Recept

Brynt smörbrownie med havssalt

Ca 40 min
10

Mat- och dryckesprofilen Frida Lund bakar sin saltstänkta chokladkaka så ofta att hon har gett den smeknamnet BSB – brynt smörbrownie. Receptet är beräknat för att du ska kunna äta minst tre stora skedar av smeten innan den gräddas (för det kommer du att vilja göra!).

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl kakaopulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 stor nypa Maldon havssalt
  • färska bär till servering (t ex hallon och jordgubbar)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Bryn smöret i en kastrull tills det börjar skumma och dofta nötigt. Ta från värmen och låt svalna något.

  3. Klä en avlång form, ca 20x30 cm, eller en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.

  4. Blanda ägg, socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och havssalt i en bunke. Rör ner smöret.

  5. Häll smeten i formen. Ställ in i mitten av ugnen i 23–27 minuter. Låt svalna något.

  6. Strö lite extra havssalt över kakan vid servering. Servera med färska bär.

Tips på fler söta och salta recept