Recept

Äppelkolakaka med havssalt och crumble

Under 60 min
8

Inuti den här äppelkakan gömmer sig ett generöst lager havssaltad dulce de leche som ger precis den rätta sötsalta smakupplevelsen som många bakverk vinner på. Kakan toppar vi sedan med knaprig smuldeg – också den berikad med spröda, havssalta stänk.

Ingredienser

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 medelstora ägg (à ca 60 g)
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk bakpulver
  • smör och vetemjöl till formen
  • florsocker till garnering
  • ev lättvispad grädde till servering
  • Fyllning
  • 3 medelstora äpplen (gärna aroma)
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl dulce de leche
  • 1 tsk Maldon havssalt
  • Crumble
  • 50 g tärnat smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • ½ tsk Maldon havssalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Rör ihop smör och socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet.

  3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner mjölblandningen i smeten och rör den slät (den blir rätt tjock).

  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smöra och mjöla formen längs insidans kant.

  5. Fyllning: Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda med citronjuice, kanel och socker. Vispa ihop dulce de leche och havssalt.

  6. Crumble: Nyp ihop smöret med mjöl, socker och havssalt till en smulig deg.

  7. Bred ut två tredjedelar av kaksmeten i formen. Ringla över den salta dulce de lechen. Bred på resterande smet. Tryck ner äppelskivorna. Strö över smuldegen. Ställ in i mitten av ugnen tills kakan är genomgräddad och har fått fin färg, ca 35 minuter. Låt svalna något.

  8. Sikta över florsocker. Servera gärna med lättvispad grädde.


    Tips!
    Dulce de leche köper du färdig på burk. På den sort som du oftast hittar i en vanlig mataffär står det också sötad, karamelliserad mjölk. Du kan annars göra egen dulce de leche genom att koka en oöppnad burk sötad, kondenserad mjölk i rikligt med vatten ca 3 timmar.

Fler recept med handskördat salt från havet