Kokkaffe över öppen eld
Mysigt, stämningsfullt, enkelt och gott. Det är grejen med kokkaffe för Fredrik Telléus.

Ingen utflykt utan gott kaffe

För Fredrik Telléus är en tur i skogen lika med kaffe. Att hitta en fin plats, samla ihop ved, tända en brasa, koka kaffe och sakta få njuta av det. Många är de bilder där han gör just det, med kaffet upphällt i träkåsan han fick i studentpresent av en tidigare friluftsledare.

– Jag tror det är så himla viktigt att vi tar oss tid att vistas i naturen och verkligen ta in den med alla våra sinnen. Och även om man inte är kaffedrickare tror jag att mina bilder skapar ett sug, att där, vid den där sprakande elden vill jag också sitta och ha det bra.

LÄS MER: Så kokar du kaffe över öppen eld – steg för steg

Från att tidigare ha druckit pulverkaffe har Fredriks kaffedrickande successivt utvecklats. I dag är det kokkaffe han alltid väljer när han har möjlighet att göra upp öppen eld. Har han inte det brygger han kaffe i en filterhållare eller med hjälp av en kaffepress. För den lite mer bekväma friluftsturen har han testat att brygga kaffe i en perkulator för utomhusbruk.

– Kaffet blir så mycket godare när du får njuta av det rykande nybryggt! Bara doften som uppstår när alla smaker och aromer frigörs gör det än mer härligt. De flesta bryggmetoder för friluftskaffe som finns att tillgå är dessutom väldigt enkla, så det finns inget argument till att inte dricka gott kaffe utomhus, slår Fredrik fast.

Favoritkaffet både inne och ute

Efter att ha testat flera olika sorters kaffe från olika märken har Fredrik Telléus landat i att han bara köper kaffe från Arvid Nordquist. Först och främst för att han tycker det är väldigt gott, men också för det breda utbudets skull och de visuellt tilltalande förpackningarna.

– När jag brygger kaffe i min MoccaMaster är min favorit Gran Dia. Arvid Nordquist är dessutom ett av få märken som har färdigmalet kokkaffe, det ger ett minst lika bra resultat som de gånger jag väljer att grovmala hela bönor för att koka mitt kaffe, säger han.

För Fredrik är det också viktigt att kaffet han köper har odlats på ett ansvarsfullt sätt mot både människa och miljö. Därför känns det extra bra att allt kaffe från Arvid Nordquist är 100 procent hållbart certifierat och att flera sorter både är Fairtrade-märkta och ekologiska.

Kaffekopplad läsning att surfa vidare till