Recept

Det perfekta sushiriset

Över 60 min
4

Man kan få prestationsångest för mindre, men i japansk matlagning är det riset som gör hela skillnaden. Kocken Frida Ronge vet exakt hur du gör på enklast möjliga vis. Hon tar nämligen en genväg – utan att slarva med förarbetet.

Ingredienser

 • Du behöver:
 • 3 dl sushiris
 • 3 dl vatten för kastrull (2 ½ dl för riskokare)
 • 6–8 msk Kikkoman Sushi-risvinäger

Gör så här

 1. Börja gärna med att titta på filmen som visar hur du gör det perfekta sushiriset.

 2. Tvätta riset försiktigt i kallt vatten. Blanda runt riset med händerna i vattnet och byt vatten fem gånger. Eller snarare – du ska tvätta riset tills vattnet blir i princip helt klart. Häll sedan på nytt vatten och låt riset stå och dra 20–30 minuter. Häll av.

 3. Koka i kastrull: Lägg riset i en kastrull. Mät upp vattnet. Koka upp med lock på hög värme, dra ner värmen till lägsta temperatur direkt när det har kokat upp. Sjud under lock ca 20 minuter. Ta från värmen. Låt stå 10–15 minuter.

 4. Koka i riskokare: Lägg riset i en riskokare. Mät upp vattnet. Sätt på riskokaren med lock och tillaga enligt maskinens anvisning. Låt stå 10–15 minuter.

 5. Vänd runt riset för att det snabbare ska ånga av. Lägg det kokta riset i en hangiri (träkärl för ris) eller i en plastbunke. Låt ånga av ytterligare någon minut.

 6. Tillsätt sushi-risvinägern med en risspade eller en slickepott, lite i taget. Riskornen ska först separera från varandra för att sedan klibba ihop igen efter några minuter.

 7. Lägg en fuktig kökshandduk över riset och låt det vila ca 10 minuter innan du använder det.

 8. Så där – nu har du gjort det perfekta riset! Använd det gärna till Frida Ronges underbart goda temaki, poké bowls och givetvis "vanlig" sushi.

   

  Tips!

  Det är verkligen värt att investera i en riskokare. I en sådan får riset en jämnare tillagning, och du behöver inte oroa dig för att det bränner fast i kastrullen eller att det kokar över.

Andra spännande smaker